Eric Adams soruşturması: "Türkiye'yle ilişkileri sağlayan Abbasova, işbirliğini kabul etti"

Türkiye yurttaşlarından usulsüz bağış ve Türkevi iddiaları New York Belediye Başkanı'nın başını ağrıtıyor

Türkiye ve Azerbaycan'da tıp okuduktan sonra ABD'ye yerleşen Abbasova, kayıtlara göre iki Türkiye ziyaretinde Adams'a eşlik etti (NYC Mayor's Office / YouTube)

ABD'de New York Belediye Başkanı Eric Adams hakkında yürütülen soruşturmada gizli kalan önemli bir gelişme, haber oldu. Ülkenin önde gelen gazetelerinden New York Times'ın (NYT) adını vermediği üç kaynağa dayandırdığı habere göre, Adams'ın ekibinden Rana Abbasova usulsüz bağış soruşturmasında yetkililerle işbirliği yapmayı kabul etmiş. 

41 yaşındaki Abbasova'nın federal yetkililere ne anlattığı henüz belli değil. Ancak uzun süredir Adams'ın Türk hükümeti ve iş insanlarıyla ilişkisini sağladığı ya da bu konuda bilgi sahibi olduğu bildirilen Abbasova'nın New York Belediye Başkanı'nın karşısına geçmesi, yeni bilgileri ortaya çıkarabilir. 

NYT, işbirliğinin 2 Kasım'dan beri sürdüğünü aktarırken Adams'ın avukatlarından Brendan R. McGuire yaptığı açıklamada "bunun yeni ya da anlamlı bir gelişme olmadığını" savundu. 

Abbasova

Azerbaycan ve ABD yurttaşı Abbasova, Adams'ın Brooklyn bölgesinin yöneticiliğini yaptığı 2014-2021 döneminde kendisinin New York'taki Türk ve Azeri topluluğuyla ilişkilerini koordine ediyordu (Facebook) ​​​​​


Evinin aranmasının ardından Abbasova'nın uygunsuz davranışlar sergilediğini FBI'a bildirdiklerini söyleyen McGuire, ilişkiyi kopardıkları Azeri danışmanın o noktadan sonra yetkililerle işbirliğine karar verdiğini bildirdi. 

Türkiye yurttaşlarından usulsüz bağış ve Türkevi iddiaları

FBI, 2 Kasım'da Adams'ın seçim kampanyasında bağışlardan sorumlu Brianna Suggs, Türk Hava Yolları'nın (THY) eski yöneticilerinden Cenk Öcal ve Abbasova'nın evlerine baskın düzenlemişti. 

NYT, Adams'ın seçim kampanyası dönemindeki geçiş ekibinde, Eylül 2015-Şubat 2022'de THY'nin New York'taki ofisinin genel müdürlüğünü yapan Öcal'ın da yer aldığını yazmıştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

FBI, Türkiye yurttaşlarından usulsüz bağış topladığı iddiasıyla 6 Kasım'da Adams'ın üç cep telefonuna ve iki tabletine el koymuştu.

Soruşturmada, Adams'ın 2021'deki seçim kampanyası sürecinde Türk hükümetinden ve ABD'de Türklerin işlettiği firmalardan sahte bağışçılar aracılığıyla para alıp almadığı inceleniyor. 

Adams, 8 Kasım'da yaptığı açıklamada, 2014-2021 döneminde birden fazla kez Türkiye'ye gittiğini ve yatırım çekmek için iş insanlarıyla görüştüğünü söylemişti. Demokrat siyasetçi, ayrıca katıldığı hayır yemeklerinden birinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la da konuştuğunu belirtmişti.

ABD'nin önde gelen tabloid gazetelerinden New York Post ise 11 Kasım'daki haberinde, FBI'ın Adams'ın Türkiye tarafından Manhattan'da inşa ettirilen Türkevi'nin açılışını hızlandırmaya çalıştığına yönelik yazışmalar tespit ettiğini aktarmıştı. Adams'ın itfaiye yetkililerine baskı uyguladığı öne sürülüyor. 

İddiaya göre, Türkiye'nin New York Başkonsolosu Reyhan Özgür, 5 Eylül 2021'de Adams'a mesaj atarak, Türkevi'nin inşaatının tamamlandığını ancak açılışın yapılabilmesi için itfaiyeden kullanım ruhsatı alınması gerektiğini söylemişti. 

Adams ise bunun üzerine o dönem New York İtfaiyesi'nin başındaki Daniel Nigro'yla iletişime geçmiş, Nigro ise ruhsatın 13 Eylül'de hazır olacağını belirtmişti. 

36 katlı Türkevi, 21 Eylül 2021'de hizmete açılmış, Adams da Aralık 2021'deki seçimleri kazanıp 1 Ocak 2022'de New York Belediye Başkanı olarak göreve başlamıştı.

Adams ise kendisinin yanlış bir şey yapmadığını ve ekibine de hukuktan ayrılmama tavsiyesi verdiğini savunuyor. 

 

Independent Türkçe, New York Times, New York Post

DAHA FAZLA HABER OKU