Napolyon'un yönetmeninden Fransız eleştirmenlere sert yanıt

Bu, filmiyle ilgili olumsuz yorumlara verdiği zekice ve dobra yanıtların sonuncusu

Ridley Scott, art arda aldığı olumsuz eleştirilerin ardından yeni filmi Napolyon'u (Napoleon) beğenmeyen Fransız eleştirmenlere sert bir yanıt verdi.

Gladyatör'ün (Gladiator) 85 yaşındaki yönetmeninin son filminde, başroldeki Joaquin Phoenix 19. yüzyıldaki Fransız imparatorunu canlandırıyor; Napolyon'un iktidara yükselişinin ve Vanessa Kirby'nin canlandırdığı İmparatoriçe Joséphine de Beauharnais'le çalkantılı ilişkisinin gerçek öyküsünü anlatıyor.

Filmle ilgili eleştiriler ikiye bölünmüş durumda; kimileri tarihi destanı bir "başyapıt" diye nitelendirirken, kimileri de tarihi yanlışlıklar nedeniyle eleştiriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Daha önce Napolyon'u eleştirenlere "işine bak" diyen Scott, Fransa'daki Le Figaro, Le Point ve French GQ gibi önemli yayın organlarının filmle ilgili olumsuz eleştirilerini paylaşmasıyla alarma geçti.

Örneğin Fransız GQ, Fransız askerlerinin Amerikan aksanıyla "Vive La France" diye bağırdığı sahneler için filmi "son derece beceriksiz, yapmacık ve istemeden de olsa komik" diye nitelendirmişti.

BBC News'e verdiği yeni bir röportajda Scott bu eleştirileri şöyle yanıtladı:

Fransızlar kendilerini bile sevmiyorlar.

Ancak Scott tüm Fransızları kastetmiyordu; film yapımcısı "Paris'te filmi izlettiği seyircilerin filme bayıldığını" söyledi.

Tarihçi Dan Snow, yanlışlık olarak gördüğü noktaların altını viral bir TikTok videosunda daha önce çizmişti.

Detaylandırdığı konulardan biri de, afişte de alıntılanan Napolyon'un "hiçlikten geldiği" görüşüydü. Snow, "Babası aslında bir aristokrattı" demişti.

Snow ayrıca Piramitler Muharebesi'nde "Napolyon'un piramitlere ateş etmediğini" ve fragmanda gösterilenin aksine Marie-Antoinette'in "idam sırasında saçlarının çok kısa olduğunu ve Napolyon'un orada olmadığını" belirtmişti.
 

Joaquin Phoenix
Joaquin Phoenix, Napolyon'da (AP)


Phoenix kısa süre önce Empire'a verdiği bir röportajda bu filmin "Ridley'nin bakış açısından anlatılan bir deneyim" olduğunu söyledi ve ekledi:

Napolyon'u gerçekten anlamak istiyorsanız, muhtemelen kendi araştırmanızı ve okumanızı yapmalısınız.

Scott, Napolyon'un sinemalarda gösterilecek versiyonunun filmin son kurgusu olmayacağıyla ilgili açık konuştu.

Orlando Bloom'un başrolünü oynadığı 2005 yapımı etkileyici Cennetin Krallığı'nda (Kingdom of Heaven) olduğu gibi Scott, 158 dakika uzunluğundaki filme 110 dakika ekleyecek bir genişletilmiş kurgu hazırladı.

Napolyon sinemalardaki gösteriminin ardından Apple TV+'ta da yayımlanacak. 24 Kasım'da sinemalarda gösterime girecek.

Scott'ın önceki filmleri Gucci Ailesi (House of Gucci) ve Son Düello'da (The Last Duel) Adam Driver rol almıştı.

The Times'a verdiği yeni bir röportajda Scott, film yapımına yönelik enerjisinin henüz dağılmadığını belirtti ve şöyle dedi:

[Martin Scorsese] Dolunay Katilleri'ne (Killers of the Flower Moon) başladığından beri 4 film yaptım. Hayır, bunu düşünmüyorum. Sabah kalkıyorum ve şöyle diyorum: 'Ah harika! Stresli bir gün daha'.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU