Banksy'nin 1 milyon sterlin değerindeki duvar resmi yıkıldı

Yetkililer, duvar resimlerinden geriye kalanların halihazırda bir sanat restoratöründe olduğunu ve fotoğraflar kullanılarak yeniden oluşturulabileceğini söyledi

AB temalı eser 2017'de Dover'da bir binanın yan tarafına çizilmişti (AFP)

Banksy'nin yaptığı ve 1 milyon sterlin (yaklaşık 36 milyon TL) değerinde olduğu tahmin edilen duvar resmi, bölge meclisinin tartışmalı kararıyla yıkılarak yerle bir edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mayıs 2017'de bir binanın yan tarafına yapılan eser, Avrupa Birliği bayrağındaki yıldızlardan birini parçalayan bir işçiyi gösteriyor.

Eser, Birleşik Krallık'ın Dover kentindeki Bench Sokağı'nda kültür, eğitim ve iş merkezi kurulmasını sağlayacak Dover Beacon Projesi adlı 25,4 milyon sterlinlik (yaklaşık 926 milyon TL) yenileme projesinin bir parçası olarak Dover Bölge Meclisi tarafından yıkıldı.

Uzman Banksy koleksiyoneri John Brandler, 2017'de tabloya 1 milyon sterlin (yaklaşık 36 milyon TL) değer biçmişti.

Eser, Birleşik Krallık'ın AB'den ayrılma yönünde oy kullanmasından bir yıl sonra ortaya çıkmış ve 2009'da beyaza boyanmasına rağmen bazı kısımları restore edilmişti.
 

banksy
Eser, Birleşik Krallık'ın AB'den ayrılma kararı almasından bir yıl sonra liman kentinde ortaya çıktı (AFP)


Eserin yapıldığı yıldan bu yana, protestocu gruplar "tarihi bir olayı" sembolize ettiğini savunarak yıkımına karşı çıkmıştı.

Devon Bölge Meclisi sözcüsü şunları söyledi:

Bina artık yıkılmış durumda ve ustalar, yıldızlarla adamın ve merdivenin bir bölümünü sağlam bir şekilde sökmeyi başardı.

Sanat eserinin yüzeyinin boyalı ve "kötü durumu" nedeniyle restorasyonun başarısının kesin olmadığını da sözlerine ekledi.

DDS Yıkım şirketinden bir sözcü The Independent'a şu açıklamayı yaptı:

DDS, sanat eserinin parçaları hâlâ değerlendirilirken, restoratörün çabalarının sonucunu henüz paylaşamıyor, bu nedenle kurtarılan sanat eserlerine ilişkin planları doğrulayamıyoruz.

Eserin tamamının ya da herhangi bir parçasının restorasyonunun mümkün olup olmadığına dair bilgi aldığımızda tüm süreci paylaşacağız.

Dover Kent Meclisi yetkilileri, vergi mükelleflerine yüklü bir fatura çıkarılmadan eserin "uygun bir şekilde korunmasının" mümkün olmadığını ve kalıntıların artık DDS Yıkım şirketine ait olduğunu da sözlerine ekledi.

Bir meclis sözcüsü şunları ekledi:

Gerçekleştirilmesi gereken ayrıntılı koruma süreci göz önüne alındığında, DDS Yıkım şirketiyle Banksy'nin eserinin herhangi bir kısmını koruma girişimlerinin başarılı olup olmadığını öğrenmesi muhtemelen biraz zaman alacak.

Banksy'nin eserinin korunmuş herhangi bir kısmının yerel olarak nasıl sergilenebileceğiyle ilgili DDS Yıkım şirketiyle görüşmelerimiz devam ediyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU