Kanada'daki orman yangınları 1 milyar ton karbondioksit salımına yol açtı

Kanada'da temmuz sonuna kadar İrlanda'nın yaklaşık iki katı büyüklüğündeki bir alanda 5 binden fazla yangın çıktı

2 Temmuz 2023'te Donnie Creek'teki orman yangınındaki alevler Kanada'nın Britanya Kolumbiyası eyaletinin Fort St. John şehrinin kuzeyindeki bir sırt boyunca yanıyor (AP)

Kanada'daki son orman yangınlarının 27 Temmuz'a gelindiğinde 1 milyar ton karbondioksit salımına yol açtığını tahmin eden Çinli bilim insanları bunun etkisinin, ülkenin insan faaliyetlerinden kaynaklanan sera gazı salımından daha büyük olduğunu doğruladı.

Yüzlerce noktasındaki alevlerin haftalardır amansızca yandığı Kanada, orman yangınlarıyla geçen bir yazla sarsılıyor. Yetkililer, bunun ülkenin kaydedilen en kötü orman yangını sezonu olabileceğine ve dumanın hem ABD hem de Kanada için "tüm yaz boyunca" sorun yaratabileceğine dair uyarıda bulunuyor.

Kanada'da, temmuz sonuna kadar toplam 129 bin 800 kilometrekarelik bir alanda 5 binden fazla yangın çıktı. Bu alan, İrlanda'nın kabaca iki katı büyüklüğünde. Bu, 2022'nin tamamında yanan 14 bin 700 kilometrekarelik arazinin yaklaşık 10 kat daha fazlası.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kanada Kurumlar Arası Orman Yangın Merkezi yangın sezonunda yangın çıkan bu alanın ölçeğini, kaydedilen en büyük alan diye nitelendirdi.

Kanada Çevre ve İklim Değişikliği Departmanı'ndan alınan rakamlara göre bu orman yangınlarından kaynaklanan emisyonlar, Kanada'nın 2021'de insan faaliyetlerinden kaynaklanan toplam sera gazı salımlarının neredeyse iki katı.

Çin Bilimler Akademisi'nin (CAS) bildirdiği üzere, Uygulamalı Ekoloji Enstitüsü'yle (IAE) çalışan bilim insanları, hızlı emisyonları yoğunluklarına ve yangında yok olan alana göre değerlendirmek için uzaktan algılama yöntemini kullandı.

IAE'de orman yangınları uzmanı olan ve çalışmayı yürüten Liu Zhihua, bu yangınlardan kaynaklanan emisyonların "küresel iklim ısınması üzerinde yadsınamaz bir etki" yaratacağını söyledi.

Bilim insanlarının hesaplamaları, yangınlardan yayılan azot protoksit ve metanın sera etkisinin 110 milyon ton karbondioksitinkine eşit olduğunu gösteriyor.

Kanada Kurumlararası Orman Yangın Merkezi'ne göre çarşamba günü neredeyse her il ve bölgede, yarısından fazlası kontrolden çıkan toplam 1035 yangın bildirildi.

Yönetimin yereldeki ekipleri desteklemek için ABD dahil dünyanın dört bir yanından devreye soktuğu binlerce itfaiyeci Kanada'ya uçtu.

Orman yangını ciddiyetini korusa da güneydeki durum daha az endişe verici.

ABD'deki Ulusal Kurumlar Arası İtfaiye Merkezi'ne göre çarşamba günü ABD genelinde Montana, Oregon, New Mexico, Wyoming, Kaliforniya ve Idaho dahil 9 eyalette 1553 kilometrekarelik alanı yok eden yaklaşık 67 büyük yangın çıktı.

Fosil yakıtlardan kaynaklanan salımların neden olduğu iklim krizi dünya çapında daha büyük, daha sık ve düzensiz orman yangınlarına yol açıyor. Bunun sonucunda dünyanın dört bir yanındaki ülkeler daha sıcak ve daha kuru hale gelirken, daha fazla alanın yanmasına zemin hazırlanıyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: Meltem Ergin

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU