Arap Koalisyonu’ndan Yemen hükümeti ve Husiler arasında kapsamlı anlaşma çağrısı

Yemen hükümeti, ‘herkesin bırakılmasına karşılık herkesin serbest kalması’ kuralına göre tüm tutukluları serbest bırakmaya çalıştığını bildirdi

Arap Koalisyonu Ortak Kuvvetler Komutanı ve Suudi Arabistan Genelkurmay Başkan Yardımcısı Korgeneral Mutlak el-Azima, önceki turlarda serbest bırakılan Sudanlı mahkumlardan birini onurlandırıyor / Fotoğraf: Şarku’l Avsat

Yemen’deki meşru hükümeti destekleyen Arap Koalisyonu Ortak Kuvvetler Komutanlığı, tüm taraflara, tutuklu ve esir takası konusunun ‘herkesin bırakılmasına karşılık herkesin serbest kalması’ ilkesine uygun olarak sonlandırılması için kapsamlı bir anlaşma yapılması çağrısında bulundu.

Arap Koalisyonu ülkelerinin Esir ve Tutuklular Ortak Müzakere Komitesi Başkanı Tümgeneral Nasır bin Thunayan, müzakerelerin bir sonraki turunun, tüm esir ve tutukluların serbest bırakılması, kayıp kişilerin kimliklerinin belirlenmesi, güven inşasını artıracak ve herkesin barışa doğru ilerleme arzusunu teyit edecek şekilde ilerlemesi konusundaki umudunu dile getirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yemenli resmi kaynaklar, hükümet ile Husiler arasında esir ve tutuklularla ilgili yeni bir müzakere turunun, yakında Ürdün’ün başkenti Amman’da Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Elçisi Hans Grundberg’in himayesinde başlayacağını öne sürmüştü.

Tümgeneral Nasır bin Thunayan, tüm tarafları takas anlaşmasını tamamlayarak, ailelerinin acılarına son vermek için sorumlu bir duruş sergilemeye çağırdıklarını söyledi.

Tümgeneral Nasır bin Thunayan, geçen dönemde ‘şehit ve kayıp’ kişilerin naaşlarının taraflara teslim edilmesiyle tüm tarafların elde ettiği başarının, bir sonraki müzakere turunda güven inşa etmek ve daha kapsamlı anlayışlar elde etmek için hak dinin öğretileri doğrultusunda olumlu adım ve verimli bir işbirliğini temsil ettiğini vurguladı.

Şarku’l Avsat’a konuşan, Uluslararası Kızılhaç Komitesi Genel Müdürü Robert Mardini ise, Yemen’deki taraflar arasında varılacak her türlü takas anlaşmasını kolaylaştırmaya hazır olduklarını ve bu bağlamda tüm bu taraflarla teması sürdürdüklerini söyledi.

BM ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi’nin himayesinde yapılan önceki müzakere turları sonucu, ilk grupta binden fazla, ikinci grupta ise 900 kişi olmak üzere Yemen ihtilafının tarafları olan iki gruptan esir ve tutuklular serbest bırakılmıştı.

Yemen hükümeti, ‘herkesin bırakılmasına karşılık herkesin serbest kalması’ kuralına göre tüm tutukluları serbest bırakmaya çalıştığını bildirdi.

Hükümet ayrıca Husileri, isim konusunda seçici davranarak veya hükümet güçleri tarafından tutulmayan tutukluların isimlerini talep ederek, her zaman tartışmaları yarıda kesmeye çalışmakla suçladı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU