Hayatta kalan Gazzeli çocukları hastalıklar öldürüyor

Gazze halkı, içme suyu ve temizlik için su bulamayan insanlar arasında hastalıkların hızla yayıldığından şikayet ettiler

Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ta bir mülteci kampında gıda yardımı almayı bekleyen çocuklar / Fotoğraf: AFP

Gazze’de 80 gündür süren savaş, 20 binden fazla kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Bu çatışmaların şiddetlenmesiyle beraber binlerce çocuğun hayatını tehdit eden salgın hastalıklar ise ciddi bir endişe kaynağı haline geldi.

Şarku’l Avsat’a konuşan Gazze halkı, içme suyu ve temizlik için su bulamayan insanlar arasında hastalıkların hızla yayıldığından şikayet ettiler.

Şifa hastanesine üç çocuğuyla birlikte yerleşen yerinden edilmiş Luay el-Eşkar, arıtılmamış kuyu suyu içtikleri için üç çocuğunun da enfeksiyon hastalıklarından mustarip olduğunu söyledi. Aynı şekilde, Şifa Hastanesi'ne yerleşen Fatin Ebu Misbah, çocuklarının deri hastalıklarına neden olan kuyu suyundan 12 litre almak için saatlerce sıraya girmek zorunda kaldığını söyledi. Ve ekledi: "Bunun yıkamak için bile uygun olmadığını biliyorum, ama ne yapabiliriz."

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: Refah'ta "sağlık felaketi" yaşanıyor

Gazze Yönetimi Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırıları nedeniyle abluka altındaki Gazze Şeridi'nin Refah kentinde sağlık hizmetlerinin "çok kötü" durumda olduğunu bildirdi.

Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref Kudra, yaptığı yazılı açıklamada, Refah kentindeki hastanelerin küçük olduğunu ve İsrail saldırıları nedeniyle kentte bir "sağlık felaketi" yaşandığını belirtti.

Sağlık ekiplerinin yaralılara yetişemediğini ve yeterli hizmeti veremediğini aktaran Kudra, Refah'taki Ebu Yusuf En-Neccar Hastanesinin kapasitesinin aşırı derecede aşıldığını kaydetti.

İsrail'in Gazze'ye tıbbi yardım girişini engellediğini ve bunu bir silah olarak kullandığını ifade eden Kudra, İsrail'e Gazze'ye insani yardım girişine izin vermesi konusunda baskı kurulması gerektiğini vurguladı.

Kudra Gazze'ye giren yardım tırlarına ilişkin şunları kaydetti: "Gazze'ye girenler günde 70 tırı geçmiyor, halbuki halkın ihtiyaçları bin yardım tırının girmesini gerektiriyor.”

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme" gerekçesiyle İsrail'e 7 Ekim'de kapsamlı saldırı düzenledi.

İsrail, 7 Ekim'deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırılarında en az 8 bini çocuk, 6 bin 200'ü kadın olmak üzere, 20 binden fazla Filistinli öldürüldü, 52 bin 600’den fazla kişi de yaralandı. Enkaz altında binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı tahrip ediliyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU