Bill Murray 52, Scarlett Johansson 17 yaşındaydı: 20 yıllık film tartışma yarattı

"Bunun hakkında düşünmeyeceğim. Film çekildiği sırada ben sadece kendi işimi yapıyordum"

4 dalda Oscar adaylığı kazanan Bir Konuşabilse'de Murray ve Johansson'a Giovanni Ribisi eşlik etmişti (Focus Features)

Eski ününü yitirmeye başlamış Amerikalı film yıldızı Bob Harris ve reklam çekimi için geldiği Tokyo'da tanıştığı genç Charlotte'ın hikayesini anlatan Bir Konuşabilse (Lost in Translation) gösterime gireli tam 20 yıl oldu.

Sofia Coppola'ya En İyi Senaryo dalında Oscar kazandıran Bir Konuşabilse, sosyal medya platformlarının ortaya çıkıp çevrimiçi söylemin popüler kültür ürünlerini yerden yere vurmasından önce
gösterime girdiği için şanslı sayılıyor.

Twitter'da linç edilir miydi?

Bill Murray ve Scarlett Johansson'ın canlandırdığı iki yalnız gezgin arasındaki bağın incelikli tasvirini sunan bu arthouse klasiği, Twitter çağında vizyona girseydi, ilişkilerde yaş farkının etiği hakkındaki tartışmalarla kolayca tüketilebilirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pek çok sinemasever Bir Konuşabilse'nin 20. yıldönümünü filmi yeniden izlemek için bir bahane olarak kullanırken, Coppola'nın 2003 yapımı klasiğinin özündeki romantik bağla ilgili sorular zaman zaman ortaya çıkıyor.

Ancak son filmi Priscilla vizyona girerken Coppola, Bir Konuşabilse'nin ahlaki değerlerini yeniden irdelemeye pek de hevesli değil.

52 yaşındaki yönetmen, Rolling Stone'a verdiği röportajda, filmi çocuklarıyla izlerken beklediğinden farklı bir tepki aldığını itiraf etti.

Çekimler sırasında Murray 52, Johansson 17 yaşındaydı

Coppola, çocuklarına 52 yaşındaki Murray'yle 17 yaşındaki Johansson arasındaki yaş farkı tuhaf gelse de bunun filmi çekerken ciddi şekilde düşündüğü bir konu olmadığını söyledi:

Filmi birkaç yıl önce Tokyo'ya gidip Park Hyatt'ta kaldığımızda çocuklarıma izletmiş ve uzun zamandır ilk kez o zaman seyretmiştim. Ve onlar da 'Neden kadın bu kadar genç ve adam bu kadar yaşlı?' diye sormuşdu.

Filmi Scarlett'in yaşına yakınken çektiğini hatırlatan Coppola, "Ben bu konuda çok fazla düşünmemiştim. En çok dikkatlerini çeken şey buydu" diye ekledi.

"Sadece işimi yapıyordum"

Coppola 20 yıllık filmin ahlakını tartışmakla pek ilgilenmediğini söylese de Murray ve Johansson'ın karakterleri arasındaki ilişkiye dair kısa bir savunma yaptı.

"Bilmiyorum. Bunun hakkında düşünmeyeceğim. Film çekildiği sırada ben sadece kendi işimi yapıyordum" diyen Coppola, sözlerine şöyle devam etti:

Çocuklarımla izlerken bunu fark ettim çünkü onlar ergen ve 'Bu da neyin nesi?' dediler. Ama Bill çok sevimli ve çekici. Hikayenin bir kısmı, cinsel ya da fiziksel olmayan romantik bağlara nasıl sahip olabileceğinizle ilgili. Bu tür bir şey olmadığı halde insanlardan hoşlanabilirsiniz. Fikrin bir parçası da bağ kursanız bile hayatın farklı noktalarında olduğunuz için çeşitli nedenlerle birlikte olamayacağınız kişilerin olabileceğiydi.


Independent Türkçe, Indiewire, Rolling Stone

DAHA FAZLA HABER OKU