İsviçre medyası: Rus zenginler buradaki bankalara para akıtmayı sürdürüyor

ABD yönetimi bir süredir İsviçre'yi Rus varlıklarının izini sürmemekle suçluyordu

Julius Baer, mayısta Rus ve Belaruslu müşterileriyle iletişime geçerek hesaplarının dondurulacağını bildirmişti (Reuters)

İsviçre medyasının yaptığı bir araştırma, Rus zenginlerin Ukrayna savaşının başlamasından sonra dahi İsviçre bankalarına para aktarmayı sürdürdüğünü ortaya çıkardı.

İsviçre merkezli Tamedia tarafından incelenen bankacılık belgeleri, Ukrayna savaşını destekleyen isimlerden biri olduğu bilinen iş insanı Aleksandr Ponomarenko'nun ailesinin savaşın ardından İsviçre bankalarına milyonlarca dolar yatırdığını ortaya koydu.

Ponomarenko, Moskova merkezli su şirketi Mosvodokanal'ın başındaki isim.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rus zenginlerin İsviçre'deki faaliyetlerini içeren belgelereyse, Zürih merkezli bir varlık yönetimi şirketinde yaşanan sızıntının ardından erişebildi.

Rus hackerlar tarafından darknet'e konulan belgeleri Tamedia'yla birlikte uluslararası bir medya konsorsiyumu inceledi.

Analizde, Mariupol'de işlenen savaş suçları Cenevre'deki BM binasında tartışılırken, Ponomarenko'nun kızının neredeyse eş zamanlı olarak Zürih'teki Reyl Bank'ta hesap açtığına dikkat çekildi.

Haberde, kısa süre sonra bu hesaba 9,5 milyon dolar yatırıldığı bilgisi paylaşılırken, Rus iş insanının sevgilisinin de Julius Baer bankasında 26 milyon dolar, Pictet'te ise 4,5 milyon dolar tuttuğu kaydedildi.

Geleneksel olarak tarafsız statüdeki bir ülke olan İsviçre, buna rağmen Ukrayna savaşının başlamasından sadece 4 gün sonra Avrupa Birliği'nin Moskova'ya yönelik yaptırımlarına katılma kararı almıştı.


İsviçre yönetimi geçen yıl, bankaların Rus vatandaşlarından veya şirketlerinden gelen 110 bin dolardan yüksek miktarlardaki parayı kabul etmelerini yasaklamıştı.

İçlerinde Julius Baer'in de olduğu bazı bankalar, Rus müşterileriyle ilişkilerini keseceklerini açıklamıştı.

Ancak İsviçre yönetiminin koyduğu kısıtlamalar, zengin Rusların belirli miktarda yatırım yapılması şartıyla verilen altın pasaport sahibi olmasından dolayı kolayca delindi. 

Ponomarenko'nun sevgilisi ve kızının da bir Avrupa Birliği ülkesinin pasaportunu ve oturma iznini taşıdığı ve bu nedenle Rus müşteri olarak görülmediği ifade edildi.

İsviçre uzun süredir ABD tarafından, Rus varlıklarının izini sürme konusunda gerekenleri yapmamakla suçlanıyor.

Haberle ilişkili açıklama yayımlayan Julius Baer ve Bank Reyl, tüm işlemlerin yasa ve düzenlemelerle uyumlu şekilde yürütüldüğünü vurguladı.


Independent Türkçe, Moscow Times, Straits Times

DAHA FAZLA HABER OKU