Rus askerleri Ukraynalı esirlerin alnına gamalı haç çizdi

Alman basınına göre Ukrayna yeni bir savaş planı hazırlıyor

Ukrayna savaşında şu ana kadar 10 binden fazla sivilin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor (Reuters)

Rus askerlerinin rehin aldıkları iki Ukraynalı askerin alınlarına bıçakla gamalı haç çizdikleri öne sürüldü.

Birleşik Krallık merkezli Telegraph gazetesinin haberinde, daha sonra serbest bırakılan Ukraynalı askerlerin travma geçirdikleri kaydedildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gazeteye konuşan Serhi isimli Ukraynalı asker, olay sırasında gözleri bağlı olduğu için Rus askerlerin alnına ne çizdiğini bilmediğini söyledi.

Serhi, Rus askerlerin kendisine, "Çocuklarının senin bir faşist olduğunu bilmesini istiyorum. O nedenle derin kesiyorum. Böylece kafatasının üzerinde görünecek" dediğini aktardı.

Geçen yıl aralıkta Donetsk'te esir alındığını belirten Serhi, daha sonra bir bekleme merkezine götürüldüğünü ve burada iki hafta boyunca işkence gördüğünü söyledi. 

Bir bodrumda yemek verilmeden tutulduğunu belirten Ukrayna askeri, birkaç kez bilincini kaybedene kadar dövüldüğünü anlattı. Serhi sonrasında neredeyse çıplak ve kanlar içinde Çeçenistan'a nakledildiğini ve bir esir takası anlaşması yapılana kadar burada 5 ay boyunca esir tutulduğunu ifade etti.

İki Ukrayna askerinin alınlarındaki izlerin silinmesi için lazer tedavisine başlandığı belirtildi.

ukrayna
Ukrayna'da 30'dan fazla klinik savaş yaralarını iyileştirmek için yeni lazer teknikleri üzerinde çalışıyor (Telegraph)


Alman basını: Ukrayna yeni taarruz planı hazırlıyor

Almanya merkezli Die Welt gazetesi, Ukrayna'nın 2024'te yeni bir karşı taarruz harekatına girişebileceğini öne sürdü.

Ukrayna ordusu yaz aylarında işgal altındaki bölgeleri kurtarmak için karşı taarruz harekatı başlatmış ancak Rus hatlarını kırmayı başaramamıştı.

Welt'e bir röportaj veren eski Almanya Savunma Bakanlığı yetkilisi Nico Lange, Kiev'in elinde halen büyük miktarda silah bulunduğuna dikkat çekti.

Lange, "Ukrayna muhtemelen gelecek yıl yapılacak yeni bir taarruz harekatı için kaynaklarını bir araya getiriyor" ifadelerini kullandı.

Almanya'nın önde gelen gazetelerinden Bild de, cuma günü yayımladığı haberde Ukrayna'nın yeni bir savaş planı üzerinde çalıştığını yazdı.

Gazete Kiev'in, Rusya'yı geri çekilmeye zorlamak üzerine kurulu planını, olabildiğince kayıp verdirmeye odaklı hale getirdiğini belirtti.


Kiev'e yeni silah sevkiyatı olacak mı?

Almanya'da Ukrayna'nın yeni savaş planları tartışılırken, ABD'deyse Kiev'e gönderilen askeri yardımlar gündemde.

CNN'e konuşan çok sayıda ABD'li yetkili, Ukrayna'ya gönderilen askeri yardımların kesilmesi durumunda Kiev'in savaşı kaybetmesinin kesin olduğunu söyledi.

Üst düzey bir ABD'li yetkili, "Bizimle başarılı olacaklarının bir garantisi yok ama biz olmadan başarısız olacakları kesin" ifadelerini kullandı.

Batılı yetkililere göre, ABD'den Ukrayna'ya ek silah desteği gelmezse, Kiev ilk olarak elindeki uzun menzilli füzeleri, sonrasındaysa hava savunma füzeleriyle savaşın gidişatında önemli rol oynayan Javelin ve Stinger füzelerini tüketecek.

Bu silahların tamamı Ukrayna'nın savunmasında kilit rol oynuyor. Birleşik Krallık tarafından tedarik edilen Storm Shadow gibi uzun menzilli füzeler, Rusya'nın Karadeniz filosunun kıyı şeridinden kilometrelerce uzaklaşmasını sağlamış, hava savunma füzeleriyse Rus uçaklarının Ukrayna şehirlerindeki altyapıyı hedef aldığı saldırıları engellemişti.

CNN'e konuşan Avrupalı bir diplomat, "Ukrayna'nın düşüşünün ne anlama geldiğinin tam olarak anlaşılmadığını düşünüyorum. Etnik temizlik ve Ukrayna'nın tamamen yıkılması gibi korkunç şeyler görebiliriz. Bucha'da neler yaptıklarını hatırlayın. Bunların olmamasını sağlamamız bile zaten başarıdır. Bu nedenle devam etmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.


Independent Türkçe, Telegraph, RT, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU