Cezayir Genelkurmay Başkanı tank ve savaş uçağı alımı için Moskova'da

Ziyaret, iki ülke arasında geçen yıl imzalanan bir askeri anlaşma kapsamında gerçekleşti

Rusya Federasyonu Federal Askeri ve Teknik İşbirliği Servisi Direktörü ile Cezayir Genelkurmay Başkanı. Fotoğraf: Cezayir Savunma Bakanlığı

Cezayir Genelkurmay Başkanı Said Şangariha, iki ülke arasında geçen yıl imzalanan askeri anlaşma kapsamında Rusya’ya bir ziyaret gerçekleştirdi. Cezayir tarafının verdiği bilgiye göre ziyaret, Rus Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile ‘askeri iş birliği’ hakkında görüşmeleri içeriyor. Açıklamada, Genelkurmay Başkanı’nın ziyaretinin ayrıntılarından bahsedilmedi.

278613.jpeg

Cezayir Genelkurmay Başkanı’nın Moskova’ya vardığı an (Cezayir Savunma Bakanlığı)


Sputnik’in haberine göre Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, geçtiğimiz haziran ayı ortalarında Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun’un Rusya’ya gerçekleştirdiği ziyaret vesilesiyle yaptığı silah alım anlaşması hakkındaki açıklamalarına değindi. Şoygu, anlaşmanın ‘geniş kapsamlı bir askeri teçhizat siparişi içerdiğini’ söyledi. Şoygu anlaşmanın tank, uçak ve uçaksavar savunma sistemleri içerdiğini söyledi, ancak siparişin büyüklüğü ve değerini belirtmedi. Batı medyası, siparişin yaklaşık 7 milyar dolar olduğunu bildirdi. Cezayir Silahlı Kuvvetleri’nin Sovyetler Birliği döneminden beri temel olarak Rus askeri teçhizatıyla donatıldığı biliniyor.

Uzman raporlarına göre Cezayir, özellikle gelişmiş denizaltılar, Su-57, Su-34 ve Su-30 uçakları ile S-400, Viking ve Antey-4000 gibi yeni hava savunma sistemlerine özellikle ilgi duyuyor. Cezayir'in silahlanmaya ilgisi, 2023 mali yılı bütçesinde, orduya ayrılan paydaki artışla açıklanabilir.

Cezayir Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Genelkurmay Başkanı Korgeneral Said Şangariha'nın havaalanında Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Korgeneral Alexander Fomin ve Rusya Federasyonu Federal Askeri-Teknik İşbirliği Servisi Direktörü Dmitriy Şugayev tarafından karşılandığı belirtildi. Açıklamada, komutanın daha sonra Rus ordusu tarafından gerçekleştirilen bir askerî geçit törenini izlediği ve havaalanında Fomin ve Şugayev ile ilk toplantısını Cezayir'in Moskova Büyükelçisi'nin de katılımıyla yaptığı belirtildi.

22 Ağustos 2022'de Rus savaş endüstrisi şirketi Rostec'in Silah Departmanı Başkanı Sergey Abramov, Rusya'nın Cezayir ile askeri-teknik iş birliğini artırmayı planladığını ve silah satın almak isteyen ülkelere kredi vermeye hazır olduğunu söyledi. Abramov, Hindistan'ın Rusya'dan silah ve askeri teçhizat satın almak isteyen ülkeler arasında ilk sırada olduğunu, Çin'in ikinci sırada geldiğini ve Vietnam, Cezayir ve Suriye ile iş birliğinin geliştiğini söyledi. Abramov, Arap dünyası ve Kuzey Afrika'nın, Rusya'nın dünya çapındaki silah ihracatının yüzde 20'sini, Güneydoğu Asya ve Asya-Pasifik bölgesi ülkelerinin ise yüzde 50'sini temsil ettiğini söyledi.

ABD’li parlamenterler, Cumhuriyetçi Kongre üyesi Lisa McClain'in liderliğinde, 2022 yılının Eylül ayı sonunda Dışişleri Bakanı Antony Blinken'e bir mektup gönderdiler. Mektupta, ‘Cezayir ve Rusya arasındaki yakın ilişkilerin gelişmesinden duydukları endişelerini’ dile getirdiler. Mektup sahipleri, Kongre tarafından 2017 yılında kabul edilen ‘ABD’nin Düşmanlarına Karşı Yaptırımlarla Mücadele Yasası’nın uygulanmasını talep ettiler. Ancak, Şarku’l Avsat’ın ulaştığı bilgilere göre Cezayir basınının ‘ABD'nin Rusya ile yakınlaşmasını durdurması için Cezayir'e yaptığı baskı’ olarak nitelendirdiği girişimin sahada hiçbir etkisi görülmedi. Analistlere göre bu, iki ülkenin Mağrip ve Sahel bölgelerinde terörle mücadele alanında kaydettiği büyük ilerlemelere ek olarak Cezayir'deki Amerikan çıkarlarının, özellikle hidrokarbonlar alanındaki öneminden kaynaklanıyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU