Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yakın zamanda bir araya geleceği konuşuluyor.
Görüşmede 17 Temmuz'da Ukrayna limanlarında mahsur kalan milyonlarca ton tahılın dünyaya ulaştırılmasını sağlayan Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekilen Rusya'nın anlaşmaya yeniden dönüp dönmeyeceği de önemli başlıklardan biri olabilir.
Rusya'nın yayın kuruluşu Sputnik'e konuşan ve adını vermek istemeyen bir kaynak, Putin-Erdoğan görüşmesinin büyük ölçüde tahıl anlaşmasının geleceğini belirleyeceğini söylüyor.
Tahıl anlaşması müzakere sürecine dahil olduğu öne sürülen kaynağın "Bu müzakereler için çok yüksek umutlar var, birçok açıdan geleceğe dair netlik sağlayacaklar, ilgili tüm departmanlar bu yönde çalışıyor. Süreç Birleşmiş Milletler ile koordineli bir şekilde ilerliyor, onlar da bu müzakereleri takip edecekler. Çok fazla umudumuz var. Bunlar yapıcı bir şekilde gerçekleşecek ve inisiyatifimizin çalışmalarının yeniden başlaması için fırsatlar açılacak" tespitinde bulunduğu aktarıldı.
Kremlin Sarayı'ndan cuma günü yapıyan açıklamada da Rusya Devlet Başkanı Putin ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşmesinin yakın zamanda olma ihtimalinden söz edilmişti.
Kremlin Sözcüsü Dimitriy Peskov, Erdoğan'ın Putin'i tahıl anlaşmasını ve diğer konuları görüşmek için Türkiye’yi ziyaret etmeye davet etmesi ile ilgili bir soruya "Bu görüşmenin yakında gerçekleşeceğine dair bir anlayış mevcut" yanıtını verdi.
Peskov, "Bu tür ziyaretlerin duyurularını genellikle ortak ülkelerimizle senkronize ediyoruz. Ne zaman ve nerede gerçekleşeceğini kısa süre içinde açıklayacağız. Görüşme hazırlanıyor, çok kapsamlı bir şekilde hazırlanıyor" dedi.
İkilinin görüşmesinin eylül ayı başında G20 zirvesinden önce gerçekletirebileceği konuşuluyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Rusya-Ukrayna Savaşı'nda iki ülkeyle konuşabilen az sayıdaki ülkeden biri olan Türkiye, Temmuz 2022’de Birleşmiş Milletler ile birlikte küresel gıda krizinin hafifletilmesine yardımcı olmak için Ukrayna’nın Karadeniz limanlarından tahıl sevkiyatına izin veren anlaşma için tarafları masaya oturtmuş, anlaşma ile ilgili protokoller Moskova ve Kiev tarafından ayrı ayrı imzalanmıştı.
Moskova, Rusya'nın kendi tahıl ve gübre ihracatını kolaylaştıracak ek anlaşmanın uygulanmamasından şikayet ederek geçen ay anlaşmadan çekilmişti.
Rusya neden anlaşmadan çekildi, ne istiyor?
Moskova, anlaşmanın Rus tahıl ve gübre ihracatını kolaylaştırmayı amaçlayan bileşeninin yerine getirilmediğini öne sürüyor, özellikle Rus bankalarının SWIFT'e yeniden bağlanması ve Tolyatti-Odesa amonyak boru hattının açılması konusunda ısrarcı davranıyor.
Daha önce müzakere sürecine dahil olan kaynak, Türkiye ve Birleşmiş Milletler'in, tahıl anlaşması konusundaki görüşmeleri Rus delegasyonuyla İstanbul'da yapma fırsatlarını araştırdıklarını Sputnik ile paylaştı.
Independent Türkçe, Sputnik, AFP