Bakan Işıkhan, hükümetin memura ikinci zam teklifini açıkladı

Işıkhan, "2024'ün ilk altı ayı için yüzde 15, ikinci altı ay için yüzde 10, 2025 ilk altı ay için yüzde 6, ikinci altı ay için yüzde 5 olarak teklifimizi açıklıyorum" dedi

Fotoğraf: AA

Kamu Toplu Sözleşme Görüşmeleri'nin üçüncü toplantısı bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, memur ve memur emeklisi için yeni zam teklifini açıkladı.

Işıkhan açıklamasında, "2024'ün ilk altı ayı için yüzde 15, ikinci altı ay için yüzde 10, 2025 ilk altı ay için yüzde 6, ikinci altı ay için yüzde 5 olarak teklifimizi açıklıyorum. Böylece 2024 ocak ayında yüzde 43'ü bulan artış öngörülmüştür. 2024'ün ikinci döneminde kümülatif artış yüzde 57'yi bulmaktadır. Bu ikinci teklifimizi paydaşlarımızın değerlendirmesine sunuyorum. Sürecin devam edeceğini de hatırlatmak isterim" dedi.

Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde iktidarın ilk teklifi, 2024 yılı ilk 6 ay için yüzde 14, ikinci altı ay için yüzde 9, 2025 ilk altı ay için yüzde 6, ikinci altı ay için yüzde 5 olmuştu.

Bugünkü teklifte kabul edilmediği takdirde iktidar 22 Ağustos'ta yeni tekliflerle masaya gelecek.

Uzlaşma olmazsa kamu hakem heyeti devreye girecek ve 30 Ağustos'a kadar son karar verilecek.

Hükümetin zam teklifi sonrası sendikalardan açıklama

Toplantı sonrası sendikalardan da hükümetin zam tekifi ile ilgili toplantı sonrası açıklama geldi.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, sözkonusu teklifin kabul edilmesinin mümkün olmadığını belirterek, "Bu rakamları, çalışanların derdine derman olacak bir öneri olarak görmüyoruz" dedi.

Kahveci, "Kamu İşveren Heyetinden, Türkiye'deki piyasada yaşadığımız sıkıntıları, ekonomik göstergeleri dikkate alarak çalışanlarımızı ve emeklileri insanca yaşayabileceği bir ücrete kavuşturacak teklifi tekraren toplu sözleşme masasına getirmesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

"Önümüze getirilen teklif, hedeflenen enflasyon oranlarının dahi çok çok gerisinde ve altında kalmıştır"

Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, Kamu İşveren Heyeti'nin yeni zam teklifiyle ilgili "Önümüze getirilen teklif, hedeflenen enflasyon oranlarının dahi çok çok gerisinde ve altında kalmıştır" diye konuştu.

Aralık ayı itibarıyla 45 bin lirayı geçmesini öngördükleri yoksulluk sınırının üzerine çıkartılmayan en düşük kamu emekçisi maaşı teklifinin KESK tarafından kabul edilebilir olmadığını kaydeden Yeşil, büyümeden ve refahtan kamu emekçileri ve emeklilerine yansıtılmayan ücret artışını kabul etmeyeceklerini söyledi.

Yeşil, KESK olarak dün Türkiye'de bir günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirdiklerini anımsatarak "Buradan müzakere süreci devam ederken gerçek anlamda bir teklifle masaya gelinmesini bekliyorduk. 22 Ağustos'ta hükümet, üçüncü teklifini gerçekleştirecek. Tüm Türkiye'de sokağa inen, iş yerlerinde hizmet üretmeyerek taleplerinin arkasında duran kamu emekçilerinin ve emeklilerinin sesine daha fazla kulak kapatılamaz" ifadelerini kullandı.

"Bir önceki tekliften iki puan yukarı çıkılmış olması, kamu görevlilerinin beklentilerinin ve bizim tekliflerimizin anlaşılmadığını gösteriyor"

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Kamu İşveren Heyetinin yeni zam teklifine ilişkin şunları kaydetti:

Şimdi gelen teklife baktığımızda 15+10 ve 6+5. Bir önceki tekliften iki puan yukarı çıkılmış olması, kamu görevlilerinin beklentilerinin ve bizim tekliflerimizin anlaşılmadığını gösteriyor. Bu açıdan öncelikle hayretlerimi ifade ediyorum. Merkez Bankası'nın 2024 yılı enflasyon hedefi kapı gibi yüzde 33 olarak ortada dururken, tekliflerin yüzde 23'lü, yüzde 25'li rakamlarda geziyor olması, ikinci yıla dair herhangi bir cümle kurulmadan ikinci teklifin açıklanıyor olması hakikaten anlaşılabilir değil.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU