Köklü derginin baş eleştirmeni seçti: Hollywood'un en erotik 10 filmi

Listenin zirvesindeki film, boğuk sesli yıldızını bir gecede meşhur etmişti

Oscar adayı Amerikalı yönetmen Lawrence Kasdan'ın hem yazıp hem yönettiği Vücut Isısı'nın oyuncu kadrosunda Ted Danson, Mickey Rourke ve Richard Crenna da vardı (Warner Bros)

Neden insanlar bunu her zaman yapmıyor?

Bu soru, Yunan yönetmen Yorgos Lanthimos'un, yazar Mary Shelley'nin Frankenstein'ına getirdiği yaratıcı yorum Kötü Şeyler'in (Poor Things) ortalarında, Mark Ruffalo'nun canlandırdığı huysuz avukat Duncan Wedderburn'le ateşli sevişmesinin ardından Emma Stone'un oynadığı Bella Baxter'dan geliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şu sıralar Oscar yarışında adı geçen Zavallı Şeyler'de Emma Stone, doymak bilmez bir erotik iştahı olan bir Viktorya dönemi kadınını canlandırıyor. 

Hollywood Reporter'ın, Zavallı Şeyler'in cazibesine kapılan baş film eleştirmeni David Rooney de bu vesileyle Hollywood'un en seksi filmlerini sıraladı.

Listenin 10. sırasında 1998 yapımı High Art yer alıyor. Lisa Cholodenko'nun baş döndürücü ilk filmi, küçük bir dergide staj yapan genç bir kadının, uyuşturucu bağımlısı lezbiyen bir fotoğrafçıyla ilişkisini merkeze alıyor. Her ikisi de kendi kariyerleri için birbirlerinden faydalanmaya çalışırken yavaş yavaş aşık oluyor ve ortaya hararetli bir aşk üçgeni çıkıyor.

Cannes'da sansasyon yaratmıştı

9. sıradaysa Cannes'da prömiyerini yaptığında sansasyon yaratan 2012 yapımı Gazeteci Çocuk (The Paperboy) yer alıyor. Lee Daniels'ın üçüncü uzun metrajlı filminda Nicole Kidman, adeta Sharon Stone'a dönüşmüş ve kamera önünde Zac Efron'la uyumlu bir ikili olmuştu.
 

wild.jpg

Çığlık (Scream) serisinin yıldızı Neve Campbell'ın da rol aldığı Vahşi Şeyler, 67,2 milyon dolar hasılat elde etmişti (Columbia Pictures)


John McNaughton'ın 1990'ların son nefesinde gösterime giren gizemli gerilimi Vahşi Şeyler'de (Wild Things) Matt Dillon; Denise Richards ve Neve Campbell'ın canlandırdığı iki öğrencinin tecavüzle suçladığı lise öğretmenini canlandırıyordu. Listenin 8. sırasında yer alan 1998 yapımı filmde, bolca sevişme sahnesinin yanı sıra Kevin Bacon'ın şaşırtıcı bir sekansı da vardı.

Beni Adınla Çağır ve meşhur "şeftali sahnesi"

Listenin 7. sırasında, 17 yaşındaki Elio'nun 1983 yazındaki ilk aşkını merkeze alan Beni Adınla Çağır (Call Me by Your Name) yer alıyor. Timothée Chalamet'nin büyük çıkışını yaptığı ödüllü filmde Armie Hammer'ın dans pistinde The Psychedelic Furs'ün Love My Way şarkısı eşliğindeki dansı ve meşhur "şeftali sahnesi" unutulmazlar arasında. Beni Adınla Çağır, İtalyan yönetmen Luca Guadagnino'yu dünyaya tanıtan film olmuştu.

Erotizm tartışmalarının sıklıkla gündeme geldiği 1980 ve 90'lı yılların yapımları, seksin tehlikeyle eş tutulduğu filmler olma eğiliminde ve bunların çoğu Temel İçgüdü'nin (Basic Instinct) de senaristi Joe Eszterhas imzasını taşıyor. Ancak 1986 yapımı The Big Easy'de sıfırdan başlayan yönetmen Jim McBride, New Orleans'ın boğucu atmosferini başarıyla yansıtırken Ellen Barkin ve Dennis Quaid'i başrollere taşıyarak ikilinin kimyasına güveniyor. Bu erotik gerilim, listenin 6. sırasında yer alıyor.

