Baş ağrılarının çocukluk travmalarıyla ilişkili olduğu tespit edildi

19 ülkeden 154 bin 739 kişinin verileri incelendi

ABD'deki yetişkinlerin yüzde 64'ü çocukluğunda en az bir travmatik olay yaşadığını belirtiyor (Pixabay/Temsili)

Çarşamba günü yayımlanan bir araştırma, çocukluk travmalarının yetişkinlikteki baş ağrılarının nedeni olabileceğini ortaya koydu.

Geçmiş verilerin çözümlenmesi yoluyla yapılan araştırmada, çocukluğunda travmatik olaylar olan kişilerin olmayan kişilere oranla daha fazla baş ağrısına yakalandığı tespit edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Neurology isimli bilimsel dergide yayımlanan araştırmaya imza atan isimlerden biri olan Harvard Üniversitesi'nden sağlık politikaları uzmanı Catherine Kreatsoulas, "Baş ağrısı küresel olarak öne çıkan rahatsızlıklardan biri ve dünyadaki birçok kişinin de çocukluk travmaları olduğunu biliyoruz. Bunlar arasında bir bağlantı olup olmadığını araştırmak istedik" ifadelerini kullandı.

Kreatsoulas ve ekibi araştırma kapsamında, daha önce konuyla ilgili 19 ülkede 154 bin 739 katılımcıyla yapılan 28 araştırmanın verilerini inceledi. 

Yapılan veri incelemesi sonucunda bu kişilerin yüzde 31'inin en az bir çocukluk travması olduğu ve yüzde 16'sının başka hastalıklarla bağlantısı olmayan baş ağrılarından şikayetçi olduğu tespit edildi.

Araştırma ekibi, çocukluk travması olan kişilerin baş ağrısı çekme oranının çocukluk travması olmayan kişilerden yüzde 48 daha fazla olduğu sonucuna ulaştı. Birden fazla travmaya sahip kişilerde bu oranın daha yüksek olduğu belirtildi.

Araştırma ekibi, çalışmanın baş ağrıları ve çocukluk travmaları arasında bir korelasyon olduğunu gösterdiğini ancak doğrudan bir neden-sonuç ilişkisine dair bir kanıt bulunmadığını vurguladı.

Kreatsoulas konuyla ilgili açıklamasında, "Elde ettiğimiz bulguların iyimser bir tahmin olduğunu not etmek önemli. Çocukluk travmalarından bahsetmenin hassas bir konu olduğunu düşünürsek, gerçek rakamın bundan daha yüksek olduğunu düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Kreatsoulas ve ekibi, konuyla ilgili araştırmalarına çocukluk travmalarıyla kronik ve bağışıklık sistemi hastalıkları arasındaki bağlantıları inceleyerek devam etmeyi planlıyor.


Independent Türkçe, Gizmodo, US News

DAHA FAZLA HABER OKU