"Dünyanın en uzun yaşayan köpeği" Bobi'nin aslında 31 yaşını görmediği iddia edildi

Uzmanlar, gerçek yaşına dair somut kanıtları görmek istiyor

Bobi’nin Portekizli sahipleri, köpeğin ormanlık alanda, özgür bir hayat sürdüğünü söyledi (AFP)

Guinness Rekorlar Kitabı, Bobi'nin gerçekten 31 yaşına kadar yaşayıp yaşamadığına dair başlayan tartışmaların ardından inceleme başlattı.

Portekiz mastifi cinsi Bobi, 22 Ekim'de hayatını kaybettiğinde kayıtlara göre 31 yıl 165 gün hayatta kalmıştı.

"Dünyanın en yaşlı köpeği" olarak 2 Şubat'ta Guinness Rekorlar Kitabı kayıtlarına geçen Bobi'nin ölümüyle birlikte gerçek yaşına dair tartışmalar ortaya çıktı.

Veterinerler, Guinness Rekorlar Kitabı'nın güvenilirliğini ve otoritesini koruyabilmesi için somut kanıtları yayımlaması gerektiğini dile getirdi.

Guinness Dünya Rekorlar Kitabı'ndan yapılan açıklamada, "Bobi'nin yaşıyla ilgili soruların farkındayız, araştırıyoruz" ifadelerini kullandı.

Farklı yıllarda çekilmiş fotoğrafları karşılaştırıldı

Bobi'nin uzun ömrünün sırrına dair çok sayıda haber medyada yer buldu.

Bobi'nin 1999'da çekilen ve 21 Ekim'de hayatını kaybeden köpekten farklı renkte patilere sahip olduğu görülen bir fotoğraf da kafaları karıştırdı.

WhatsApp Image 2023-10-30 at 11.16.22.jpeg
Bobi'nin tüm patileri, 1999'da daha beyaz görünüyor (Guinness World Records)

 

Öte yandan veterinerler, evcil hayvan veri tabanına kaydedilen yaşların, sahiplerinin beyanlarına dayandığının altını çiziyor.

Ayrıca uzmanlar, ulusal evcil hayvan veri tabanında kaydı bulunan Bobi'ye yapılan genetik testlerde "kesin yaş"ı değil, sadece "yaşlı" olduğunun teyit edildiğini belirtti.

Olağanüstü bir iddia ama kanıtlar sunulmadı

Veteriner hekim ve Veteriner Hekimler Kraliyet Koleji konsey üyesi Danny Chambers, lideri olduğu Veterinary Voices grubundaki meslektaşlarının hiçbirinin Bobi'nin aslında 31 yaşında olduğuna inanmadığını dile getirdi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Köpeklerde 31 yaşın, insanlarda 200 yıla eşdeğer olduğunu ifade eden Chambers, "Olağanüstü iddialara, olağanüstü kanıtlar gerekir" dedi ve ekledi:

Bobi'nin yaşını kanıtlayacak hiçbir somut kanıt sunulmadı.

Bobi, dünyanın en yaşlı köpeği ünvanını, 2022'de ABD'de 23 yıl 7 gün yaşadıktan sonra ölen Çivava cinsi Spike'tan almıştı.

Bobi'nin sahibi Costa ailesi, hayvanlarının soyunda iyi genler taşıdığını iddia ediyor.

Aileye göre Bobi'nin annesi 18 yaşına kadar yaşadı, aynı soydan gelen bir başka köpek de 22 yaşında hayatını kaybetmişti.

 

Independent Türkçe, GuardianGuinness World Record

DAHA FAZLA HABER OKU