NYT: "Rusya, Türkiye ve Fas'taki limanlarla yaptırımları deliyor"

"Kısıtlamaları başarıyla aştık"

NYT, Fas'ın Tanca şehrinin 45 kilometre kuzeydoğusunda yer alan Tanger-Med limanının, Rusya'nın yaptırımları delme merkezine dönüştüğünü savundu (Reuters)

ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times (NYT), Ukrayna savaşıyla birlikte yaptırımlarla yüzleşen Rusya'nın, Türkiye ve Fas gibi ülkeler aracılığıyla ihtiyaç duyduğu teknolojik aletleri edinebildiğini yazdı.

NYT, Rusya'nın yaptırımlar nedeniyle "Fas ve Türkiye gibi savaşta tarafsız pozisyon alan ülkelere yöneldiğini ve buralardaki limanları teknolojik aletlerin tedariki için kullandığını" öne sürdü. 

Haberde, ürünlerin limanlardan Rusya'ya giden gemilere yerleştirildiği, daha sonra da Rus e-ticaret sitesi Nag'ın depolarına götürüldüğü iddia edildi.

NYT, Rus devletine ait bir resmi belgede, Türkiye'deki limanlardan bu yıl martta yapılan bir tedarik işlemine ilişkin "yaptırımlarla getirilen kısıtlamaların başarıyla aşıldığının" ifade edildiğini yazdı. Belgenin tarihine, kim tarafından kaleme alındığına ya da tedarik sürecinde Türkiye'deki hangi limanların kullanıldığına dair detay paylaşılmadı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haberde, Moskova merkezli elektronik firması ProSoft'un yaptırımların ardından ABD, Avrupa ve Japonya menşeli birçok mikroçip ve sensörü, Fas devleti tarafından işletilen Tanger-Med limanı üzerinden tedarik ettiği savunuldu.

Cebelitarık'ta yer alan limanda, özellikle Çin ve Tayvan'dan gönderilen bir sürü teknolojik ekipmanın da Rusya'ya giden gemilere yüklendiği öne sürüldü. Tanger-Med'deki liman işletmesinden adının paylaşılmasını istemeyen bir yetkili, farklı gemicilik firmalarına yer kiraladıklarını, burayı kullanan gemilerle ilgili "bilgileri olmadığını ve sorumluluk kabul etmediklerini" söyledi. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçen yıl 24 Şubat'ta başlattığı savaşın başından beri ProSoft'un bu liman üzerinden yaklaşık 10 milyon dolarlık ekipman tedarik ettiği ileri sürüldü.

Ayrıca Nag'in yanı sıra CS Distribution, 3Logic Distribution ve 4Telecom gibi Rus e-ticaret sitelerinin, bu tedarik rotaları sayesinde Cisco, IBM, HP, Juniper, Ericsson ve Nokia gibi ABD ve Avrupa menşeli firmaların ürünlerini sattığı belirtildi. 
 


ABD merkezli düşünce kuruluşu Silverado Policy Accelerator'ın verilerine göre Nag, savaşın başından beri 100 milyon dolar değerinde Amerikan yapımı teknolojik cihaz satın aldı. Ayrıca e-ticaret firması, Çin'den bu yıl toplamda yaklaşık 150 milyon dolarlık elektronik ekipman da tedarik etti. 

Kuruluşun verilerine göre, Mart 2022-Eylül 2023'te Rusya'ya ulaşan yarı iletken çiplerin yüzde 85'i Çin ve Hong Kong tarafından gönderildi. 

HP, 3Logic Distribution ve 4Telecom, NYT'nin yorum talebine yanıt vermedi. Ericsson, Juniper, Nokia ve IBM, ekipmanların Rusya'ya bilgileri dahilinde gönderilmediğini öne sürdü. OCS Distribution ise uluslararası yaptırımları delen faaliyetler gerçekleştirmediklerini savundu.

AB, 12. yaptırım paketini kabul etti

Öte yandan Avrupa Birliği (AB), Rusya'ya yönelik elmas ticareti yasağını da içeren 12. yaptırım paketini dün kabul etmişti. Endüstriyel olmayan doğal ve sentetik elmaslara yönelik yasak 1 Ocak'ta, üçüncü ülkelerde işlenen Rus elmaslarının dolaylı ithalat yasağıysa 1 Mart 2024'te yürürlüğe girecek. 

Ayrıca AB, Rusya'nın askeri ve endüstriyel kapasitesini doğrudan destekleyen 29 kuruluşa daha yaptırım uygulamaya hazırlanıyor. Henüz adı açıklanmayan firmaların, Rusya'ya teknoloji tedarikine dair daha sıkı ihracat kısıtlamalarına tabi tutulacağı bildirilmişti.


Independent Türkçe, New York Times, AA

DAHA FAZLA HABER OKU