"Dost ateşi" dünyanın en büyük ordularının sorunu

Yeni teknoloji ve insanların onu yeterince kontrol edememesi nedeniyle daha yaygın hale gelecek

Gazze Şeridi'nde öldürülen İsrail ordusu askerlerinin yüzde 10'u dost ateşi sonucu öldü / Fotoğraf: AP

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde öldürülen askerlerinin yüzde 10'undan fazlasının dost ateşi sonucu öldüğünü, diğerlerinin ise kazalarda öldüğünü söyledi.

Bir askeri sözcü Fransız Haber Ajansı AFP'ye yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Şu ana kadar kara operasyonlarından bu yana 105 kişi öldü, bunların 20'si kazalardaydı. 13 kişi dost ateşi sonucu öldürülürken, diğerleri silah veya makine kullanımı, ezilme veya tekleme gibi olaylarda öldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Dost ateşi"

Bir askerin sürekli olarak silah arkadaşlarına ateş açarak ölmelerine ve yaralanmalarına neden olduğu olaya "dost ateşi" deniyor.

Bu olay, şu anda Ukrayna ve Gazze'de devam eden savaşlarda yaşandı.

Kaotik geri çekilmelerden birinde Rus askerleri ağır dost ateşi sonucu öldürülmüş, Gazze savaşında ise İsrail askerleri, İsrail ordusu askerlerinin üniformalarına benzer askeri kıyafetler giyen Hamas savaşçıları olduklarını düşünerek akranlarının açtığı ateş sonucu öldürülmüştü.

Askeri terminolojide, dost ateşi veya kardeş katliamının, silahlı kuvvetlerin düşman hedeflerine saldırmaya çalışırken dost kuvvetlere saldırması olduğu söylenir.

Çoğu durumda, hedefin belirlenmesinde ve onun düşman olduğundan emin olunmasında yapılan bir hatadan veya düşmanla çatışma sırasında karşılıklı ateş açılmasından kaynaklanabilir.

İngilizce Wikipedia sitesinde "dost" terimi Birinci Dünya Savaşı sırasında kullanılmaya başlandı.

Klasik savaş biçimlerinde "dost ateşi" nedeniyle ölüm nadirdi. Ancak askeri silahların gelişmesiyle birlikte bu tür olaylarda ölenlerin sayısı arttı.

İngilizce Wikipedia'nın askeri analisti ve editörü, dost ateşi hakkında şunları söylüyor:

Dost ateşi, aynı tarafta görev yapan asker arkadaşlarının kasıtlı olarak öldürülmesiyle karıştırılmamalıdır.
 

Afganistan'da dost ateşi sonucu iki Amerikan askeri öldürüldü.jpg
Afganistan'da dost ateşi sonucu iki Amerikan askeri öldürüldü / Fotoğra: ABD ordusu

 

Oxford Encyclopedia of American Military History'de, Amerika Birleşik Devletleri'nin savaşlarında dost ateşi sonucu öldürülen Amerikan askerlerinin oranının yüzde 2 ila 2,5 arasında olduğu belirtiliyor.

Bu olayların çoğu 2001 ve 2003 yıllarında başlayan Afganistan ve Irak savaşlarında meydana geldi.

Ayrıca John Krakauer, New York dergisi "Bloomsbury"de yer alan "Erkeklerin Zafer Kazandığı Yer" başlıklı makalesinde, "dost ateşi" olaylarını, ateş açan askeri gruptaki pervasızlığın ve beceriksizliğin açık bir ifadesi olarak tanımlıyor.

Krakauer, ABD Ordusu'nun hataları gizlemek için kullandığı "savaş sisi" kavramını eleştirerek, bu sloganın kötü planlama ve beceriksiz liderlik için bahane olarak kullanılabileceği görüşünde.

Dost ateşi olayları I. ve II. Dünya Savaşları sırasında yaygındı, çünkü askeri kuvvetler yakın dövüşte savaştı ve hedefleme nispeten belirsizdi.

Silahların isabetliliği arttıkça bu olaylar daha az yaşanır hale geldi, ancak yine de meydana geliyor.

