Rusya, Gazze savaşında rehine takası müzakerelerine dahil oluyor

Vladimir Putin, süreçle ilgilenmesi için özel temsilci atadı

Rusya, Gazze'deki insani krizin durdurulması için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde ateşkes çağrısı yapmıştı (Reuters)

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Gazze savaşındaki rehine takası sürecinde görev yapması için özel temsilci atadığı bildirildi.

İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz, Putin'in göreve Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov'u atadığını yazdı. 

Haberde, İsrail'deki Dürzilerin ruhani lideri Şeyh Muvaffak Tarif'in dün Moskova'ya düzenlediği ziyarette, Bogdanov'la görüşerek rehinelerin serbest bırakılması için devreye girmesini talep ettiği aktarıldı. 

Kimliğinin paylaşılmasını istemeyen Rus yetkililer, Putin'in sürece dahil olması için Rusya'nın Ortadoğu ve Afrika Ülkeleri Özel Temsilcisi olarak da görev yapan Bogdanov'u atadığını belirtti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kremlin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev'in de katıldığı görüşmenin detaylarına ilişkin bilgi paylaşılmadı. 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, pazartesi günü mecliste yaptığı konuşmada Putin'le görüştüğünü ve Hamas'la esir takası sürecine dahil olmasını istediğini belirtmişti. 

"Rehinelerin kurtarılması için tüm çabayı gösteriyoruz" diyen Netanyahu, Putin'in gerekli adımları atacağını söylediğini ifade etmişti. Netanyahu, Hamas'ın Rus-İsrail yurttaşı olan Andrey Koslov, Alex Lobanov ve Sasha Trupanov'u halen esir tuttuğuna da dikkat çekmişti. 

Rus yetkililer, Putin'in İsrail liderinin talebi üzerine harekete geçerek özel temsilciyi atama kararı aldığını söyledi. 

Hamas, kasımda Rus pasaportuna sahip üç İsrailli esirin "Putin'in Filistin'e desteğine karşılık bir iyi niyet göstergesi olarak" serbest bırakıldığını duyurmuştu.

Kremlin savaşın başından beri ateşkes çağrısı yapmış ve Tel Aviv yönetiminin Gazze'deki bombardımanlarını eleştirmişti. 

Putin, kasımdaki açıklamasında Gazze Şeridi'ndeki çatışmaların Filistin halkına büyük acılar yaşattığını söylemişti. 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da 10 Aralık'taki açıklamasında, İsrail'in Hamas'ı gerekçe göstererek Filistin halkını toplu cezalandırmasının kabul edilemeyeceğini belirtmişti.
 


Gazze savaşı

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna, İsrail de Demir Kılıçlar operasyonuyla yanıt vermişti.

Filistin Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı rakamlara göre, İsrail ordusunun bombardımanlarında Gazze'de 20 bin 915 kişi öldürülürken, 54 bin 918 kişi de yaralandı. 

İsrail ise Gazze'den düzenlenen saldırılarda 498'i asker en az 1200 kişinin öldürüldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını duyurdu.

ABD ve Katar'ın arabuluculuğuyla 24 Kasım'da sağlanan ve bir hafta süren ateşkeste, 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakılmıştı. Hamas ve İsrail yetkilileri, Mısır'da yeni bir ateşkes için de müzakereleri sürdürüyor.


Independent Türkçe, Haaretz, AA

DAHA FAZLA HABER OKU