Kiev güneyde kısmi başarı elde ederken Rus füzeleri 10 Ukraynalı sivili öldürdü

Ukraynalı general, birliklerin Azak Denizi'ne doğru planlı ilerleyişini sürdürdüğünü söyledi

Kurtarma görevlileri Zaporijya'da bir Rus füzesinin isabet ettiği konutta (AFP)

Çarşamba günü Ukrayna'da en az 10 sivil, Rus saldırılarında hayatını kaybederken, Ukraynalı askeri yetkililer savaş bölgesinin güneyindeki karşı saldırı operasyonlarında savaş alanında kazanımlar elde edildiğini doğruladı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, her gece paylaştığı video mesajında, bir füzenin güneydoğudaki Zaporijya kentindeki bir konuta isabet etmesinin ardından ölü sayısının 4'ten 5'e yükseldiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ukrayna'nın orta kesimlerindeki Dnipropetrovsk'ta meydana gelen ayrı bir saldırıda 31 yaşında bir kadın öldürüldü. Yetkililer kadının Obukhivka köyünde ikamet ettiğini söyledi. Yetkililer, Herson'daki bir başka Rus saldırısının bir erkek ve kadının hayatına mal olduğunu belirtti.

Ukrayna İçişleri Bakanlığı, çarşamba akşamı güneydeki Mikolayiv şehri yakınlarında Rus füzesiyle vurulan bir gıda dükkanının enkazının altından iki ceset çıkarıldığını açıkladı.

Yerel yetkililer, Rus güçlerinin savaşın başlamasından bu yana yoğun bombardımana maruz kalan Sumi bölgesinde drone saldırısında vurulan "bir altyapı tesisini" de hedef almaya çalıştığını söyledi fakat daha fazla ayrıntı paylaşmadı.

Zelenski şunları söyledi:

Şeytani devlet, terörü kullanmaya ve sivillere savaş açmaya devam ediyor. Rus terörü yenilgiye uğratılmalı.

Rusya sivilleri değil sadece askeri bölgeleri ve altyapıları hedef aldığını tekrar tekrar iddia ediyor fakat Rusya'nın geçen yılki topyekün istilasının başlamasından bu yana Ukrayna'ya yönelik hedef gözetmeyen onlarca füze ve drone saldırısı 26 binden fazla sivilin hayatına mal oldu.

Bu gelişme, güney bölgesindeki Ukraynalı general Oleksandr Tarnavskyi'nin, birliklerinin Azak Denizi'ne doğru planladıkları ilerlemeyi sürdürdüklerini söylediği sırada yaşandı.

General Tarnavskyi, Telegram'da Tavria'daki birlikler ya da güneydeki silahlı kuvvetler "taarruzlarını sürdürüyor. Robotyne'ın güneyinde kısmi başarı elde ettiler" yazdı.

Robotyne, Ukrayna'nın ilerleme kapsamında ele geçirmeyi, bu sayede güney ve doğuda konuşlanan Rus birliklerinin arasındaki kara köprüsünü bozmayı hedeflediği güneydeki köylerden biri.

Güney birliklerinin sözcüsü Oleksandr Shtupun da Robotyne yakınlarında ilerleme kaydedildiğini bildirdi.

Rusya kontrolündeki Donetsk'in batısında geçen hafta şiddetli Rus saldırılarının odağı olan Avdiyivka şehrinin çevresinde bombardımanın hafiflediğini söyledi. Fakat bölgedeki birlikler çeşitli senaryolara hazırlanıyordu.

Ayrıca Ukrayna askerleri doğu bölgelerindeki toprakları yeniden ele geçirmeye çalışıyor.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı, birliklerin bin km uzunluğundaki cephe hattının çeşitli bölgelerinde Rus saldırılarını püskürttüğünü açıkladı. Donetsk bölgesinde savaşın uzun süredir çekişmeli geçtiği Maryinka şehri çevresinde 15, daha kuzeyde ağır kuşatma altındaki bir diğer şehir Kupiansk yakınlarındaysa 10 saldırının püskürtüldüğünü ekledi.

Rusya'nın çatışmalarla ilgili açıklamasında, Dnipropetrovsk bölgesinin merkezinde bir Ukrayna havacılık teçhizat deposunun imha edildiği belirtildi.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU