Suudi Arabistan ve İran’dan Pekin Anlaşması’na bağlılık vurgusu

Üçlü toplantıda olumlu sonuçlar değerlendirildi

Üçlü ortak komite toplantılarının sürdürülmesi hususunda anlaşma sağlandı / Fotoğraf: SPA

Suudi Arabistan ve İran, dün Çin’in arabuluculuğuyla 10 Mart 2023’te vardıkları anlaşmayı uygulamaya tam bağlılıklarına işaret ederek, Pekin’in bu konuda oynadığı önemli rolden dolayı takdirlerini dile getirdiler.

Tarihi uzlaşmanın duyurulmasından ve Çin arabuluculuğunda aralarındaki ilişkilerin yeniden başlamasından dokuz ay sonra ortak üçlü komite (Suudi Arabistan-Çin-İran) Çin’in başkentinde bir toplantı düzenledi. Söz konusu toplantıda, Riyad ve Tahran’da iki ülkenin büyükelçiliklerinin yeniden açılması ve dışişleri bakanlarının toplantıları ve karşılıklı ziyaretleri ışığında Suudi Arabistan ve İran ilişkilerinde elde edilen olumlu sonuçlar değerlendirildi. Ayrıca çeşitli alanlarda üçlü iş birliğinin yönleri de ele alındı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dünkü toplantı komitenin ilk toplantısıydı. Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Deng Li, Suudi mevkidaşı Velid el-Hireyci ve İranlı mevkidaşı Ali Bakıri Kani’nin katılımıyla gerçekleştirildi. Riyad ve Tahran heyet başkanları ile Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi arasında da bir toplantı gerçekleştirildi.

Çin tarafı, yapıcı bir rol oynamaya devam etmeye ve ilişkileri güçlendirmek üzere ileriye dönük adımlar atma konusunda Suudi Arabistan ve İran taraflarını desteklemeye hazır olduğunu vurgulayarak komitenin toplantılarının devam edeceğine işaret etti. Gelecek toplantının davet üzerine Haziran 2024’te Suudi Arabistan’da yapılmasına karar verildi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU