Yönetmeni bıraktı: Suç klasiğinin yeniden çevrimi rafa mı kalkıyor?

Coen Kardeşler, David Ayer ve Antoine Fuqua'dan sonra şimdi de Luca Guadagnino

Yaralı Yüz'de başroldeki Al Pacino'ya Michelle Pfeiffer eşlik etmişti (Universal)

Suç klasiği Yaralı Yüz'ün (Scarface) yeniden çevrimi 10 yıldan uzun bir süredir geliştirilme aşamasındaydı.

Yeniden çevrim, aslında yazar Armitage Trail'in gerçek hayattaki gangster Al Capone'un faaliyetlerinden etkilenen 1929 tarihli aynı adlı romanından uyarlanan üçüncü film olacaktı. 

Al Pacino, Tony Montana rolünde devleşmişti

İlk olarak 1932'de uyarlanan ve efsanevi aktör Paul Muni'nin başrolde yer aldığı filmin ardından 1983'te senarist Oliver Stone ve yönetmen Brian De Palma, Al Pacino'nun Tony Montana rolünde devleştiği filmi çekmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yaralı Yüz, Miami'nin uyuşturucu baronu haline gelen Kübalı gangsterin bağımlılık, takıntı ve acımasızlık sarmalının sonuçlarıyla başa çıkmaya çalışmasını konu alıyordu.

İlk olarak 2011'de Universal Studios'da geliştirilmeye başlanan yeniden çevrimi, Harry Potter serisi ve Acı Reçete'den (Pain Hustlers) tanınan David Yates yönetecekti. 

O zamandan bu yana projeye çok sayıda yönetmen ve yazar katıldı. Son olarak 2020'de yönetmen Luca Guadagnino'yla anlaşmaya varıldı. 

Suspiria, Challengers ve Beni Adınla Çağır (Call Me by Your Name) filmlerinin yönetmeni, 2 Kasım'da projeden çekildiğini açıkladı.

Projeyi bırakan 4. yönetmen

İtalyan yönetmen The Hindu'ya yaptığı açıklamada, ikonik gangster filminin yeniden yorumlanmasını yönetmeyeceğini doğruladı:

Artık Yaralı Yüz üzerinde çalışmıyorum.

Henüz proje için yeni bir yönetmen duyurulmadı. Eleştirmenlere göre, Yaralı Yüz'ün yeniden çevrimi bir kez daha rafa kalkacak gibi görünüyor ve bu kez orada kalması gerekiyor.

Yeniden çevrimin ilk kez geliştirilmeye başlanmasından bu yana geçen 12 yıl içinde, Coen Kardeşler, David Ayer ve Antoine Fuqua da dahil olmak üzere bir dizi önemli isim projeye dahil oldu. Ancak hiçbiri projede bir ya da iki yıldan uzun süre kalmadı.

Son olarak Guadagnino, projeden ayrılan 4. yönetmen oldu.

"Beyhude bir çaba"

Brian De Palma'nın Yazarı Yüz'ü, son 40 yılın en etkili dramalarından biri kabul ediliyor. Filmden alıntılanan replikler ve ikonik görüntüler Amerikan sinemasında önemli bir yer tutuyor. 

Filmin etkisinin müzik, spor ve video oyunlarına kadar uzandığı göz önüne alındığında eleştirmenler bir yeniden çevrimin çok riskli olduğu kanısında. 

New Yorklu Üniversite Profesörü ve ScreenRant yazarı Bill Dubiel, Hollywood'un klasik filmleri yeniden çekmekten hiçbir zaman çekinmediğini hatırlatarak, Yaralı Yüz'ün 1983 versiyonunun başarısını tekrarlamanın imkansız olduğunu vurguladı:

1983 yapımı klasik pek çok açıdan eşleştirilemez, bu da yeni uyarlama girişimini beyhude bir çaba haline getirir.


Independent Türkçe, ScreenRant, IndieWire

DAHA FAZLA HABER OKU