Prigojin'in "Uçak havada parçalanacak" dediği görüntüler, komplo teorilerini körükledi

Telegram kullanıcıları bu eski videonun Yevgeni Prigojin'in kaderinin habercisi gibi görünmesinden dolayı ısrarla "Prigojin biliyordu" diyor

Uçak kazasında ölen Wagner liderinin sosyal medyada yeniden ortaya çıkan bir videosu, ölümüyle ilgili komplo teorilerini alevlendirdi.

40 saniyelik videoda Rus paralı asker patronu Yevgeni Prigojin, Rusya'nın savaştaki gidişatını "havada parçalanacak" bir uçağa benzetiyor.

Çarşamba günü Moskova'nın kuzeybatısında düşen ve kimsenin kurtulamadığı özel jetteki yolculardan birinin Prigojin olduğunun doğrulanmasının ardından kötülük habercisi bu benzetme, Wagner liderinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in emriyle öldürüldüğü teorisini körükledi.
 

Yevgeniy Prigojin
Yevgeni Prigojin, geçen hafta Moskova yakınlarında düşen uçakta ölen yolculardan biriydi (Prigojin Basın Servisi)


Prigojin'in Putin'e karşı bir isyana öncülük ederek küresel arenada şok yaratması ve iyi hazırlanmamış bu ayaklanmadan son anda birdenbire vazgeçmesinden sadece iki ay sonra bu olay meydana geldi.

Rus askeri blog yazarı Semyon Pegov'a verdiği ve ilk olarak 29 Nisan'da yayımlanan röportajından alınan videoda Prigojin, ülkesine yalan söylemektense öldürülmeyi tercih edeceğini söylüyor ve gökyüzünde parçalanan bir uçaktan bahsediyor.

Wagner'in Telegram kanalı Grey Zone'da yayımlanan videoda Prigojin "Bugün işlerin çığrından çıkmak üzere olduğu bir noktaya geldik" diyor.

Neden mi bu kadar dürüstçe konuşuyorum? Çünkü bu ülkede yaşamaya devam edecek kişilerin karşısında yalan söyleme hakkım yok. Şimdi onlara yalan söyleniyor. Beni öldürseler daha iyi.

Prigojin "Ama yalan söylemeyeceğim, dürüstçe söylemeliyim ki Rusya felaketin eşiğinde. Ve eğer bu dişliler hemen düzeltilmezse, uçak havada parçalanacak" diye ekliyor.
 

Yevgeniy Prigojin
Prigojin, Putin'in yakın bir müttefikiydi ama son 6 ayda Kremlin'le Wagner arasındaki gerginlikler artarken tansiyon da yükseldi (AP)

 

Yevgeniy Prigojin
St. Petersburg'daki eski "PMC Wagner Merkezi"nin yanındaki gayri resmi anma köşesinde "Bu cehennemde en iyisi sendin" yazan bir notla çiçekler bırakıldı (AP)​​​​​​​


Grey Zone'a birkaç saat içinde yüzlerce yanıt gönderildi.

İlk yanıtta adı "ileri karakol" anlamına gelen bir Telegram kullanıcısı "Ama Prigojin biliyordu" diye yazdı.

Bazı paylaşımlarda Prigojin'in hâlâ hayatta olduğu iddia edilirken, bir kullanıcı Prigojin'in "yakında bir yerden fırlamasıyla şeytanların altına yapacağını" öne sürdü.

Kremlin, Prigojin'in kendi emriyle öldürüldüğü yönündeki Batı'nın öne sürdüğü iddiaların "kesinlikle yalan" olduğunu belirtiyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU