İran Devrim Muhafızları'ndan, komutan Musevi suikastına karşı misilleme tehdidi

"Doğrudan eyleme geçeceğiz"

Musevi için Irak'ta düzenlenen cenaze törenine binlerce kişi katıldı (AFP)

İran Devrim Muhafızları, hava saldırısında öldürülen Seyid Rıza Musevi'nin intikamını almak için "doğrudan harekete geçileceğini" duyurdu.

Devrim Muhafızları Sözcüsü Tuğgeneral Ramazan Şerif, dün yaptığı açıklamada, "Musevi'ye düzenlenen suikasta doğrudan eylemle yanıt vereceğiz" dedi

Şerif, ayrıca misilleme olarak "Direniş Ekseni'nin yönetiminde düzenlenecek başka eylemlerin de gerçekleştirileceğini" belirtti. 

Direniş Ekseni genellikle İran, Suriye ve Lübnan'daki Hizbullah'ın Batı ve İsrail karşıtı gayriresmi ittifakını tanımlamak için kullanılıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Devrim Muhafızları sözcüsü, "İsrail'in Aksa Tufanı operasyonundaki başarısızlıkları nedeniyle Musevi'ye suikast düzenlediğini" de öne sürdü. 

Buna ek olarak Şerif, Tel Aviv yönetiminin suikast hamlesiyle Gazze savaşını "farklı coğrafi bölgeleri kapsayacak şekilde genişletmeye çalıştığını" savundu. 

Devrim Muhafızları'nın üst düzey komutanlarından Musevi, pazartesi günü Suriye'de düzenlenen hava saldırısında öldürülmüştü. 

Tahran yönetimi, İsrail'in Musevi'nin evine üç füze fırlatarak komutanı öldürdüğünü savunmuştu. 

İran'ın Şam Büyükelçisi Hüseyin Ekberi, Musevi'nin büyükelçilikte görevli bir diplomat olduğunu ve askeri danışmanlık yaptığını söylemişti.

İsrail ordusuysa Musevi'ye düzenlenen saldırıyla bağlantısı olup olmadığını doğrulamamıştı. 

Musevi'ye düzenlenen suikast, ABD'nin Ocak 2022'de Irak'ta yaptığı drone saldırısıyla Devrim Muhafızları komutanı Kasım Süleymani'yi öldürmesini de hatırlattı. 

İran devlet medyası, Süleymani'ye yakın isimlerden biri olduğu belirtilen Musevi'nin, Devrim Muhafızları'nın Suriye'deki en eski komutanlarından biri olduğuna dikkat çekmişti.

Öte yandan Şerif'in dünkü açıklamasında Aksa Tufanı operasyonunu "Süleymani suikastının intikamı" diye nitelemesi Hamas'tan tepki topladı. 

Örgütün açıklamasında, "Şerif'in operasyonun gerekçelerine ilişkin yaptığı açıklamaların geçerliliğini reddediyoruz" dendi. 
 


Gazze savaşı 

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna, İsrail de Demir Kılıçlar operasyonuyla yanıt vermişti.

Filistin Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı rakamlara göre, İsrail ordusunun bombardımanlarında Gazze'de 8 bin 800'ü çocuk, 6 bin 300'ü kadın 21 bin 110 kişi öldürülürken, 55 bin 243 kişi de yaralandı. 

İsrail ise Gazze'den düzenlenen saldırılarda 498'i asker en az 1200 kişinin öldürüldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını duyurdu.


Independent Türkçe, AFP, AA

DAHA FAZLA HABER OKU