Sör Salman Rüşdi, yeni bir Filistin devletinin "şu anda" kurulması halinde bunun "Taliban benzeri bir devlet" yaratmak anlamına geleceğini savundu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Geceyarısı Çocukları (Midnight’s Children) kitabının Hindistan doğumlu ve Britanya'yla ABD pasaportlarına sahip 76 yaşındaki yazarı, "Hayatımın büyük bölümünde, muhtemelen 1980'lerden beri Filistin devletinin kurulmasını savundum. Şu anda bir Filistin devleti olsaydı, Hamas tarafından yönetilirdi ve bu da onu Taliban benzeri bir devlet haline getirirdi. İran'ın uydu devleti olurdu" dedi.
Alman yayın kuruluşu RBB'nin Places and Words podcast'inde konuşan Rüşdi şöyle devam etti:
Batı solunun ilerici hareketlerinin oluşturmak istediği şey bu mu? Ortadoğu'da, İsrail'in hemen yanı başında bir başka Taliban, bir başka Ayetullah benzeri devlet mi istiyorlar?
Yazar sözlerine şöyle devam etti:
Gerçek şu ki, bence şu anda herkes Gazze'de yaşananlardan, ölen masum kişi sayısından dolayı üzüntü duymalı. Bazı protestolarda Hamas'tan da bahsedilmesini isterdim. Çünkü işin başlangıç noktası bu ve Hamas bir terör örgütü. Genç, ilerici öğrenci siyasetinin faşist bir terör örgütüne bir şekilde destek vermesi çok tuhaf.
Ağustos 2022'de New York'taki Chautauqua Enstitüsü'nde sahnede defalarca bıçaklandıktan sonra ölümden kıl payı kurtulan ancak sağ gözündeki görme yetisini kaybedip hayatını değiştiren başka yaralar da alan yazar daha sonra öğretim üyesi olduğu New York Üniversitesi'ndeki "öğrenci ayaklanması" hakkında konuştu.
Rüşdi, "Çok fazla derin düşünce olmadığını hissediyorum" dedi.
Gazze'deki ölümlere duygusal bir tepki var ve bu kesinlikle doğru. Ancak bu tepki antisemitizme ve bazen de Hamas'ı doğrudan desteklemeye kayarsa, o zaman bu çok sorunlu bir hal alır.
Rüşdi, bıçaklı saldırıdan sonraki iyileşme sürecini anlattığı anı kitabı Knife (Bıçak) hakkında konuşmak üzere podcast programına katıldı.
Saldırı, Rüşdi'nin Şeytan Ayetleri (The Satanic Verses) adlı romanını dine aykırı bulan dönemin İran lideri Ayetullah Ruhullah Humeyni'nin ölüm fetvası vermesinden 33 yıl sonra gerçekleşmişti.
Önceki haftalarda Rüşdi, saldırıyla ilgili yeni bir BBC belgeseli için kendisini bıçaklayan kişinin dijital bir versiyonuyla konuştuğunu açıklamıştı.
BBC2'de yayımlanan Through A Glass Darkly adlı programda Rüşdi, şu anda kendisine cinayet girişiminde bulunması nedeniyle tutuklu saldırgan Hadi Matar'la yapay zeka tarafından tasarlanan bir konuşma gerçekleştiriyor.
* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/arts-entertainment
Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak
© The Independent