Şam'daki Amerikan Büyükelçiliği neden adını değiştirdi?

ABD, Suriye'nin güneyindeki Suveyda'da güç kullanılmasından duyduğu endişeyi dile getirdi

Şam'daki Amerikan Büyükelçiliği, sosyal medyada platformları aracılığıyla adını değiştirdi / Fotoğraf: AFP

Suriye'nin başkenti Şam'daki Amerikan Büyükelçiliği, beklenmedik bir gelişmeyle, sosyal medya platformlarındaki adını değiştirerek, kurumsal adını "Şam'daki Amerikan Büyükelçiliği" yerine "Suriye'deki Amerikan Büyükelçiliği" olarak güncelledi.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Büyükelçiliğin taşınmasına hazırlık

Gözlemciler, bu ani değişikliğin, diplomatik temsilin Suriye rejiminin kontrolü dışındaki yerlere, özellikle de Kürt Özerk Yönetimi tarafından kontrol edilen topraklara veya muhalefet bölgelerinin bulunduğu kuzey Suriye'ye devredilmesine hazırlık olduğuna inanıyor.

Yabancı basında çıkan haberlerde, büyükelçiliğin Şam'dan Haseke'ye taşınması amacıyla ABD Merkez Komutanlığı, koalisyon ve Özerk Yönetim'in yer aldığı üçlü bir toplantı yapıldığına değinildi.

Raporlar, ABD Ulusal Güvenlik Konseyi'nin Orta Doğu ekibinde Suriye dosyasının yöneticisinin de bulunduğunu gösteriyor.

Gönderilen konsolosluk personeli ekibi ile birlikte, daha sonra büyükelçilik için üst düzey personel atamalarının yapılması planlanıyor.

Bu atamalar, Şubat 2012'den bu yana, yani Amerikan Büyükelçiliği personeli dahil olmak üzere ABD'nin Şam'dan personelini çektiği ve Büyükelçi Robert Ford'un görevden alındığı zamandan beri süren bir kesintinin ardından gerçekleşti.


Uluslararası sınırların parçalanması ve yeniden çizilmesi

Bu bağlamda, Suriye Dışişleri Bakanlığı eski diplomatı Abdülhamid Fecr Salum, Independent Arabia için yaptığı açıklamada, yaşananların Amerikan Büyükelçiliği'nin Şam dışında diplomatik temsil açma girişiminin bir göstergesi ve başlangıcı olduğunu, bu temsilciliğin doğu Fırat veya Kuzey Suriye gibi bölgelerde açılabileceğini belirtti.

Bu bölgeler daha önce Amerikan Kongre üyeleri tarafından ziyaret edilmişti.

Salum, verdiği röportajda şöyle konuştu:

Büyükelçiliğin taşınması eylemi, Suriye topraklarını parçalama planının bir parçasıdır ve ülke genelinde radikal grupların egemenliğini sağlama amacını taşımaktadır. Ukrayna'daki Rus-Amerikan çatışması göz önüne alındığında bu, şu anda başarılması zor bir şey. Amerikan Büyükelçiliği'nin İstanbul'dan faaliyetlerini sürdürme ihtimali var ve daha sonra Suriye topraklarına geri dönebileceğini de düşünmüyorum. Büyükelçiliğin hazırlıklarını tamamladıktan sonra çalışmalarını Beyrut'taki Amerikan büyükelçiliği binasına taşıyabileceği yönünde bilgiler de var. Çok büyük bir bina ve büyüklüğü birçok anlam ifade ediyor.
 


Meşruiyet korkusu

Ayrıca büyükelçiliğin çalışmalarını Suriye'nin kuzeyine veya doğusuna aktarmaya hazırlandığı kanaatinde olan taraflar da var ve onların açıklamasına göre bu, Şam üzerindeki uluslararası baskı ve siyasi ve ekonomik yaptırımların bir parçasıdır ve gerçekleşirse, Suriye’nin başkentine acı bir darbe olacaktır.

Türk etkisine bağlı muhalefet grupları, Kürt partilerine ve bölücü gruplara meşruiyet kazandıracak olan Kürt Özerk Yönetimi'ne ait topraklarda büyükelçilik açma korkusunu da gizlemiyor.

Türkiye'nin de endişe ettiği konu budur. Ancak siyasi gözlemciler, Suriye'nin kuzeyinde bir Amerikan büyükelçiliği kurulmasının, Suriyelilere ve Amerikan vatandaşlarına geniş imkanlar ve hizmetler sağlanmasına olanak tanıyacağına ve özellikle ABD'nin petrol sahalarında askeri varlığı bulunduğu bir dönemde ABD'nin çıkarlarını koruyacağına inanıyor.

Bu arada büyükelçilik, platformlarındaki son paylaşımlarında, ABD'nin Suriye'nin güneyindeki Süveyda'da güç kullanıldığına dair raporlara ilişkin kaygılarına değinen bir açıklamaya yer verdi.

Büyükelçilik açıklamasında, Suriye halkının onur, özgürlük, güvenlik ve adalet için barışçıl protesto hakkını desteklediğini belirtti ve bu çatışmanın tek çözümünün BM Karar 2254 uyarınca siyasi bir çözüm olduğuna vurgu yaptı.

Suriye'deki son Amerikan büyükelçisi olan Robert Ford, 29 Aralık 2011'de görevine başladı ve bu göreve, eski Amerikan Başkanı Barack Obama'nın kararıyla atandı.

Bu atama, ABD'nin eski büyükelçisini, eski Lübnan Başbakanı Rafik Hariri'nin Şubat 2005'teki suikast sonrası geri çağırmasının ardından altı yıl süren bir aradan sonra gerçekleşti.


Satranç ve siyaset oyunu

Büyükelçiliğin adının değiştirilmesi, ülkenin güneyindeki Süveyda'da kötüleşen yaşam koşullarına karşı halk hareketi ve doğu Suriye'deki savaşın patlak vermesi gibi içsel gelişmelerle denk geldi.

Doğu Suriye'de Deyrizor'da Arap kabilelerinin ayaklanması ve Kürt güçleri arasında şiddetli çatışmaların yaşanması da yine bu dönemde meydana geldi.

Salum, konuyla ilgili şunları dile getirdi:

Suriye şu anda Ukrayna savaşı sonrası Rusya - ABD çatışmasının kavşağında bulunuyor. Şam'ın Moskova'yı büyük bir coşkuyla desteklediği görüldü. Bu da Washington'ı öfkelendirdi. Amerika hiçbir şeyi unutmaz, her şeyi kaydeder ve uygun zaman geldiğinde kullanır. Siyaset, geniş bir tahta üzerinde satranç oyununa benzer. Oyunun hesapları herhangi bir hamle yapmadan önce yüksek uzmanlık, derin düşünce ve hassas hesaplamalar gerektirir. Aynı şekilde, siyaset de aynı becerileri gerektirir, böylece rakibiniz sizi beklenmedik bir anda 'Şah Mat' ile şaşırtamaz.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU