İsrail sokağı kaynıyor: Aşırı sağcı gruplar, yakınları Hamas tarafından rehin alınan göstericilere saldırdı

İsrailli Arap işçilerin savaştan bu yana kapalı olan işyerlerine dönüşüne karşı gösteriler düzenlendi

Cumartesi günü İsrail ile Hamas arasında ateşkes talep eden bir gösteri sırasında pankartlar taşıyan Tel Aviv’deki sol görüşlü gruplar / Fotoğraf: AFP

İsrail sağına 7 Ekim’de yaşanan Hamas saldırısının sorumluluğuyla ilgili sert suçlamalar yöneltildiği ve Başbakan Binyamin Netanyahu’ya istifa çağrılarının yapıldığı bir dönemde, aşırılık yanlısı bazı gruplar, karşıt görüşlü göstericilere saldırdı. Radikal gruplar ayrıca, Arap işçilerin İsrail’e geçişlerine karşı çıkarak ülkenin merkezindeki birçok Yahudi kasabasında gösteri yaptı.

Bu göstericiler, İsrail vatandaşı olan Arap işçileri ‘beşinci tabur’ olmakla suçlayan sloganlar atarken, Araplara karşı güvende olmadıklarını, aniden harekete geçerek kasabalarındaki Yahudilere saldırı düzenlemelerinden korktuklarını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sağcı göstericiler, Cumartesi günü rehineler meselesi için düzenlenen ve 10 binden fazla kişinin katıldığı gösteriler de dahil olmak üzere, savaş sırasında hükümete karşı gösteri yapan herkese saldırmak için örgütler kurdu. Sağcı grupların hedef aldığı gösteriler arasında Netanyahu’nun evinin önünde 500 kişilik bir gösteri ve Kudüs’te Başbakanlık Konutu önünde bin kişinin katıldığı bir gösteri de vardı. Söz konusu eylemelerde göstericiler ‘Hemen istifa et’ sloganları attı. ‘İsrail’i mahvediyor’ ifadeleriyle Netanyahu’nun fotoğrafları, kana bulanmış el izi taşıyan fotoğraflar taşındı.

Hayfa, Tel Aviv, Beerşeba, Eilat, Karkor ve Ra’anana’da, ‘64 Knesset üyesi derhal istifa edin’, ‘Kaçırılanlar derhal geri dönmeden zafer olmaz’ ve ‘Netanyahu, Rabin’i öldürdü ve Gazze Şeridi’ndeki katliam yapıyor’ gibi sloganlar atan büyük gösteriler   gerçekleştirildi.

Sağcı gruplar, aralarında çok sayıda rehine yakınının da bulunduğu göstericilere saldırarak, onlara küfretmeye ve slogan atmaya başladı. Söz konusu kişiler, “Askerlerimiz Gazze’de savaşıyor, siz burada onları sırtlarından bıçaklıyorsunuz”, “Hamas sizsiniz”, “Siz sıfırsınız” ve “Sizin yüzünüzden Hamas bize saldırdı” sloganları attı.

Gösteri alanına konuşlanan polis, yapılan eylemleri ‘yasadışı’ olarak nitelendirirken, göstericiler ise ‘Hamas evlerimize saldırdığında neredeydiniz?’ diyerek yanıt verdi. Polis sözcüsü ise yaptığı açıklamada, göstericilerin ‘Hamas teröristlerine karşı kahramanca’ mücadele ettiğini belirtti.

Öte yandan İsrailliler, birçok şehir, kasaba ve hatta cenazelerde, vatandaşlarla buluşmaya veya resmi törenlerde hükümeti temsil etmeye gelen bakanlara tepki göstermeye devam ediyor. Pazar günü İsrail Ulaştırma ve Yol Güvenliği Bakanı Miri Regev, Hamas güçleri ile İsrail ordusu arasında çıkan çatışma sonrası harabeye dönen Be’eri’de İsrail vatandaşlarının tepkisiyle karşılaştı. Onlarca kişi bakanın yolunu keserek Regev’in istenmeyen biri olduğunu söyledi. Olayların ardından polis, ‘Hamas katliamına’ karşı bölge halkıyla dayanışma içinde olduğunu ifade eden bakanın şehre girişine izin verilmesi için halkı ikna etmeye çalıştı ancak öfkeli kalabalık bu talebi reddetti. Yarım saat boyunca kapıda bekleyen Bakan yaşananların ardından resepsiyondan ayrılmak zorunda kaldı.

Bir Be’eri sakini, “Miri Regev bize saldırdı ve bizi terörün destekçisi olmakla suçladı. Bugün ise kanımızın üzerinde dans etmeye geldi. Elleri kana bulanmış. Onun ve hükümetin geri kalanının çocuklarımızı öldürmediği doğru ancak bize saldırabilecek organize bir askeri güç haline gelene kadar 14 yıl boyunca Hamas’ı güçlendirmek ve ona para pompalamak için çalışan hükümetin bir parçası” dedi.

Ayrıca “Regev ve hükümetinin bize yardım edebileceği tek şey derhal istifa etmektir. Onlar bizim için utanç kaynağıdır” dedi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU