16 bin İranlı öğrenci taş okullarda eğitim görüyor

2 bin 215 taştan eğitim kurumu bulunurken, 20 binden fazla din adamı eğitime katıldıkları için Eğitim Bakanlığı'ndan maaş alıyor

İran'da taştan okullar / Fotoğraf: Independent Farsça

İran rejiminin büyük miktarlarda para harcayarak okulları kendisine sadık entelektüel üslere çevirmeye çalıştığı bir dönemde, pek çok okulun yıkıldığına ve yüzlercesinde içme suyu ve tuvalet gibi gerekli imkanların bulunmadığına yönelik birçok rapor bulunuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Taş, saman ve çamurdan yapılmış güvenliksiz okullarda da binlerce öğrenci eğitim görüyor.

Hükümetin verileri, Okulların Yenilenmesi ve Donanımı için Teknik Asistan Mecid Abdullah'ın bu okullarda çalışma izninin verildiğini ve İran genelinde bu tür okulların olduğunu doğruluyor.

Abdullah, ilkel yöntemlerle taştan inşa edilmiş 2 bin 215 okulun bulunduğunu ve bunların 10 binden fazla öğrencisi olan bin 576 okulu içerdiğini belirtti.

Görevli, bu tür okullarda toplam 16 bin öğrenci eğitim gördüğünü açıkladı.

İran haber ajansı IRNA'ya verdiği röportajda Abdullah, taş okul krizinin sona erdirilmesi gerektiğini vurgularken, kurumunun 10'dan fazla öğrencinin olduğu okullara odaklandığını ve bu taş okulların büyük çoğunluğunun köylerde bulunduğunu belirtti. 


Güvenli olmayan okullar

Abdullah okulların düzgün inşa edilmediğini, taşların ilkel bir şekilde üst üste yerleştirildiğini söyledi.

Bu okulların güvenlik standartlarının bulunmadığını ve burada eğitim gören öğrencilerin güvenliğini tehdit ettiğini belirten birçok saha raporu olduğunu da söyledi.

Eğitim Bakanlığı, ülkedeki bin 380 okulun inşaatının yenilenmesi için Devrim Muhafızları'na bağlı İmam Hasan karargahı ile 600 milyar İran tümeni değerinde sözleşme imzaladı.

Abdullah bu sözleşmeden bahsederken, gerekli bütçenin sağlanması halinde önümüzdeki iki yıl içinde bu tür okullardan kurtulmayı umduğunu ifade etti.

İranlı yetkili, taş okulların çoğunluğunun Kohgiluye ve Buyer Ahmed, Sistan ve Belucistan ile Fars vilayetlerinde olduğunu ve doğru idari planlar yapılırsa bu okulların yüzde 70 ila 80'inin ortadan kaldırılacağını belirtti. 

İran Eğitim ve Öğretim Bakanlığı'nın radikal gelişme belgesine göre, her öğrenci için eğitim alanı 8 metreden fazla olması gerekirken, bu oran şu anda öğrenci başına ancak 5 metreden az bir alana ulaşabiliyor.

Eğitim Bakanlığı'nın yaymnladığı belge, sadık ve itaatkar öğrencilerin "yeni İslam medeniyetinin askerleri olarak yetiştirilmesi gerektiğini ve bu amacın İran'daki eğitim müfredatı aracılığıyla sürdürülmesi gerektiğini" öne sürüyor.
 


İdeolojik yaklaşımlar

Belge, 2021'de rejimin bir numarası Hamaney'in emriyle Kültür Devrimi Yüksek Konseyi tarafından onaylandı.

Eğitim Bakanlığı bu belgeye istinaden, öğretmenler için bir program hazırlayacak kişileri görevlendirmek, müfredatı değiştirmek, din adamlarını okul faaliyetlerine katılmaya çekmek, Besic merkezleri açmak ve inanç öğretimi için çalışma dışı sınıflar tahsis etmek için çalışıyor.

Yetkililer bu konuda yoğun çaba sarf ediyor ancak okullarda güvenlik standartlarına dikkat edilmiyor.

İran'ın Batı Azerbaycan, Elburz, Tahran, Sistan ve Belucistan, Gilan, İlam, Kerman ve Loristan eyaletleri başta olmak üzere birçok eyalette okul ve eğitim merkezi eksikliği yaşanıyor.

Hükümet istatistikleri, İran'daki okulların yüzde 19'unun yenilenmeye ihtiyacı olduğunu ve binlerce öğrencinin saman, ahşap ve taştan yapılmış güvenli olmayan sınıflarda eğitim gördüğünü gösteriyor.

Öğretmen Dernekleri Koordinasyon Konseyi, İran'daki toplam 106 bin 491 okuldan 7 bin 17'sinde su, 5 bin 268'inde tuvalet ve 10 binden fazla okulda el yıkama imkanının bulunmadığını bir raporunda doğruladı.

İran okullarında 20 bininde ise sağlık gözlemcisi bulunmadığı vurgulandı.


Sağlık konusu kapsam dışında

Eğitim Bakanlığı, El-Emin adı altında bir projede dini medreselerle iş birliğine başladığı bir dönemde, sağlık alanında uzman istihdam etmeyi ihmal ediyor.

Bakanlık tarafından okul çocukları için düzenlenen ideolojik programlara katılma fikri 20 binden fazla din adamının ilgisini çekti.

Medreseler ile Eğitim Bakanlığı arasındaki Koordinasyon Kurulu Sekreteri Hamid Nikzad, okullardaki din adamı sayısının güncel konulara ve gelişmelere göre artırılması için çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Ayrıca okullara gönderilen din adamlarının, İran'ın her yerinde öğrencileri eğitmek için eğitim yöntemlerini değiştirmek ve modern yöntemleri benimsemek için çalıştıklarını iddia etti.

Eğitim Bakanlığı, okulların yenilenmesi ve geliştirilmesi için gerekli bütçeyi sağlama konusunda, kriz yaşadığını iddia ettiği bir anda bu dini eğitimcileri onaylıyor ve onlara maaşlarını ödüyor. 

 

DAHA FAZLA HABER OKU