Güney Gazze kaçış için son durak... Peki, sırada ne var?

Bölge sakinleri, İsrail ordusunun yine "bombardıman altındaki Refah'a gitme" emrini tiye alıyor

Fotoğraf: Reuters

İsrail'in ağır hava saldırılarının gölgesinde, savaşın başlarında evlerinden kaçtıktan sonra, geçen cumartesi günü Gazze Şeridi'nin güneyine sığınanların bir kısmı, artık gidecek güvenli bir yer bilmediklerini ifade ediyor.

Bir haftalık ateşkesin sona ermesinin ardından 1Araık Cuma günü yeniden başlayan çatışmaların sonrasında Han Yunus, İsrail'in hava ve topçu bombardımanının odağı haline geldi.

Kuzey Gazze'nin yüz binlerce sakininin güneye kaçmasının ardından son birkaç hafta içinde şehir sakinlerinin sayısında artış oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Hastane adeta korku filmi gibi"

Yerinden edilenlerin bir kısmı çadırlarda, bir kısmı da okullarda kalıyor.

Bazıları merdivenlerde ya da şehirde halen hizmet veren birkaç  hastanenin önünde uyuyor.

Bir Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilisi cuma günü yaptığı açıklamada, yüzlerce çocuk ve yetişkinin tedavi görmeyi beklediği bir hastanenin "korku filmi gibi" olduğunu söyledi.

İsrail'in, "insani ara"nın bitmesinin ardından cuma günü kente düzenlediği saldırılar sonucu çocuklar yaralandı. 

İsrail ordusu Gazzelilere güneye, Mısır sınırındaki Refah'a gitme uyarısında bulundu.

Güneye gitme emri, Han Yunus'un birçok mahallesine gökten atılan broşürlerle gönderildi.


"Zaten Gazze Şeridi'nin kuzeyinden ayrıldık"

80 yaşındaki Ebu Vail Nasrallah, İsrail ordusunun güneye gitme emriyle dalga geçti.

Reuters'a konuşan Nasrallah, bu yapılanın saçmalık olduğunu söyledi.

Hamas hareketinin İsrail'e düzenlediği ve çoğunluğu sivil olan bin 200 kişinin ölümüne yol açan 7 Ekim saldırısından sonra İsrail'in emirlerine cevap verdiklerini söyleyen Nasrallah, halihazırda zaten Gazze Şeridi'nin kuzeyinden ayrıldıklarını belirtti.

Gazze Sağlık Bakanlığı, 2 Aralık Cumartesi günü yaptığı açıklamada, ateşkesin sona ermesinden bu yana yaklaşık 193 Filistinlinin öldürüldüğünü ve Filistin sağlık yetkililerinin açıkladığı ölü sayısının 15 binden fazla Gazzeliye ulaştığını açıkladı. 

İsrail, "çatışmalar güneye doğru yayılırken sivillerin öldürülmesini ve yaralanmasını önlemek için çaba gösterdiklerini" belirtti.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun Dış İlişkiler Başdanışmanı Mark Regev, bugün Tel Aviv'de gazetecilere verdiği demeçte, insanların, yardım kuruluşlarının "daha güvenli bölgeler" olduğu konusunda bilgilendirildiğini söyledi.

Regev verdiği demeçte "Güneydeki nüfusun ve özellikle Han Yunus'taki nüfusun tamamından  bölgeden gitmelerini istemedik. Ancak yoğun çatışmaların yaşanacağını bildiğimiz bazı mahalle ve bölgelerde insanlardan harekete geçmelerini istedik" ifadelerini kullandı.


"Her şeyimizi kaybettik... Olduğumuz yerde kalacağız"

Kuzey'en güneye gitmek zorunda kalan Nasrallah, kendisinin ve ailesinin zaten her şeylerini kaybettikleri için oldukları yerde kalacaklarını ve hiçbir yere gitmeyeceklerini söyledi.

Nasrallah, sözlerine şunları ekledi:

Korkacak bir şeyimiz yok. Evlerimiz gitti, malımız gitti, paramız gitti, şehit olan çocuklarımız gitti. Neye ağlayalım?
 


4 çocuk annesi Samira da İsrail'in geçen ay Gazze'yi bombalamaya başlamasının ardından çocuklarıyla birlikte güneye kaçanlardan.

Samira, şimdi Han Yunus'un batısındaki bir evde yaşayan arkadaşlarının yanına sığındıklarını söyledi.

Geçen cuma gecesinden bu yana yaşadığı en korkunç gecelerden biri olduğunu belirten Samira, bunu "dehşet gecesi" olarak nitelendirdi.

Samira, kendisinin ve diğer sakinlerin, Han Yunus ve yakınlardaki Deyr el-Balah şehrine yönelik yoğun bombardımanın, güneye yönelik yakın bir kara saldırısının başlangıcı olmasından korktuklarını da sözlerine söyledi.

Adının Yamen olduğunu söyleyen bir başka kişi ise kendisinin, eşi ve 6 çocuğuyla birlikte haftalar önce kuzeyden kaçtıklarını söyledi.

Bir okulda uyuduklarını anlatan Yamen, "Deyr el-Balah'tan sonra nereye gideceğiz? Han Yunus'tan sonranereye gideceğiz? Ailemi nereye götüreceğimi bilmiyorum" dedi.

Birleşmiş Milletler tahminleri Gazze Şeridi'nde 1,8 milyon kadar insan ya da Gazze Şeridi nüfusunun yaklaşık yüzde 80'i İsrail'in yıkıcı bombardımanı sırasında kaçmak zorunda kaldı.

İsrail, 7 Ekim'deki saldırısına yanıt olarak Hamas'ı ortadan kaldırma sözü verdi.

 

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU