Rusya ve Suudi Arabistan'ın Moskova zirvesi: Aksa Tufanı'nın ardından petrolün yönü ne olacak?

İki ülke geçen ay petrol tedarikini kısma kararı almıştı

Rusya ve Suudi Arabistan'ın geçen ay kesintiye gitmeyi planladıkları miktar küresel talebin yüzde 1'ine tekabül ediyor (Reuters)

Dünyanın en büyük iki petrol ihracatçısı konumundaki Rusya ve Suudi Arabistan'dan yetkililer İsrail'le Hamas arasındaki çatışmaların küresel petrol piyasalarına yansımalarını görüşmek için bugün Moskova'da bir araya geldi.

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandır Novak ve Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdulaziz bin Selman arasında yapılan görüşme öncesinde Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov gazetecilere konuyla ilgili bilgi verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Peskov, "Küresel petrol piyasaları, Filistin-İsrail çatışması ekseninde gerçekleşen olaylara karşı çok duyarlı. Tabii ki, bu konuda Suudi Arabistan ve diğer ortaklarımızla koordinasyonumuzun önemini azımsamak zor" ifadelerini kullandı.

Hamas'ın cumartesi sabah İsrail yerleşimlerine yönelik sürpriz saldırılarının ardından petrolün küresel gösterge fiyatı yüzde 4'den daha fazla artarak 88 dolara kadar ulaşmıştı.

Emtia piyasalarının dev şirketlerin Mercuria'nın CEO'su Magid Shenouda, bugün Birleşik Arap Emirlikleri'nde katıldığı bir toplantıda Ortadoğu'da gerilimin daha da tırmanması durumunda petrolün varil fiyatının 100 dolara kadar ulaşabileceğini söyledi.

Shenouda konuşmasında, "Normal koşullarda fiyatların 100 dolara kadar ulaşabileceğini düşünen çok fazla analist olduğunu sanmıyorum. Ancak gerçekleşen son olaylar, işlerin nereye gidebileceği konusunda bulutlu bir ortam yarattı" ifadelerini kullandı.

Petrol fiyatları, geçen ay dünyanın en büyük üreticilerinin tedarik kesintilerini aralığa kadar sürdüreceklerini açıklamasının ardından 90 dolara kadar yükselmişti.

Rusya ve Suudi Arabistan'ın günde 1,3 milyon varillik üretim kesintisine gitme kararı, enflasyonla mücadele eden bazı ülkelerin tepkisini çekmişti.

Suudi Arabistan yönetiminden salı günü yapılan açıklamada, petrol piyasalarında istikrarı sağlamaya yönelik girişimlerin destekleneceği duyurulmuştu.


Independent Türkçe, Guardian, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU