Her türlü hava koşulunda çalışan güneş paneli geliştirildi

"Ezber bozan teknoloji" kış aylarında elektrik üretimini önemli ölçüde artırabilir

Temsili (Unsplash)

Mühendisler, olumsuz hava koşullarında elektrik üretmeye devam etmelerini sağlamak için güneş panellerindeki karın kendiliğinden temizlenmesinin bir yolunu buldu.

Birleşik Devletler'deki Toledo Üniversitesi'nden bir ekip, biriken karın güneş panellerinin verimliliğini etkilemeden kayarak dökülmesini sağlayan bir kaplama şeridi geliştirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Güneş panelleri bulutlu günlerde elektrik üretebilir ancak kar örtüsü, Güneş enerjisinin bir kısmını toplama becerisini tamamen engelleyebiliyor. Bu durum yoğun kar yağışı olan bölgelerdeki elektrik üretiminde yılda yüzde 12'ye varan kayba yol açabiliyor.

Kendi kendini temizleyen bu şeritler hem yeni hem de mevcut güneş enerjisi panellerine nispeten kolayca uygulanabilir.

Toledo Üniversitesi Makine Endüstri ve İmalat Mühendisliği Bölümü'nde doçent olan Hossein Sojoudi, "Bu kaplama şeritleri panelin alt kenarına uygulanıyor ve bu da çalışması için herhangi bir enerji gerektirmeden kendiliğinden karın temizlenmesini sağlıyor" dedi.

Kaplama şeridimiz hiçbir zaman güneş ışığının emilimini veya panel verimliliğini engellemez, panelde herhangi bir kısmi gölgelemeye veya sıcak noktaya neden olmaz ve modül garantisini geçersiz kılmaz ve aslında modülün ömrünü uzatır.

ABD ve Japonya'da yapılan testler, bu şeridin takıldığı güneş panellerinin yıllık enerji üretiminde yüzde 5'ten fazla artış sağladığını ortaya koydu.

Enerji Enformasyon İdaresi'nin sayılarına göre, geçen yıl ABD'de elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 3,4'ünü güneş enerjisi oluştururken, 2023'te ABD'deki yeni elektrik üretim kapasitesinin yarısından fazlasının güneş enerjisinden sağlanacağı tahmin ediliyor.
 

güneş paneli
Güneş panellerinin alt kenarındaki bu şerit, biriken karın güneş panelinden kayarak dökülmesini sağlıyor (Toledo Üniversitesi)


Endüstri ortaklarıyla birlikte çalışan Dr. Sojudi, 2023'ün sonuna kadar ABD genelinde binlerce kaplama şeridi uygulanmasını beklediğini söyledi.

Sojudi "2024'ün sonuna kadar 1 milyon kaplama şeridi üretim hızına ulaşmayı tahmin ediyoruz" dedi.

Çözümümüz, kar yağışının yoğun olduğu eyaletlerde yıllık 150 milyon dolar ek gelir sağlayabilecek, ezber bozan bir teknoloji... Stratejik ortaklarımızın yardımıyla, tüm yıl boyunca güneş enerjisi vaadimizi yerine getiriyoruz.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU