Endonezya'da yerel halk, ünlü köpek pazarının kapatılmasına tepkili

"Nesillerdir köpek eti yiyoruz"

Endonezyalıların yaklaşık yüzde 7'sinin köpek eti tükettiği tahmin ediliyor (AP)

Endonezya'da köpek eti ticaretiyle ünlü Sulawesi Adası'ndaki köpek pazarı Beriman resmen kapatıldı ancak bölge sakinleri Sulawesi'de geçmişi çok eskilere dayanan köpek ve kedi eti yeme alışkanlığının devam edeceğini söylüyor.

Beriman pazarına ev sahipliği yapan Tomohon'nın belediye sekreteri Edwin Roring, "Hayvanlara karşı şiddete ilişkin oluşan büyük uluslararası endişe turizm sektörü üzerinde etkili oldu. Bu nedenle Tomohon Belediyesi gerekli adımları atıyor" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2018'de aralarında ABD'li aktrist Cameron Diaz, Britanyalı komedyen Ricky Gervais ve ABD'li sunucu Ellen DeGeneres gibi isimlerin de bulunduğu 90'dan fazla uluslararası üne sahip isim Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo'ya bir mektup yazarak kedi ve köpek eti ticaretinin yasaklanmasını talep etmişti.

Kuduz ve Afrika domuz ateşi gibi hastalıkların köpek eti ticareti nedeniyle yayılmasını da hesaba katan Endonezya hükümeti, 21 Temmuz'da Beriman pazarının kapatılmasına karar verdi.

Tomohon hayvancılık ajansının başında bulunan John Karundeng, "Tomohon'da satılan kedi ve köpeklerin yüzde 90'ından fazlası kuduzun yaygın olduğu bölgelerden geliyor. Hayvan ticareti Tomohon'da kuduzu yayma potansiyeli taşıyor" diye konuştu.

Daha önce Sulawesi'de yılda 130 binden fazla köpeğin öldürüldüğünü açıklayan hayvanlara yardım kuruluşu Humane Society International (HSI) ise kararı "tarihi" olarak niteledi.

"Köpek eti yoksa, eğlence yok"

Sulawesi'de köpek ticaretinin yapıldığı pazar kapatılsa da, bölgedeki köpek eti tüketiminin devam edeceği öngörülüyor.

Zira Kuzey Sulawesi'de yaşayan Hristiyan bir topluluk olan Minahasanların geleneksel mutfağında köpek eti önemli bir yer tutuyor.

Köpek etiyle yapılan geleneksel bir yemek olan "rintek wuuk" (kısa kürk) düğünlerde, cenazelerde veya kilisenin düzenlediği etkinliklerde dağıtılıyor ve bölgedeki tüm Minahasan restoranlarında servis ediliyor.

Beriman pazarında yarasa, piton ve yaban domuzu satan Roy Nangka, "Pazarda canlı kedi ve köpek satmanın yasaklanmasını destekliyorum. Ancak bence kedi ve köpek eti satmak uygun. Virüsler defalarca kez pişirilerek öldürülüyor. Nesillerdir köpek eti yiyoruz. Bir partide veya bir restoranda mutlaka rintek wuuk olmalı. Rintek wuuk yoksa, eğlence de yok" ifadelerini kullandı.


Independent Türkçe, SCMP, AP

DAHA FAZLA HABER OKU