Bu tür olaylar, 1991'deki Körfez Savaşı'nda meydana gelen olaylardan ve 2003'te Irak'ın işgali sırasında bir İngiliz uçağının Amerikan Patriot füzeleri tarafından düşürülmesi olayından da anlaşılacağı üzere, ülkelerin ortak güçlerinin yer aldığı savaşlarda yaygın.

"Dost ateşi", Tarnak Çiftliği Olayı'nda da yaşandı. Bu olayda ABD Hava Ulusal Muhafızlarından bir binbaşının, Kandahar yakınlarında gece atış tatbikatı yapan Kanada piyade alayına F-16'dan 230 kilogramlık bomba atması sonucu dört Kanadalı asker öldü, sekiz asker de yaralandı.

II. Dünya Savaşı'nda, Normandiya İstilası'na hazırlık olarak uçağı tanımlamak için Müttefik uçaklarına "istila hatları" ve açık amblemler çizildi.

Savaşın sonlarında Alman "Koruma Filosu", onu Müttefik uçaklarından ayırmak için parlak renklere boyadı.


Dost ateşi olaylarının nedenleri

Zorlu arazi ve görüş mesafesi, dost ateşi olaylarına neden olabilecek başlıca faktörler ve alışılmadık veya iyi tanımlanmamış arazide savaşan askerler yönünü şaşırabilir.

Düşman ateşinin hangi yönden geldiğini belirlemek kolay olmayabilir ve olumsuz hava koşulları ve savaş stresi, özellikle karşılıklı ateş ederken kafa karışıklığını artırabilir.

Şu anda Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) orduları mavi bayrağı sembol olarak kullanıyor, daha önce Varşova Paktı orduları ise kırmızı bayrağı kullanıyordu.

Kırmızı devrimi ifade ediyordu, NATO'nun mavi bayrağı ise barışın ifadesi olarak kullanılıyordu.

Birleşmiş Milletler güçleri ise mavi ve beyaz renkleri sembol olarak kullanıyor.
 

İkinci Dünya Savaşı sırasında askeri uçaklar.jpg
İkinci Dünya Savaşı sırasında askeri uçaklar / Fotoğraf: Wikipedia

 

991 Körfez Savaşı'nda, zırhlı araç mürettebatı tarafından öldürülen Amerikan askerlerinin çoğu, tanksavar mermileriyle vuruldu.

Kaydedilen askeri tarihte binlerce dost ateşi olayı yaşandı. Dost ateşi oranı oldukça istikrarlı kaldı ve son 200 yılda herhangi bir gelişme göstermedi.

Eski dost ateşi olaylarına örnek olarak 1471'deki Gül Savaşları, 1642'deki İngiliz İç Savaşı ve yoğun ormanların ve Fransız tüfek ateşinin yol açtığı kafa karışıklığının neden olduğu 1755'teki Fransız ve Hint Savaşı gösterilebilir.

1777'deki Germantown Muharebesi'ndeki Amerikan Bağımsızlık Savaşı'nda, geç varış, zayıf navigasyon ve takibin birleşimi, Tümgeneral Adam Stephen'ın adamlarının General Anthony Wayne'in güçleriyle çarpışmasına yol açtı. İki tugay birbirine ateş açtı ve çok sayıda insan öldürüldü.

Avusturya İmparatorluk Ordusu kuvvetlerinin katıldığı 1788 Avusturya-Türk Savaşı'nda, savaş alanındaki kaos 150 kişinin ölümüne ve 1.200 kişinin yaralanmasına yol açtı.

1796'daki Napolyon Savaşları'nda, Vombio Muharebesi'nde, Avusturya birliklerinin Fransız ordusunun yerini belirlemede tökezlemesi nedeniyle karışık çatışmaların yaşandığı bir gecede de dost ateşi olayı yaşandı.

20'nci yüzyılda, 6 Mart 1919'da Letonya Bağımsızlık Savaşı ile dost ateşi olayları başladı.

Daha sonra olaylar 1937'de İspanya İç Savaşı sırasında İspanyol taburlarının kendileriyle müttefik olan Milliyetçi Tugay'a ateş açmasıyla tekrarlandı. Bir saat süren çatışma her iki taraftan 11 militanın ölümüyle sonuçlandı.
 


İkinci Dünya Savaşı

1939'daki İkinci Dünya Savaşı'nda, savaşın başlamasından sadece birkaç gün sonra, üç Kraliyet Hava Kuvvetleri uçağı düşürüldü.

Daha sonra İngiliz uçaksavar topçuları, üslerine dönen İngiliz Hava Kuvvetleri uçaklarını düşürmek için geri döndü.

Emekli Binbaşı Charles F. Hawkins, ABD Deniz Kuvvetleri Enstitüsü web sitesinde "Dost Ateşi: Gerçekler, Mitler ve Yanlış Algılamalar" başlıklı bir makale yazdı ve 1991'de "Çöl Fırtınası Harekatı/ Körfez Savaşı" savaşına katıldı.

Emekli Binbaşı, "Kara muharebelerinde kendi ellerimizle ölüm ve yaralanmalar, resmi olarak kabul edilenden çok daha sık meydana geliyor. Gelecekteki savaş alanlarındaki kardeş katliamı olaylarını azaltmaya yönelik mevcut çabalar, ordumuzdaki bu önemli sorunu çözmek için yetersiz kalacak" ifadelerini kullandı.

1991 Körfez Savaşı resmi dost ateşi zayiat oranı yüzde 17 olarak tespit edildi; 613 kişinin savaşta dost ateşi sonucu öldüğü ve 146 kişinin yaralarından dolayı öldüğü kaydedildi. Bu olaylarda ayrıca 467 kişi de yaralandı.

Emekli binbaşı, ABD Ordusu Eğitim ve Doktrin Komutanlığı'nın dost ateşi kayıplarının tanımının, düşmanı öldürmek veya teçhizatını ya da tesislerini yok etmek amacıyla dost silahları ve mühimmatının kullanılması olduğunu söylüyor.

Bu da müttefik askerlerin ve bizzat ordunun beklenmedik ve kasıtsız ölümüne veya yaralanmasına yol açar.

Temmuz 1992'de "Dost Ateşinden Kaçınmak" başlıklı Military Review makalesinde yazarlar Dwight P. Dixon Jr. ve Elrin L. Hundley, ABD Ordusu tarafından dost ateşi sonucu öldürülen askerlerin sayısına ilişkin yayınlanan istatistiklerle, "kardeşlerin birbirini öldürmesi, yeni teknoloji nedeniyle gelecekteki savaş alanlarında daha büyük bir sorun olacak ve insanların bunu yeterince kontrol edememesi, onu daha yaygın hale getirecek" sonucuna vardılar.

Ukrayna savaşında Donetsk'te yoldaşlarının dost ateşiyle, mevzilerinden çekilmeye çalışan en az 27 Rus askeri öldürüldü.

Askeri analistlere göre bunun nedeni, Rus ordusunun yeni yerlere çekilmesindeki büyük kaostu.

1991 yılındaki Irak Savaşı'nda iki ABD Ordusu birimi, zırhlı araçların Irak Ordusu'na ait olduğu düşünülerek bir Deniz hava gözlemcisi tarafından emredilen ABD hava saldırılarında 10 ABD Deniz Piyadesinin öldürüldüğü kanlı bir çatışmaya maruz kalmıştı.

Aynı yıl, ABD Hava Kuvvetleri'ne ait iki saldırı uçağının, Irak'ın hedefi sanılarak güney Irak'taki zırhlı personel taşıyıcılarına ateş açması sonucu dokuz İngiliz askeri öldürüldü.

Körfez Savaşı'nda dost ateşi sonucu 35 Amerikalı ve 9 İngiliz askeri öldürüldü.

Dost ateşi sonucu öldürülen Amerikan askerlerinin sayısı, savaşta ölen askerlerin neredeyse dörtte birini temsil ediyor.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU