Pompeii'de antik fırın "hapishanesi" gün yüzüne çıkarıldı

Demir parmaklıklı küçük pencereler, bu tarihi kentte kölelerin maruz kaldığı "zalim şiddeti" gözler önüne seriyor

(Reuters)

Pompeii antik kentinin kalıntılarında bir fırın hapishanesi ortaya çıkarıldı ve arkeologlar bunun "antik köleliğin en şoke edici yanı" olduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Köleleştirilen kişiler, demir parmaklıklı pencerelere sahip ve dış dünyaya çıkışı olmayan sıkışık fırında tahıl öğütmek ve ekmek yapmak için sömürülüyordu.

Fırın, İtalya'nın güneyindeki Pompeii arkeolojik parkının Regio IX bölgesindeki daha büyük bir proje kapsamında bir evde bulundu. Bu keşif, antik kentle ilgili tarih derslerinde genellikle göz ardı edilen Pompeii'nin köleleştirilmiş insanlarının günlük yaşamına dair daha fazla kanıt ortaya koyuyor.

Arkeoloji parkından yapılan açıklamada, zeminde saatlerce gözleri bağlı halde dönmeye zorlanan hayvanların hareketlerine işaret eden girintilerin de keşfedildiği belirtildi.

 

Pompeii
Antik Roma'nın Pompeii kentinde bir fırın "hapishanesi" gün yüzüne çıkarıldı (Reuters)

 

Pompeii arkeoloji parkının başındaki Gabriel Zuchtriegel, "Burası, köle statüsündeki insanların varlığını hayal etmek zorunda olduğumuz bir alan" dedi.

Bu, antik köleliğin en şoke edici tarafı, hem güvene dayalı ilişkilerden hem de azat etme vaatlerinden yoksun, zalim şiddete indirgendiğimiz bir kölelik, birkaç pencereye demir parmaklık takılmasıyla tamamen doğrulanan bir izlenim.

MS 79'da Vezüv Yanardağı patlayıp Pompeii'yi volkanik küllerin altında bırakarak yerle bir ettiğinde evin tadilatta olduğuna inanılıyor.

 

Pompeii
Ekmek yapmak için gereken tahılı öğütmek üzere kölelerin ve eşeklerin kapatıldığı "fırın hapishanesinin" iç kısmından bir görünüm (Reuters)

 

Avrupa'nın en büyük yanardağlarından birinin eteklerinde yaşadıklarını bilmeyen binlerce Romalı ölmüştü.

Patlama şehri kalın bir kül tabakasına gömerken, sakinlerinin ve binalarının çoğu korundu.

Sahadaki yıllarca süren çürüme ve ihmalin önüne geçmeyi amaçlayan arkeolojik faaliyetlerde yakın zamanda bir patlama yaşandı ve bu büyük ölçüde kısa süre önce  tamamlanan 105 milyon euroluk AB destekli bir proje sayesinde oldu. Ağustosta arkeologlar Pompeii yakınlarındaki bir Roma villasında kölelerin kullandığı neredeyse kesin olan küçük bir yatak odası keşfetmişti.

Pompeii'nin köleleştirilmiş insanlarına adanmış bir sergi 15 Aralık'ta arkeolojik parkta ziyarete açılacak.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU