Suriye'den Ürdün'e uyuşturucu kaçakçılığında yeni taktik

Artık daha profesyoneller, tek operasyon odasından çalışıyorlar

Ürdün ordusu, uyuşturucu kaçakçılığını önlemek için Suriye sınırında devriye geziyor / Fotoğraf: AFP (Arşiv)

Suriye sınırından Ürdün'e doğru devam eden uyuşturucu kaçakçılığı savaşı, yaklaşık iki aydır gözle görülür bir sakinliğin ardından eski hızına döndü.

Bu da doğu-kuzey cephesinin Ürdün ordusu için hâlâ sıcak olduğunu gösteriyor. Filistin sınırlarında alarm durumu yaşanıyor.

Ürdün ordusu ilk kez gözleri bağlı bir kaçakçının tutuklu bir halde ve ele geçirilen silahlar ve uyuşturucuyla birlikte fotoğraflarını yayımladı.

Bu olay, kaynakların Süveyda Valiliği'ndeki Bedevi kabilelerine mensup olduğunu söylediği beş kaçakçının öldürülmesiyle sonuçlanan çatışmaların ardından meydana geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rastgelelikten profesyonelliğe

Independent Arabia'ya konuşan Suriye işleri uzmanı Salah Milkavi şunları söyledi:

Suriye topraklarından kaçakçılık yapan grupların davranışları bir süre rastlantısal olmaya devam etti, ancak daha sonra organize, silahlı ve yalnızca devletlerin sahip olduğu araçlarla donatılmış bir eyleme dönüştü. Gazze'deki savaştan bu yana yavaşlayan kaçakçılık operasyonlarının yeniden başlamasının sırrı öncelikle hava şartlarıyla ilgili.

Kış mevsimi ve sis, kaçakçılık operasyonlarının yanı sıra kaçakçılık gruplarının toplu eyleme yönelmesi için de uygun bir örtü sağlıyor. Tüm bu kaçakçılık faaliyetlerini yöneten bir operasyon odası var. Kaçakçıların performansında bugün profesyonellik var, bu da onların bazı ülkeler ve istihbarat teşkilatları tarafından eğitildiğini gösteriyor.

Birinci gruplar güvenlik hizmetlerini meşgul etmeye çalışıyor. İkinci gruplar da dikkat çekmek ve dikkat dağıtmaktan sorumluyken, üçüncü gruplar modern ekipmanlar, dronlar, radyolar ve uydu iletişiminin yanı sıra izlemeden de sorumludur.


Kaçakçılık operasyonlarının yaygın olduğu coğrafi bölgenin, özellikle de Süveyda kentindeki El-Hurra bölgesinin, Lübnan Hizbullahı ve İranlı milislerin aktif olduğu bölge olduğunu söyleyen Milkavi, kaçakçılık gruplarının Gazze'deki savaşın temsil ettiği mevcut siyasi durumdan ve Ürdün askeri bölgelerinin Filistin toprakları sınırına doğru hareketinden yararlandığını inkar etmiyor.

Milkavi, kaçakçıların ve uyuşturucunun, kaçakçılık operasyonlarından günler önce Ürdün sınırına yakın her birinde en az 50 kişinin bulunduğu evlerde toplandığını ortaya koydu.

Suriye işleri uzmanı kaçakçılık şebekelerinde çalışan işçi sayısının iki kat artarak yüzlerce kişiden yaklaşık 2 bin kişiye çıktığına dikkat çekti.
 


Fatimiyun Tugayı

İlgili bir konuda, bilgili kaynaklar Independent Arabian'a, geçen salı günü düzinelerce kaçakçıyla girdiği silahlı çatışma sırasında Ürdünlü bir sınır muhafız askerinin öldürülmesi ve bir kişinin yaralanması ile ilgili İran'a bağlı Fatimiyyun Tugayı'nın ana sanık olduğunu söyledi.

Bu olay geçen salı günü Suriye'den Ürdün'e uyuşturucu getirmeye çalışan düzinelerce kaçakçıyla çıkan silahlı çatışmada yaşandı.

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen Safadi, İranlı mevkidaşı Hüseyin Amir Abdullahyan ile çarşamba günü Cenevre'de bir araya geldi.

Safadi, Suriye'den Ürdün'e uyuşturucu ve silah kaçakçılığı girişimlerinin devam ettiği konusunda uyardı ve Amman'ın, Ürdün'ün ulusal güvenliğine yönelik bu tehdidin devam etmesini önlemek için gerekli tüm adımları atacağını söyledi.

Kaynaklara göre Tahran'ı suçlayan ve Tahran'ın Suriye'de kendisine bağlı milisleri kontrol etmesini talep eden Safadi, bu milislerden bazılarının uyuşturucu ve silah kaçakçılığı ağlarını denetlemekle sorumlu olduklarını bildirdi.


Ürdün tehdidi

Son dönemdeki kaçakçılık operasyonlarının büyüklüğü ve ciddiyeti, Ürdün Genelkurmay Başkanı Yusuf el-Huneyti'yi doğu bölgesindeki sınır muhafız karargâhını ziyaret etmeye sevk etti.

Bu ziyaretten kısa bir süre önce kaçakçılarla çıkan çatışma sırasında bir sınır muhafız astsubayı öldürülmüştü.

Ürdün Genelkurmay Başkanı, bölgenin coğrafi olarak zorlu doğasına ve kaçakçılık ağlarının çalışmalarına kılıf sağlayan mevcut hava koşullarına dikkat çekti.

Huneyti, "Güçlerimiz demir yumruk vuracak ve sınır boyunca Ürdün'ün güvenliğine zarar vermeye çalışan herkese karşı gözetlemede olacak" dedi.

Gözlemcilere göre, Suriye-Ürdün sınırında Süveyde Valiliği yakınlarında yaşanan son kaçakçılık olaylarında, onlarca kaçakçının aynı anda ve 100 kilometreden uzun birçok rota üzerinden büyük miktarlarda uyuşturucu getirmeye çalışması dikkat çekiciydi. Bu, yeni taktiklerin kullanıldığını gösteriyor.

Ürdünlü yetkililer ile Suriye rejiminden yetkililer arasında, geçtiğimiz Temmuz ayında Ürdün'de iki ülke arasındaki sınırda kaçakçılığa karşı bir güvenlik toplantısı yapıldı.

Ancak Amman, Şam'ın son dönemde yeniden faaliyete geçen kaçakçılık operasyonlarını durdurmak için yeterli çabayı göstermediğini söylüyor.

72 saatten kısa bir süre içinde üç büyük kaçakçılık operasyonu gerçekleştirildi.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU