Taiz'de yaşanan susuzluk 2,7 milyon Yemenliyi etkiliyor

Artezyen kuyularının tükendi, mobil su tankların fiyatları yükseldi ve hayırseverlerin su sağlama projeleri durdu

Fotoğraf: Independent Arabia

Yemen'in güneybatısındaki Taiz şehrindeki Emine Salih, torunlarıyla birlikte köyün dışında hala biraz su bulunan kuyulardan temiz içme suyu bulmak için düzenli olarak uzun mesafeler kat ediyor.

Susuzluk, bölgenin özelliklerinden biri haline gelirken, Emine'nin ve diğerlerinin bu çabaları ve çalışmaları şaşırtıcı bir görüntü olmaktan çıktı.

Özellikle hayırseverlerin su sağlama projelerinden biri yardımı durdurduktan sonra, Taiz'in Hayma kırsalındaki kadınların bu durumu giderek arttı ve kadınlar çocukları ile birlikte temiz su bulmak için ellerinden gelenin en iyisini yaparak uzun mesafeler kat etmeleri alışıldık bir hal aldı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Taiz'deki su krizi artık bir sadece sıkıntılı durum değil, 1990'ların başından bu yana bölgede yaşayan 2,7 milyondan fazla kişinin yaşadığı bir acil bir durum zira durum, birlikte savaş sebebiyle daha da şiddetlendi.

Köy halkı tarafından defalarca yapılan çağrılarda, köy su kuyularının kurumasının ardından onlarca aileyi temiz su arama zahmetinden kurtaracak ve bir umut ışığı olacak hayır amaçlı su projelerinin uygulanması talep edildi.

Zira buralarda, içme suyu sadece gönüllülerden birinin verdiği tankların yanı sıra satın alınan bir tankla sağlanıyordu. 


Su arama yolculuğu 

Daha önce, Independent Arapça, buradaki Su Hayır Kurumu projesinin açılışından sonra, durumu gözlemlemek için Taiz, Hayma köyünü ziyaret etmişti.

O sırada, kadınlar ve çocukların, tankerin gelişine hazırlık olarak plastik su kapları ile dağıtım alanına geldikleri gözlemlendi.

13 yaşındaki Hanan adlı çocuğun yüzünde geniş bir gülümseme vardı ve yanında küçük bir kız kollarını açarak annesine koşuyordu.

Yardımın sorumlularına ve çalışanlarına teşekkürlerini dile getiren Emine isimli bir kadın duygulu bir şekilde, "Allah size Cennet Havzasından su versin" demişti. 

Taiz şehri ve kırsalında tankerlerle taşınan su fiyatlarının artması ve 4 bin litre kapasiteli bir su deposunun fiyatını 15 dolara çıkarması bölge halkının sevinmesini sağlamadı.

Bu durum, özellikle artezyen kuyularının tükenmesi ile birlikte birçok ailenin içme suyu elde etmek için alternatif olarak hayır suyu beklemeyi veya uzun mesafeler kat etmeyi tercih etmesine neden oldu.

Bölge halkı, onlarca aileyi içme suyu kaynağı arama zahmetinden kurtaran 'hayırseverlerin su sağlama' projesinden bahsetti.

Koordinatörlerden biri ve projenin sorumlularından Mahmud Alvan, "Şu anda, özellikle yaklaşık 8 yıldır devam eden ve başta su ve çevre temizliği sektörü olmak üzere çeşitli sektörleri etkileyen savaş ve silahlı çatışmalar gölgesinde, su sağlama projeleri finansman kaynaklarının kesilmesi nedeniyle sekteye uğrayabilirler" dedi. 

Köyün bir sakini olan Ahmed Sadık, "Su temini projeleri, onları yönetmek için uzmanları ve uzman kadroları gerektiriyor. Bu, resmi makamlarla koordineli olarak, Su ve Çevre Kurumu ile iş birliği içinde ve bu alandaki uzmanlardan yararlanılarak yapılmalıdır" dedi. 


Geliştirme projeleri

Bu aşırı kıtlığın gölgesinde, Yemen hükümeti halkın su ihtiyacını karşılayamıyor. Bu nedenle Yemen Su ve Çevre Bakanı Tevfik eş-Şercebi, Birleşmiş Milletler Su Konferansı 2023'te ülkesi hakkında "Dünyanın en su fakiri ülkelerinden biri olarak kabul edilir. Yenilenebilir suyun kişi başına düşen payı yılda 80 metreküpü geçmiyor. Su miktarı yoksulluk kıtlık altında yer alıyor. Nüfusun yüzde 40'ından fazlasının hala şebekeler aracılığıyla güvenli suya erişimi yok. Özellikle Yemen'in toplam alanının ve nüfusunun yaklaşık yüzde 65'ini oluşturan kırsal alanlarda erişim bulunmuyor" dedi.

Yemenli bakan, ulusal su stratejisini uygulama planları hakkında "Savaş, su temin projelerinin uygulanmasında bir düşüşe yol açtı. Bu, fon eksikliği ve yardımların çoğunun Yemen'deki kalkınma projeleri yerine kalıcı bir operasyona dönüşen insani müdahale planı ve yardım operasyonları çerçevesindeki acil durum programlarına odaklanmasına dayanıyordu" ifadelerine yer verdi. 

Yemen Su ve Çevre Bakanı'na göre, Yemen hükümeti, tarımsal amaçlarla kıyı vadilerinde ve ovalarında atık su geri dönüşümü, yağmur suyu kullanımı ve taşkın sularını kullanma dahil olmak üzere geleneksel olmayan su kullanımına geçmek için hızlı adımlar atmak zorunda kaldı.

Bakan ayrıca, Yemen hükümetinin kuyuların açılmasını düzenlemek, sektörler için tarımsal kotaları takip etmek ve su üretimi ve pompalamada yenilenebilir enerji kullanmak için yasalar getirdiğini belirtti. 
 


Kuyulara göç

Su krizinde asıl etken savaş değildi zira asıl iklim değişikliği olgusu Yemenli toplulukları etkiledi ve kırsal kesimde yaşayan Yemenlilerin çoğunu, güvenli suya daha iyi erişim arayışıyla kentsel alanlara göç etmek zorunda bıraktı. 

UNICEF Su ve Çevre Sanitasyon Sorumlusu Saad es-Saadi, bu durumun kentsel alanlarda su temini üzerindeki yükü artırdığını, zira kırsal kesimde yaşayan çoğu topluluğun yağmur suyu toplama sistemine bağlı olduğunu ve yağışta farklılık olduğu zaman bunun güvenilir bir kaynak olmadığını belirtti. 

Konuşmasında, ayrıca 'Yemen'de özellikle kırsal kesimde temiz suyun getirilmesinden kadın ve çocuklar sorumlu olduğu için temiz suya erişimin sağlanmasının öğrencilerin okulu terk etme durumlarını azaltacağını' vurguladı.  


Su hakkı

2010 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 'Güvenli ve temiz içme suyu ve sanitasyon hizmetlerine erişim hakkını, yaşamdan tam anlamıyla yararlanma açısından temel bir insan hakkı olarak tanımlandığı' bir kararı kabul etti.

Bu, günlük kişi başı 50 ila 100 litre arasında değişen, kişisel ve evsel kullanım için yeterli su elde edilmesi anlamına geliyor.

Ayrıca suyun güvenli ve uygun fiyatlı olması ve suyun maliyetinin toplam aile gelirinin yüzde üçünü geçmemesinin yanı sıra evden en fazla bin metre uzakta bulunma ve erişimi 30 dakikadan fazla sürmemesi de şart koşuluyor.

Bununla birlikte, su hakkına ilişkin küresel göstergeler hala inceleniyor. Birleşmiş Milletler 2019 istatistiklerine göre, 2,2 milyardan fazla insan güvenli bir şekilde yönetilen içme suyu hizmetlerine erişemiyor.

Her yıl 5 yaşın altındaki 297 bin çocuk kötü sanitasyon, hijyen eksikliği ve güvenli olmayan içme suyunun bulunmamasından kaynaklanan hastalıklara bağlı olarak hayatını kaybederken, yaklaşık iki milyar insan temel su hizmetleri olmayan sağlık tesislerine başvuruyor. 

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU