Brezilya lideri Lula, çetelere karşı orduyu seferber etti

"Rio de Janeiro'daki durum çok ciddi noktaya ulaştı"

Brezilya'da çete üyelerinin misillemesi ülkeyi birbirine katmıştı (AFP)

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, son dönemde artan suç olaylarının ardından çetelere karşı orduyu seferber etti.

Lula, dün yaptığı açıklamada Sao Paulo şehrindeki Santos Limanı'na ve Guarulhos Havalimanı'na askerlerin gönderileceğini duyurdu. Santos ve Guarulhos, Güney Amerika'daki en büyük liman ve havalimanı.

Brezilya lideri, Rio de Janeiro eyaletindeki Itaguai Limanı'na ve Galeo Havalimanı'na da askerlerin sevk edileceğini belirtti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birleşik Krallık merkezli haber ajansı Reuters'ın aktardığına göre, çeteler söz konusu noktaları uyuşturucu ve silah kaçakçılığı için kullanıyor.

Lula, Paraguay ve Arjantin sınırındaki Parana'yla Mato Grosso do Sul eyaletlerinin yanı sıra Bolivya sınırındaki Mato Grosso eyaletinde de güvenlik önlemlerinin artırılacağını söyledi. 

Yabancı ülkelerden uyuşturucu ve silah kaçakçılığının engellenmesi için kara, hava ve deniz kuvvetlerinin koordineli çalışacağı uygulamada yaklaşık 3 bin 600 asker görev yapacak. Uygulama gelecek yıl mayısta sonlanacak.

Ordunun devreye sokulması kararı, son dönemde artan çete saldırılarının ardından geldi. Lula, açıklamasında "Rio de Janeiro'daki durum çok ciddi noktaya ulaştı. Federal hükümetin organize suçla mücadeleye aktif olarak katılması kararını aldık. Umarım işe yarar" dedi.
 


Ülkenin en büyük ikinci kenti Rio de Janeiro'da 5 Ekim'de yaşanan olayda sahilde oturan 4 doktor silahlı saldırıya uğramış, üçü hayatını kaybederken biri de yaralanmıştı. Saldırganın, doktorları rakip çetenin üyeleri zannederek ateş açtığı bildirilmişti. 

Bunun üzerine polis, 23 Ekim'de düzenlediği baskınlarda çete lideri Matheus da Silva Rezende'yi öldürmüş, ardından da çete üyeleri misilleme yaparak Rio de Janeiro'nun en az 9 farklı bölgesinde 40' yakın otobüsü ateşe vermişti.

Rio de Janeiro Valisi Claudio Castro, olaylarda 12 şüphelinin gözaltına alındığını ve haklarında "terör eylemi düzenleme" suçundan hukuki işlem başlatıldığını aktarmıştı. 

Yerel basının eyalet tarihindeki "en büyük suç saldırılardan biri" diye tanımladığı olaylar nedeniyle en az 45 okulda eğitime ara verilmişti.


Independent Türkçe, Reuters, AFP, AP, AA

DAHA FAZLA HABER OKU