Endonezya'da stadyum faciasının birinci yılında kurbanların aileleri adalet arıyor

Hakim karşısına çıkan 5 kişi bir ila iki yıl hapse çarptırılmıştı

Kanjuhuran Stadı'ndaki facia ülkenin en ateşli derbilerinden olan Arema FC - Persebaya Surabaya karşılaşması sırasında yaşanmıştı (Reuters)

Endonezya'da 135 kişinin hayatını kaybettiği Kanjuruhan Stadı faciasının birinci yılında, kurbanların aileleri olayla ilgili soruşturmasının yeniden açılmasını istiyor.

Çarşamba günü başkent Cakarta'daki emniyet binası önünde toplanan aileler adalet talep etti.

Birçoğu facianın gerçekleştiği Malang'dan Cakarta'ya seyahat eden aileler üzerinde "1 Ekim 2022, Asla Unutma" yazan siyah tişörtler giydi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geçen Kanjuruhan futbol stadında taraftarla güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmaya polis ekipleri göz yaşartıcı gazla müdahale etmiş, stadyum kapılarında yaşanan izdihamda 135 kişi hayatını kaybederken, yüzlerce kişi de yaralanmıştı.

Ancak konuyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında şu ana kadar üçü polis ikisi organizatör olmak üzere sadece 5 kişi hakim karşısına çıktı.

Mahkeme tarafında bir ila iki yıl hapse çarptırılan sanıklara verilen cezalarsa aileler tarafından tatmin edici bulunmuyor.

İzdihamda kızını kaybeden bir kadın konuyla ilgili, "135 kişinin hayatı için olabilecek en sert cezaların verilmesini umut ediyoruz" diye konuştu.

Olayda kızını kaybeden Daniel isimli bir babaysa, "Bu adil değil. Üzerinden bir yıl geçmesine rağmen hâlâ adalete kavuşamadık" ifadelerini kullandı.

Endonezya'nın Doğu Cava bölgesindeki 38 bin kişi kapasiteli Kanjuruhan Stadı'nda 1 Ekim 2022'de oynanan karşılaşmaya 42 bin bilet satıldığı anlaşılmış ve yaşanan olaylar spor tarihinin en büyük facialarından biri olarak kayıtlara geçmişti.

Arema FC taraftarlarıyla polis arasında yaşanan çatışmalarla başlayan olaylarda hayatını kaybedenlerin önemli bir bölümünün solunum sıkıntıları nedeniyle yaşamını yitirdiği anlaşılmıştı.

İzdihamda hayatını kaybeden 135 kişiden 33'ünün çocuk olduğu açıklanmıştı.


Independent Türkçe, CNN, Jakarta Post

DAHA FAZLA HABER OKU