Bursa’nın longoz ormanlarıyla ünlü ilçesi Karacabey 'de belediyenin Ihlamur Vadisi çalışmalarını sürdürdüğü bölgede büyük çınar ağaçları olduğunu fark etti. Çınarların tarihi olabileceği düşüncesiyle yetkilileri haberdar etti.
Karacabey Belediyesi, Kocadere Yatağı mevkisindeki dört çınarla ilgili Bursa Teknik Üniversitesinden (BTÜ) yardım istedi.
Ekibiyle bölgeye gelen BTÜ Orman Fakültesinden öğretim üyeleri Prof. Dr. Turan Sönmez ve Doç. Dr. Ali İhsan Kadıoğulları, ağaçlarla ilgili araştırma ve inceleme yaptı.
İncelemeler "dere çınarı" diye adlandırılan ağacın bin 100 yıllık olduğunu ortaya çıkarttı. Diğer üç çınardan birinin 900, diğer ikisinin ise altı yüzer yaşında olduğu belirlendi.
Kardeşlerini arıyorduk dedelerini bulduk
Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan ağaçlar hakkında şunları söyledi:
Bursa'mızın gündeminde en yaşlı çınar olarak anılan tarihi İnkaya çınarı var. Yaklaşık 600-650 yıllık bir çınar olduğu ifade ediliyor. Biz de burada dört çınarı görünce bunların da yaşının 600-650 civarında olabileceğini düşünmüştük hatta kendi aramızda 'İnkaya çınarına kardeş bulduk' diye sevincimizi paylaşmıştık. İnkaya çınarının kardeşlerini, ağabeylerini bulacağız derken, 600 yıllık iki ona kardeş bulduk, bir tane 900 yıllık neredeyse dedesini bulduk ve bin 100 yıllık da büyük dedesini bulduk.
Anıt çınar olarak belgelenecek
Belediye Başkanı Özkan, bölgeyi turizme kazandırmak istediklerini de söyledi:
İnşallah önümüzdeki günlerde burada yapacağımız, doğayı bozmayan dokunuşlarla, düzenlemelerle çocuklarımız, vatandaşlarımız gelecekler, bin 100 yıl öncesine dokunmuş olacaklar. Bununla ilgili belgelerimizi aldık. Bunların bundan sonra 'anıt çınar' olarak tescil edilmesi ve koruma altına alınması süreci Karacabey Belediyesi tarafından devam edecek. Bunların takipçisiyiz. İnşallah projelerimizi gerçekleştireceğiz.
İki mevsim su altında
Bir çeşit orman ekosistemi olan longozlar 'subasar' olarak da tanımlanır. Denize doğru akan derelerin getirdiği kumların birikerek kıyıda set oluşturması ve dere ağzını kapatması sonucu akarsuyun biriktiği yerde oluşan özel bölgelerdir.
Kış ve ilkbahar mevsiminde sular altında olan longozlarda, yaz ve sonbaharda ise su kısmen çekilir. Tropikal ormanlara benzeyen longozlar taban su seviyeleri düştüğü zaman, kısa sürede longoz ekosistemi özelliklerini kaybeder. Bu ekosistemin devamlılığı için en temel koşul, bol suyun devamlı var olmasıdır.
Independent Türkçe