İsrail ordusu "en büyük tüneli" buldu: İçinden araba geçebilecek kadar geniş

Tünelin genişliğinin üç metre, uzunluğunun 4 kilometre olduğu tahmin ediliyor

İsrail Savunma Bakanı Gallant ve ordu komutanları keşfedilen tünelde incelemelerde bulundu (İsrail Savunma Bakanlığı)

İsrail ordusu, Gazze'de şu ana kadar bulunan en büyük tünelin açığa çıkarıldığını duyurdu.

Tünelin yaklaşık üç metre genişliğinde ve 4 kilometre uzunluğunda olduğu ve motorlu taşıtların geçişine uygun şekilde inşa edildiği belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tünel şu ana kadar Gazze'de bulunan en büyük ve İsrail sınırına en yakın yeraltı yapısı olarak kayıtlara geçti. İsrail askerleri cuma günü uluslararası gazetecilerden oluşan bir gruba tünelin ilk 200-300 metresini gezdirdi.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, askeri istihbaratın şu ana kadar tünelin varlığından haberdar olmadığı, bölgedeki askerlerin açığa çıkarmasıyla tüneli tespit ettikleri aktarıldı.

İsrail ordusuna göre, Erez sınır kapısı yakınlarındaki sınır çitlerine 200-400 metre mesafede Filistinli militanlarla çatışmaya giren İsrail askeri çatışmanın ardından bölgede arama çalışması başlattı.

Militanların bir tünelden geldiklerini düşünen askerler, bölgede yaptıkları arama çalışmasının ardından sonu Cibaliye mülteci kampına kadar uzanan tünelin girişini tespit etti.

Gazze Tünel
Savaş öncesinde Gazze'deki tünellerin toplam uzunluğunu 100 kilometre olarak tahmin eden İsrail ordusu bu tahminini 400 kilometre olarak güncelledi (İsrail Savunma Bakanlığı)


Tünelin içinde iletişim sistemleri, elektrik şebekesi, havalandırma sistemi ve kanalizasyon altyapısı bulunduğu ve tüneli kullanarak motorsiklet veya başka bir motorlu taşıtla Erez kapısının çok yakınına çıkmanın mümkün olduğu öne sürüldü.

İsrail istihbaratının iddiasına göre tünel, Gazze'deki Hamas lideri Yahya Sinvar'ın kardeşi Muhammed Sinvar tarafından inşa edildi. 

Tünelin yapımı için Gazze Şeridi'ndeki en yetenekli ustaları bir araya getirdiği iddia edilen Sinvar'ın söz konusu tünelde araba kullanırken çekilen görüntülerinin de bulunduğu iddia edildi.

Haaretz'e konuşan İsrail ordusundan kaynaklar Gazze'deki tünel sisteminin genişliğinin ve ele geçirilen silahlardan bazılarının kendileri için sürpriz olduğunu ve bu nedenle Gazze'deki kara operasyonunun beklenenden uzun sürebileceğini söyledi.

İsrail birliklerinin Erez kapısı yakınlarında keşfedilen tünelin yıkılması için çalışmalara başladıkları aktarıldı.


Independent Türkçe, Haaretz, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU