"Anti-Instagram" diye bilinen BeReal'ın aktif kullanıcıları kitleler halinde platformdan çıkıyor.
Sosyal medya platformunun geçen yılın kasım ayında zirveye ulaşmasından bu yana aktif kullanıcı sayısı yüzde 18 oranında düştü.
Similarweb tarafından hazırlanan bir rapora göre uygulama, 2022'de önemli miktarda aktif kullanıcı kazanmıştı. Ancak artık benzerlerine göre çok daha küçük bir kullanıcı tabanına sahip.
Similarweb, BeReal'i Android ve iOS'ta aktif kullanan kişi sayısının kasımda 3,7 milyona ulaştığını, ağustostaysa yaklaşık 3 milyona düştüğünü bildirdi.
Öte yandan BeReal, bu rakamların hatalı olduğunda ısrar ediyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Platformun bir sözcüsü, Gizmodo'ya yaptığı açıklamada rakamların "tahminler yürüten üçüncü taraf bir analiz şirketinden" geldiğini söyledi ve bunların, platformun mevcut aktif kullanıcı sayısını doğru temsil etmediğini iddia etti.
Sözcü, "BeReal'ın bugün dünya genelinde 25 milyondan fazla günlük aktif kullanıcıya sahip olduğunu sizlerle paylaşabiliriz" diye ekledi.
BeReal ilk olarak 2020'de Fransa'da piyasaya sürülmüştü.
Instagram'a getirdiği eleştiri nedeniyle yankı uyandırmayı başaran platform, kullanıcıya fotoğraf paylaşması için günde yalnızca bir defalığına iki dakika süre tanıyor.
Fotoğraf çekme zamanının gelmesiyle ilgili bildirimin ardından ön ve arka kamera eşzamanlı devreye giriyor ve iki fotoğraf çekiliyor. Filtre olmayan uygulamada fotoğraflar doğal haliyle paylaşılıyor.
BeReal'ın aktif kullanıcı sayısındaki dikkat çeken düşüş, bu yüzden kullanıcıların gerçekçi görünmekle ilgilenmediği yorumlarına neden oldu.
Kaliforniya'da yaşayan 17 yaşındaki lise öğrencisi Night Noroña, uygulamanın monotonlaştığını ve dikkatini başka bir yere kaydırdığını söylüyor.
Nisan ayında New York Times'a yaptığı açıklamada Noroña, "Z kuşağı trendlere çok hızlı atlıyor, ancak daha da hızlı bırakıyor" dedi.
Diğer yandan, Instagram kısa bir süre önce BeReal'ın bu özelliklerini kopyalamıştı. Şirketin "Candid Challenges" adını verdiği özellikte de aynı sürecin mevcut olduğu kaydedilmişti.
Meta sözcüsü Christine Pai, CNN International'a yaptığı açıklamada özelliğin şu anda sadece kendilerinin test ettiğini ve kullanıcılara sunulmadığını bildirdi.
Independent Türkçe, TechCrunch, Gizmodo
Derleyen: Çağla Üren