Bangladeş'te çocuk evliliklerindeki artış iklim kriziyle ilişkilendirildi

Kâr amacı gütmeyen uluslararası kuruluş, kız çocuklarının en az yüzde 22'sinin 15 yaşından önce evlendiğini belirtiyor

(Reuters)

Yakın zamanda yapılan bir değerlendirmeye göre, Bangladeş'te iklim krizi nedeniyle afet riski taşıyan savunmasız kıyı bölgelerinde çocuk evliliklerinde yüzde 39'luk şaşırtıcı bir fırlama görüldü.

İnsani yardım kuruluşu Uluslararası Kurtarma Komitesi (IRC) çarşamba günü yaptığı açıklamada, iklim krizinin yol açtığı felaketlerin aşırı yoksullukla karşı karşıya kalan kıyı topluluklarını göçe zorladığını, bunun da eğitime erişimin kısıtlanmasına, toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin ve gıda güvenliği sorunlarının artmasına yol açtığını belirtti.

Komite, çocuk evliliklerindeki hızlı artışın, son 20 yılda sel ve hortum gibi afetlerdeki artışla doğrudan ilişkilendirilebileceğini ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kız çocuklarının yarısının 18 yaşına gelmeden, en az yüzde 22'sinin ise 15 yaşından önce evlendirildiğini belirten örgüt, kıyı bölgelerinde yaşayan kız çocuklarının daha savunmasız olduğunu da ekledi.

Bangladeş'te kadınlar için yasal evlilik yaşı 18 ve çocuk evlilikleri 2017 Çocuk Evliliklerini Önleme Yasası kapsamında yasaklanmış durumda.

IRC Bangladeş Direktörü Hasina Rahman, "Ancak bu durum, gıda güvensizliği ve yoksulluk, düzensiz yağışlar, artan sıcaklıklar ve artan afet sıklığı ve yoğunluğuyla karşı karşıya olan kıyı bölgelerinde yaşayan kız çocukları için daha değişken" dedi.

Rahman'a göre bu çok katmanlı kriz, iklime karşı savunmasız topluluklardaki kız çocuklarının eğitime erişiminin iyileştirilmesi yoluyla ele alınmalı, böylece kızların çocuk gelin olmasının önüne geçilebilir.

Genç kızların en az yüzde 86'sı doğal afetler sonrasında artan iş yüküyle karşı karşıya kalıyor ve bu da eğitime ayıracakları zamanı azaltıyor.

Rahman, "Dahası, bu bölgedeki aşırı yoksulluk çocukların eğitim kurumlarına kayıt oranlarını etkiliyor. Yetersiz sayıda nitelikli öğretmen, zayıf ulaşım ağları ve afetler sırasında okulların sığınak olarak kullanılması eğitim hizmetlerini sekteye uğratıyor" diye ekledi.

IRC, Bangladeş'teki Şeyh Hasina hükümetine, çocuk istismarı ve sömürüsü için resmi bir raporlama mekanizması kurması ve toplulukların erişebildiği çocuk dostu alanlar oluşturması çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler'e göre Güney Asya, artan mali baskılar ve okulların kapanması nedeniyle dünyada en fazla çocuk geline ev sahipliği yapan bölge.

Daha önce Save the Children tarafından ekimde yayımlanan bir raporda yaklaşık 40 milyon kız çocuğunun 2050'ye kadar çocuk yaşta evliliğe zorlanma riski altında olduğu belirtilmişti.

Hem erken evlilik hem de yaşamı değiştiren iklim felaketleri riskinin en yüksek olduğu ülkelerde tahminen 29,9 milyon ergen kız çocuğu yaşarken, bu sayının yaklaşık yüzde 33 artması bekleniyor.

Sahra Altı Afrika ve Güney Asya'daki ülkelerin, özellikle Bangladeş, Çad ve Gine gibi iklim krizine karşı son derece savunmasız olan ve halihazırda artan etkiler altında sarsılan yerlerin en ciddi şekilde etkileneceği belirtiliyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU