Irak'ın kenar mahalleleri yolsuzluğun mu, yoksa toplumu yoksullaştırma politikasının ürünü mü?

Mezopotamya nüfusunun yüzde 10'u burada yaşıyor

Irak'ta, barınma sorunlarını çözmek için silah zoruyla kontrolü ele geçiren grupların kontrolü olgusu, çoğu şehirde hızla yayıldı / Fotoğraf: Reuters

Irak'ta 2003'teki Irak Savaşı'ndan sonra gecekondulaşma çarpıcı bir şekilde arttı ve toplum için tehdit oluşturan bir durum haline geldi.

Yasal olmayan konutlara zorla yerleşenler, çoğu 2003 Irak Savaşı'ndan sonra Irak şehirlerinin eteklerinden merkezine kadar zorla göç edenlerden oluşuyor.

Bu kişiler mahalleler arasındaki boş ve yeşil alanlar olarak ayrılmış kısımlara yerleşti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayrıca, 2003 savaşının ardından zorla terk edilmiş devlet ve özel binalar da kullanıldı.

Ordu kampları gasp edildi, depoları yağmalandı ve karargahlar 2003 yılında Irak ordusunun feshedilmesinden sonra terk edilmiş binalara dönüştü.

Bu, Irak şehirleri ve çevrelerinde bulunan birçok kampı terk etti.

Ayrıca, önceki rejimin hükümet ve siyasi merkezleri olan birçok binanın üzerinde hükümet kontrolü kaybedildi.

Bu binalar, 10 binden fazla fabrika dahil, devlet binaları veya fabrikalar olsun, çeşitli nedenlerden dolayı durduruldu.

Artık yasa dışı konutların odak noktası haline geldiler ve silahlı gruplar tarafından yasa dışı konutlara veya üslere dönüştürüldüler.
 

Yoksulluğu Azaltma Politikası Daimi Teknik Komitesi, bu tırmanan krizin tehlikeleri konusunda uyarıda bulundu ve gecekondu mahallelerinin yoksulluğun yuvası haline geldiğini kabul ederek hızlandırılmış bir çözüm önerdi.png
Yoksulluğu Azaltma Politikası Daimi Teknik Komitesi, bu tırmanan krizin tehlikeleri konusunda uyarıda bulundu ve gecekondu mahallelerinin yoksulluğun yuvası haline geldiğini kabul ederek hızlandırılmış bir çözüm önerdi / Fotoğraf: Reuters

 

Arazi edinme olgusu

Bu ve benzeri nedenlerden dolayı, Irak'ta çoğu şehirde, silahlı güç kullanarak konut sorunlarını çözme konusunda uzmanlaşmış grupların kontrolü altındaki gecekondulaşma olgusu hızla yayıldı.

Bu gruplar, zayıf devlet otoritesini kullanarak, gecekonduların varlığını sürdürdü ve bu mahallelerde ilkel malzemelerle inşa edilen evler inşa etti ve su, elektrik ve güvenlik gibi hizmetleri sağlamaktan kaçındılar.

Umutsuz vatandaşlar, hükümet ve sivil kurumların uygun konut sağlamadaki başarısızlığı nedeniyle yoksulluk içinde yaşamak zorunda kaldılar.


Yerel ve uluslararası uyarılar

Planlama Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Programı  (UN-Habitat) tarafından desteklenen Yoksulluğu Azaltma Politikası Daimi Teknik Komitesi, bu tırmanan krizin tehlikelerine dikkat çekerek Irak'taki bu gecekondu mahallelerinin yoksulluğun odak noktası haline geldiğini kabul etti.

Komite, bu sorunu acil önlemler ve bir yol haritası çizerek çözmek için acele etmesi gerektiğini tavsiye etti.

Komite, 2016-2017 yıllarında gecekondu konut alanlarının yerlerini doğrulamak için bir anket yaptı. 2021-2022 yıllarında yukarıda bahsedilen anketin güncellemesi yapıldı ve bu güncelleme, anketin uygulanması mekanizması hakkında eğitim vermek için birçok atölye çalışmasının düzenlenmesini içeriyordu.

Güncelleme, gecekondu mahallelerinin coğrafi olarak konumlarının güncellenmesini, her mahallede yaklaşık gecekondu konut birimlerinin sayısını ve gelir ve kullanımları (konut, ticari ve diğerleri) içeren bir formun doldurulmasını kapsadı.

Bu rapor, sorunu belirlemek, uygun ve etkili çözümler sağlamak, alanlar ve bunların yoğunluğuna ilişkin sonuçların yanı sıra, rastgele yerleşimlere ilişkin tanımlayıcı verileri yayınlamak amacıyla anketin güncellenmesi iş adımlarının uygulanmasında metodolojiyi benimsedi.


Konutta hayal kırıklığı yaratan sonuçlar

Irak Planlama Bakanlığı, yedi yıl süren ve Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen uluslararası kuruluşlarla işbirliği içinde Irak'taki gecekondu mahallelerinin yerlerini tespit etmek ve doğrulamak için bir anketin sonuçlarını nihayet yayımladı.

Ankette, Irak'ta 4 bin679 gecekondu mahallesi olduğu ve bunların en büyüğü olan Bağdat şehrinin binden fazla gecekondu mahallesine sahip olduğu ortaya çıktı.

Bu gecekondu mahallelerinde yaşayan yaklaşık 3,725 milyon insan var.

Planlama Bakanlığı Teknik İşlerden Sorumlu Bakan Yardımcısı Mahir Hammad Cuhan, gecekondulaşmanın 2003 yılından sonra Irak'ta yaygınlaşan bir fenomen haline geldiğini söyledi.

Bu fenomenin sağlıksız olduğunu ve yaşam ve sağlık standartları üzerinde büyük tehlikeler oluşturduğunu, yoksulluğun ve hastalıkların odak noktası haline geldiğini belirtti.

Hükümetin, bu gecekondu mahallelerinde yaşayanlara uygun konut sağlamak için çözümler aradığını ve bu çözümlerin şehirlerin imar planlarını ve temel tasarımlarını etkilemeyeceğini ifade eden Cuhan, "Bu anket, sonuçları ve sonuçları, hükümetin tüm vatandaşlara uygun konut ve hizmetler sağlama taahhüdünün bir parçasıdır" dedi.
 


BM: Bu fenomen hükümete bir meydan okumadır

Irak'taki Avrupa Birliği Misyonu Temsilcisi Barbara Egger, bu anketin sorunun kapsamını ve düzeyini gösterdiğini söyledi.

Irak'ta yaklaşık 4 bin 600 gecekondu mahallesi olduğunu ve bu sayının Anbar, Selahaddin ve IKBY’yi içermediğini söyledi.

Bu durumun yaklaşık 3 milyon Iraklıyı etkilediğine dikkat çeken Egger, "Tüm iller için bir nüfus sayımı yaparsak, bu sorunun Irak'ın yaklaşık yüzde 10'unu etkilediği anlamına gelir. Bu anket, bunun ulusal bir sorun olduğunu ve tüm illeri etkilediğini gösteriyor. Bu, Irak hükümeti için merkezi bir meydan okumadır. Nüfusun yüzde 10'unun gelişigüzel yerleşimlerde yaşadığı Irak hükümeti için bu konu merkezi bir sorun teşkil ediyor ve bu sorun Irak gençlerini de etkiliyor" dedi.

Bu insanlara yaşlarına uygun iş imkanlarının sağlanması ve bu ülkede onurlu bir şekilde yaşamalarının gerekliliğinin altını çizdi.


Bağdat, gecekondu mahallelerinin en büyük merkezi

Irak'taki konut hareketi ve yerleşim gerçeklerinden sorumlu olan hükümet kurumu olan Irak Planlama Bakanlığı, anketin sonuçlarını yayımlayarak Bağdat'ın en fazla gecekondu mahallesine sahip il olduğunu, ardından Basra'nın 715 gecekondu mahallesiyle ikinci sırada yer aldığını ve en az gecekondu mahallesine sahip ilin 89 gecekondu mahallesiyle Necef olduğunu ve ardından Mutenna’nın geldiğini bildirdi.

Bakanlığa bağlı Yoksulluğu Azaltma Stratejisi Genel Müdürü Sabah Cundi, "Bu yerleşimlerdeki nüfusun 3 milyon 725 bin kişi olduğu ve bu da Irak nüfusunun yüzde 8-10'unu oluşturduğu tahmin ediliyor" dedi.

Bağdat sakinlerinin en kalabalık olduğunu ve 846 bin kişi olduğunu söyledi. En kalabalık mahallelerin yaklaşık 59 bin 690 konut içeren Kerkük ilçe merkezi, ardından Bağdat Yeni Mahalle ve Basra ilçe merkezi mahalleleri olduğunu söyledi.

Anketin, modern uydu görüntülerine dayalı olarak üzerlerine rastgele konut toplanmalarını sabitlemek amacıyla mağaza düzeyinde yaklaşık 3 bin 762 haritanın üretilmesini ve basılmasını içerdiğine dikkat çekti.

Irak Konut ve İnşaat Bakanlığı'nın, birbirini izleyen hükümetlerdeki yetkililerin bakışları altında son 20 yılda olumsuz bir şekilde büyüyen bu tırmanan krizi çözmek için konut sağlamak ve yeni mahalleler inşa etmek için kullanabileceği hızlı çözümler yok.

42 milyondan fazla kişiye ulaşan nüfus artışına paralel olarak gelişigüzel konut olgusunun da artması bekleniyor.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU