Çin tarihin en genç mürettebatını uzaya gönderdi

Pekin yönetimi 2030'a kadar Ay'da üs inşa etmek istiyor

Halihazırda Tiangong Uzay İstasyonu'nda görev yapan astronotların 31 Ekim'de Dünya'ya dönmesi bekleniyor (Reuters)

2020'lerin sonunda Ay'a insanlı bir seyahat planlayan Çin, Tiangong Uzay İstasyonu'na şimdiye kadarki en genç mürettebatı gönderdi.

Pekin'in uzay programının gözbebeği konumunda olan Tiangong, 2021'de fırlatıldığında Çin'i yörüngeye insan yollayan üçüncü ülke yapmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İstasyon 6 ayda bir değişen üç astronot tarafından yönetiliyor.

Yeni ekip TSİ 06.14'te Shenzhou-17 tipi bir modülle istasyona doğru fırlatıldı.

Pekin'den konuyla ilgili yapılan açıklamada, "Bu ekip, uzay istasyonunun yapımına başlandığı tarihten itibaren gönderilen yaş ortalaması en düşük ekip olacak" ifadeleri kullanıldı.

Tamamı erkek astronotlardan oluşan mürettebata liderlik eden Tang Hongbo, daha önce de istasyonda görev almıştı.

Tang, "Geçen iki yıl boyunca, sıklıkla uzaya dönme hayali kurdum. Uzay istasyonu bizi Dünya'dan uzaklaştıran ve evrene yaklaştıran ikinci evimiz" ifadelerini kullandı.

Mürettebatta yer alan diğer iki astronotun da Tang Şengci (33) ve Jiang Çinlin (35) olduğu açıklandı. Her ikisi de 30'lu yaşlarda olan astronotlar ilk uzay seyahatlerini gerçekleştiriyor.

Mürettebatın yaş ortalamasının 38 olduğu belirtildi. Bir önceki fırlatmada görev alan astronotların yaş ortalamasıysa 42'ydi.


Çin'in uzay programı Şi Cinping iktidarında hız kazandı. ABD ve Rusya'yı yakalamak isteyen Pekin, ordu tarafından yönetilen programa son yıllarda milyarlarca dolar yatırım yaptı.

Pekin yönetimi 2030'a kadar Ay'a insan göndermeyi ve orada bir üs inşa etmeyi planlıyor. 

Bunun için 2020'de fırlatılan Chang'e-5 robotu, Ay yüzeyinde Çin bayrağını dalgalandırmış ve 40 yıl sonra ilk kez Ay'dan örnekler alarak Dünya'ya geri dönmüştü.


Independent Türkçe, AFP, CGTN

DAHA FAZLA HABER OKU