Clooney ve Lopez bir arada

5. sıradaki Aşk Ve Para (Out Of Sight), ünlü yönetmen Steven Soderbergh imzasını taşırken George Clooney ve Jennifer Lopez'i bir araya getiriyor. Hapisten kaçan banka soyguncusu rolünde Clooney yer alırken, rehin aldığı görevli olarak da Lopez izleyici karşısına çıkıyor. Aşk Ve Para, hem eleştirmenlerin hem de sinemaseverlerin beğenisini kazanmıştı.
 

sharon-stone-basic-instinct.jpeg
Türkiye'de 27 Kasım 1992'de gösterime giren 49 milyon dolar bütçeli Temel İçgücü, 352,9 milyon dolar hasılat yapmıştı (UGC)


4. sırada erotik gerilimlerin belki de en ünlüsü olan 1992 yapımı Temel İçgüdü yer alıyor. Paul Verhoeven'ın Hitchcockvari geriliminin, bu gibi listelerin vazgeçilmezi olmasının bir nedeni var ve bu sadece Sharon Stone'un polis sorgusu sırasında bacak bacak üstüne attığı ve basit bir hareketi yıkıcı bir cinsel güç oyununa dönüştürdüğü sahne değil. Catherine Tramell rolünde Stone şehvetin ta kendisi haline geliyor. Hollywood Reporter'ın baş eleştirmeni David Rooney, Temel İçgücü'nin bu tür filmlerin çoğundan en büyük farkının, kontrolün her zaman kadında olması olduğunu vurgularken ekliyor:

Michael Douglas'ın canlandırdığı dedektifin, Stone'un Catherine Tramell'inin elinde oyuncak olmasına şaşmamalı.

Yönetmen David Cronenberg, seksin romantik yönleriyle pek ilgilenmez ve karakterlerinin duyarlı olduğu temel içgüdülere çok daha fazla önem verir. Listenin üçüncü sırasında Cronenberg'in 2005 yapımı Oscar adayı filmi Şiddetin Tarihçesi (A History Of Violence) yer alıyor. Bir soygunda iki gangsteri etkisiz hale getirdikten sonra birden kendini kasabanın kahramanı olarak bulan Tom Stall'u merkeze alan filmde Viggo Mortensen, Maria Bello ve Ed Harris rol alıyor. David Rooney, filmi "rahatsız edici ama unutulmaz" diye niteliyor.

Wachowski Kardeşler'in ilk filmi

Zirveye bir kala sinemaseverleri karşılayan film Matrix'in yönetmenleri Lana ve Lilly Wachowski'nin ilk uzun metrajlı projesi Tuhaf İlişkiler (Bound). Suç türündeki Tuhaf İlişkiler'in seks sahnelerinin samimiyeti, gerilime tutku katarken, alıntılanabilir diyalogların zenginliği de şiddeti lezzetli kılıyor. Türkiye'de 9 Mayıs 1997'de gösterime giren filmin başrollerinde Jennifer Tilly, Gina Gershon ve Joe Pantoliano yer alıyor.
 

body-heat.jpg

Kasdan'ın ilk filmi Vücut Isısı, dünya çapında 24 milyon dolar hasılat yapabilmişti (Warner Bros)


Hollywood Reporter'ın listesinin zirvesinde, Lawrence Kasdan'ın klasiklerden bolca ödünç alarak neo-noir'ı yeniden tanımladığı gerilim Vücut Ateşi (Body Heat) yer alıyor. William Hurt, zengin bir iş insanının sıkılmış karısı Matty Walker'a bulaşan tehlikeli avukat Ned Racine'i canlandırıyor. Kathleen Turner'ı ve gırtlaktan gelen boğuk sesini bir gecede yıldız yapan filmin unutulmaz diyaloğunda Matty Walker şöyle diyor:

Çok zeki değilsin, değil mi? Bir erkekte bunu severim.


Independent Türkçe, Hollywood Reporter, IMDb

DAHA FAZLA HABER OKU