Reuters haber ajansının yürüttüğü araştırmanın sonucuna göre, 13 Ekim'de Lübnan'da Reuters muhabiri İssam Abdallah'ın ölümüne ve altı muhabirin yaralanmasına yol açan saldırının İsrailli bir tank ekibinin açtığı ateş sonucu gerçekleştiği tespit edildi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Gerçekleştirilen iki saldırı, Lübnan'ın İsrail sınırından yaklaşık 1 km uzaklıkta olan Alma al-Chaab kasabasında Reuters foto muhabiri İssam Abdallah'ın hayatını kaybetmesine ve Agence-France-Press (AFP) foto muhabiri Christina Assi'nin ağır yaralanmasına neden olmuştu.
Reuters, olayın detaylarını öğrenmek üzere 30'u aşkın hükümet ve güvenlik yetkilisi, askeri uzman, adli soruşturmacı, avukat, sağlık görevlileri ve tanıklarla görüştü.
Ajans, yüksek çözünürlüklü uydu görüntüleri, sekiz medya kurumuna ait saatlerce uzunlukta video görüntüleri ve saldırının öncesi ve sonrasına ait yüzlerce fotoğrafı inceledi.
Reuters, soruşturma kapsamında olay yerinden yerde ve Reuters'a ait bir araçta bulunan şarapnel parçaları, üç kurşun geçirmez yelek, bir kamera, tripod ve büyük bir metal parçası gibi deliller de topladı.
Hollanda Savunma Bakanlığı gibi kurumlar için mühimmat ve silah incelemelerinde bulunan bağımsız araştırma enstitüsü Hollanda Uygulamalı Bilimsel Araştırma Örgütü (TNO) toplanan materyalleri Reuters için Lahey'deki laboratuvarlarında inceledi.
TNO'nun başlıca bulgularına göre, olay yerinden alınan büyük metal parçası, muhabirlerden 1.34 km uzaklıkta, Lübnan sınırının ötesinde konumlanmış bir tankın yivsiz namlusundan ateşlenen 120 mm'lik bir tank mermisinin kuyruk kanadıydı.
Londra'daki Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü'nde araştırma görevlisi olan Nick Reynolds, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) tarafından İsrail'in kuzeyinde konuşlandırılan zırhlı tugayların 120 mm yivsiz toplara sahip Merkava muharebe tanklarına sahip olduklarını belirtti.
İsrail ne yanıt verdi?
Reuters, tank ateşinin İsrail'in içerisinde açıldığına dair bulguları ve İsrail aserlerinin gazetecilere ateş açtıklarını bilip bilmedikleri gibi bazı detaylı ek soruları IDF'ye iletti.
IDF'in uluslararası sözcüsü Yarbay Richard Hecht, "Gazetecileri hedef almıyoruz" dedi fakat başka bir açıklamada bulunmadı.
İsrail hükümet sözcüsü Eylon Levy, Reuters tarafından yürütülen araştırmanın sonuçlarından haberi olmadığını ve İsrail kuvvetlerinin sivilleri hedef almadığını söyledi.
Levy, televizyonda yayınlanan açıklamasında Reuters, AFP, Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün raporlarındaki bulguların sorulması üzerine "Sivilleri hedef almıyoruz" dedi.
Reuters Yazı İşleri Müdürü Alessandra Galloni "Şu an sahip olduğumuz ve bugün yayımladığımız kanıtlar İsrail'in bir tank ekibinin meslektaşımız İssam Abdallah'ı öldürdüğünü gösteriyor" dedi ve ekledi:
"İssam'ın öldürülmesini kınıyoruz. Bu olayın nasıl olduğunu; İssam'ın ölümünden, AFP muhabiri Christina Assi ile meslektaşlarımız Thaier Al-Sudani, Maher Nazeh ve diğer üç gazetecinin yaralanmasından sorumlu olanların nasıl hesap vereceklerini İsrail'in açıklaması için çağrı yapıyoruz. İssam, Reuters'ı çok seven, parlak ve tutkulu bir gazeteciydi."
Toplar 37 saniye arayla ateşlendi
Reuters, olay yerinde kurulumunu tamamladıktan sonra TSİ 1816'da izleyicilere canlı görüntüleri aktarmaya başladı. Reuters ekibi, tepelerinde insansız hava araçları ve bir İsrail helikopteri devriye gezerken 45 dakika çekim yaptı ve daha sonra kameralarını iki kilometre uzaklıktaki Hanita'da bulunan bir İsrail askeri karakoluna çevirdi. Oradan Lübnan'ın güneyine doğru top fırlatan bir tankı görüntüledi.
90 saniyeden az bir süre içerisinde başka yöndeki bir tanktan ateşlenen iki mermiden ilki Abdallah'a ve üzerine eğildiği alçak duvara isabet ederek Abdallah'ın ölmesine neden oldu. İlk saldırıdan sadece 37 saniye sonra ise ikinci bir top Al Jazeera'ya ait araca isabet ederek arabayı patlattı.
"Kabul edilemez"
AFP haber ajansı, Reuters'ın ortaya koyduğu kanıtların olaya dair kendi analizini doğruladığını açıkladı.
AFP Global Haberler Direktörü Phil Chetwynd "İsrail'in ne olduğuyla ilgili net bir açıklama sunması gerekiyor. Medya mensubu olduğu açıkça belli olan bir grup gazeteciyi hedef almak açıklanamaz ve kabul edilemez" dedi.
Al Jazeera'nin uluslararası iletişim müdürü Ihtisham Hibatullah ise "Reuters'ın 13 Ekim'deki saldırıya ilişkin araştırması, İsrail'in habercileri susturmak üzere bilinçli şekilde gazetecileri hedef aldığını gösteriyor" dedi.
Reuters