Yakın zamana kadar Biden'ın 'dışlanmış devlet' hakkındaki sözleri, yumrukla tokalaşma, üretim azaltılmasından sonra çatışma, ilişkileri değerlendirme tehdidi ve ünlü Suudi beyanı nedeniyle Riyad ve Washington arasındaki ilişkinin çöküş eşiğinde olduğuna inanıyorduk.
Tüm bunlar eski haberler oldu. İlişkide tam bir dönüş yaşandı. Belki de iki ülke arasındaki 'altın' ilişki olarak tanımlanan Başkan Trump yönetimi ile olan ilişkiden daha iyi bir seviyeye geri döndü.
Ancak Trump yönetiminde, Kore ve Japonya ile yapılana benzer bir Suudi Arabistan-ABD savunma anlaşması duymadık.
Hindistan'ın başkentinde, Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başkan Biden tokalaştı. Uzmanların bu yüzyılın en büyük projeleri arasında olabileceğini söylediği ekonomik koridorun duyurusu yapıldı.
Peki, ilişki nasıl değişti?
Bunun arkasında yatan sebepler neler?
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi'nin Fox News röportajındaki cevabı, bu değişikliğin bir açıklamasını sunuyor.
Prens, siyasette değişmeyen tek şeyin değişimin kendisi olduğunu, her birinin kendi ulusunun çıkarlarını korumak istediğini söyledi.
Önceki anlaşmazlıklar, halka açık tartışmalara ve medyaya konu olmasına rağmen, kişisel değildi, sadece çıkar çatışmalarıydı.
Bu nedenle, siyasetçiler ve devlet adamları anlaşmazlıklardan kendilerini ve duygularını ayırma beceresine sahiptir.
Savaşlar ve çatışmalardan sonra sanki hiçbir şey olmamış gibi tokalaşırlar. Çünkü kişisel bir şey olmadığının farkındalar, ancak bu, rolleri gereği onlardan istenen şeydir.
Ancak elbette bu ılımlılaşmaya yol açan başka bir gerçek neden daha var. O da ABD'nin, Suudi Arabistan'ın Çin'e daha da yaklaşmasından duyduğu endişe.
Bu yakınlaşma, Çin'in bölgedeki nüfuzunu artıracak ve Washington'ın bölgedeki en önemli müttefiklerinden birini kaybetmesine neden olacaktır.
Bu nedenle, Biden yönetimi sert ve öfkeli dilden vazgeçerek sonunda normal diplomatik dile döndü.
Eğer hafızamızı yoklarsak Biden, tüm ABD'li politikacılar gibi Suudi Arabistan, Çin ve Rusya'da olduğu gibi seçim sezonunu popülerlik kazanma aracı olarak kullandı.
Ardından da dışlamadan bahsetti. Beyaz Saray'a geldikten sonra bu dil, Biden'ın Demokrat Parti'nin sol kanadının desteğini kazanmak için yaptığı kur nedeniyle pek değişmedi.
Bu kanadın temsilcileri, Biden'a her zaman seçim vaatlerini ve insan hakları tutumlarını hatırlattılar ve desteklerini geri çekmekle tehdit ettiler.
Bu gergin ve kuşatılmış ruh halinin ışığında, gerçeklikle çarpışmayı bekleyen Biden'ın, daha gerçekçi görünene kadar mağlup edilemeyecek pozisyonlarını, taraftarlarının katılığını azalttığını, taraftarlarının desteğini kaybetmeden daha yumuşak adımlar attığını anlıyoruz.
Cidde zirvesinde olan şey buydu. Geri döndüğünde, Suudi Arabistan enerji fiyatlarını düşürmemesine rağmen ABD'lileri enerji fiyatlarındaki artıştan kurtarmak için üretimi artırmayı talep etti.
Tabanına verdiği haber ise tam tersini söyledi ki kendisi kazanç elde edebilsin, rakiplerinin baskısını azaltabilsin ve daha gerçekçi bir çizgide ilerleyebilsin.
Biden, yönetiminin dış politikası ve düşünce tarzı göz önüne alındığında, muhtemelen ABD'nin İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra tasarladığı liberal dünya düzenine inanan son nesil ABD'li siyasetçidir.
Bu nedenle, Ukrayna'yı savaşta Ruslara karşı amansızca ve tereddüt etmeden destekliyor.
Çünkü Ukrayna'nın yenilgisinin, inandığı ve savunduğu ve siyasi ilkelerinden biri olan küresel sistemin çöküşü anlamına geldiğine inanıyor.
Ancak Biden'ın Suudi Arabistan karşıtı önceki tutumu nasıl açıklanabilir?
Suudi Arabistan'ın Washington ile yakın ittifakı, Ortadoğu gibi çalkantılı bölgede küresel sistemin bir arada kalmasının nedenlerinden biriydi.
Komünist, milliyetçi ve terörist grupların saldırılarını püskürttü ve Washington'un en büyük düşmanlarından biri olan İran'ın yükselişini engelledi.
Bu, Avrupa'da istikrarı destekleyen, ancak bölgeyi en güçlü müttefikini zayıflatarak kaosa sürükleyen çelişkili bir tutumdur.
Bunun tek açıklaması, Biden yönetiminin seçim öncesi uyuşturucu etkisi altında olması ve parti içi pazarlıklardan dolayı endişe duymasıdır.
Trump yönetimine karşı çıkan pozisyonlar aldılar, ancak gerçeklikle çarpıştılar ve tamamen farklı ve zıt bir yol izlediler.
Savunma anlaşması ve ekonomik koridor, iki ülke arasındaki daha güçlü bir ilişki ve bölgede daha fazla istikrar için yeni temellerden biridir. Biden şimdi Biden ile uyumlu ve Riyad'da ve Kiev'de konuştuğu dil aynı.
Riyad ve Washington arasındaki güçlü ilişki, bölgemiz için her zaman iyidir. Çünkü bu ilişki, başarısız devletler, haydut rejimler, aşırılık yanlısı gruplar ve milisler gibi unsurlarla dolu bir bölgede sağlam bir dayanak sağlar.
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın bir röportajında söylediği gibi, Usame bin Ladin bu iki ülkeyi karşı karşıya getirmeye çalıştı.
Ancak başarılı olamadı. Tam tersine, iki ülke arasındaki ilişki daha da güçlendi. Biz şimdi yeni bir tarihi döneme doğru ilerliyoruz.
*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kavaklıoğlu