Geçen yılın mayıs ayında, şu anki darbeci lider tarafından devrilen Nijer Cumhurbaşkanı Muhammed Bazoum, çoğunlukla kadınlardan oluşan büyük bir kalabalığın önünde yaptığı konuşmada çok eşliliği eleştirerek bu durumu "kötü bir adet" olarak nitelendirdi.
Bazoum o dönemde hükümet üyelerine aynı anda iki kadınla evlenmeyi yasaklayan bir kararname çıkardı ve çok eşliliği düşünen herkesin görevden alınacağını açıkladı. Bu karar, başkent Niamey'de büyük tartışmalara yol açtı.
Bazoum'un aldığı bu kararlar, Nijer toplumunda doğurganlık sorununun artışı konusunda kalkınma uzmanlarının uyarılarına cevap olarak geldi.
BM raporlarına göre dünyanın en fakir beş ülkesi arasında yer alan Nijer'de kadın başına düşen ortalama çocuk sayısı 7 ve bu aşırı doğurganlık ülkenin süregelen yoksulluk sorunlarını artırıyor.
Çocuk sayısı ile övünme kültürü
Nijerlilerin çocuk sayısının artırılmasına yönelik eğilimi, bu Afrika ülkesindeki toplumsal temele dayanan kültürel mirastan güç alıyor.
Nijer'deki ailelerin çocuk sayısı arttıkça, bu aileler toplum içinde sosyal olarak daha değerli kabul ediliyor.
Güney Sahra Afrika konuları üzerine araştırmalar yürüten Muhammed el-Emin ed-Dah'a göre Nijer, BM istatistiklerine göre dünyanın en doğurgan ülkelerinden biri.
Bu durum, ülkenin siyasilerinin ekonomi politikalarını olumsuz etkileyen hızlı nüfus artışına yol açıyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Nijer'de sosyal gelenekler, çok eşliliği teşvik eden ve çocuk sayısının artmasından övünç duyulan hikayelerle dolu.
Dah, bu yüksek doğurganlığa yol açan sosyal faktörleri şöyle açıkladı:
Erken yaşta evlilik, bu faktörlerin başında geliyor. İstatistiklere göre evliliklerin yüzde 75'i 18 yaşın altında gerçekleşiyor. Nijer'deki yaygın sosyal normlar, çocuk sayısının artmasını ve çok eşliliği destekliyor. Ayrıca, kadınların okuryazarlığının olmaması, yoksulluk ve düşük eğitim düzeyleri, Nijer'deki kalkınma politikalarının nüfus kontrolü çabalarının başarısız olmasında etkili oluyor.
Nijer'de "Vahaya" olgusu, Güney bölgesinde yaygın olarak görülen kölelik biçimlerinden biri olarak kabul ediliyor.
BBC tarafından 2022 yılında dünyanın en ilham verici ve etkili 100 kadını listesine dahil edilen Nijerli Hadizatou Mani'ye göre zengin ve güçlü erkekler, İslam hukukunun aynı anda dört kadınla evlenmeye izin vermemesi sebebiyle yaklaşık 200 dolar gibi bir miktarla genç kızları satın alarak onları beşinci eşleri yapıyorlar.
Kuraklık ve yoksulluk
Çöller Nijer'deki toprakların yüzde 80'inden fazlasını kaplıyor ve bu durum, 25 milyondan fazla kişinin aşırı yoksulluk içinde yaşadığı toplumun ekonomisini olumsuz etkiliyor.
Hükümet, bu nüfusa yönelik sosyal sorumluluklarını uluslararası yardımlar ve bağışlarla karşılıyor.
Nijer, nükleer enerjinin Fransa'ya bağlı olduğu küresel uranyum üretiminin yüzde beşine sahip olsa da, bu doğal zenginlikler ülkeyi dünyanın en fakir beş ülkesi listesinden çıkarmakta başarılı olamadı.
İklim değişikliğinin Nijer'deki etkileri
Sahra Altı Afrika'da yer alan Nijer, iklim değişikliği etkilerine maruz kalan bölgelerden biri.
İklim değişikliği, Nijer'in coğrafi dengesini etkileyerek, orta ve güney bölgelerdeki yağışları azalttı ve bu durum yerel halkın günlük yaşamlarında temel geçim kaynağı olan büyükbaş hayvanların binlercesinin telef olmasına neden oldu.
Bu durum, milyonlarca Nijerlinin hayatta kalmak için büyük şehirlere kitlesel olarak göç etmesine yol açtı.
Nijer ekonomisi, milyonlarca çiftçinin faaliyet gösterdiği hayvancılık sektörüne dayanıyor.
Son 5 yılda bu sektör büyük ölçüde çöküş yaşadı ve devlet, hayvan sahiplerine yem dağıtarak nüfusun yaklaşık dörtte birine gelir sağlayan bu sektörün çöküşünü engellemeye çalıştı.
Hükümetin tarım sektörüyle ilgili başarısızlığı, ülkenin kalkınma durumunu daha da kötüleştirdi.
Nijer, komşu ülkelerin limanlarına bağımlı olan bir ekonomiye sahip ve bu durum, Boko Haram kampından gelen terör örgütü üyelerinin ülkeye girmesine neden oldu.
Boko Haram üyelerinin saldırıları, Nijer ve Nijerya sınırındaki onlarca köy sakininin durumunu daha da kötüleştirdi.
Güvenlik sorunları
Nijer'in kalkınma zorlukları yalnızca yoksulluk ve doğurganlıkla sınırlı değil, aynı zamanda ülkenin içinde bulunduğu durumu daha da kötüleştiren bir diğer faktör de ülkenin, Fransa'dan bağımsızlığını kazandığı 1960'lı yıllardan bu yana beş askeri darbe görmesi. Çünkü bu darbeler ülkeyi zayıflattı.
Nijer, Büyük Sahra bölgesi ülkelerinin jeostratejik hareketliliğinin yaşandığı bir bölgede yer alıyor.
2020'den bu yana, Mali ve Burkina Faso askeri darbelerle karşı karşıya kalmış, bu ülkelerin liderleri Paris ile olan tarihsel ittifaklarını koparmış ve Moskova'ya yöneldiler.
Son günlerde Nijer, Sahel bölgesindeki diğer ülkelerde gözlenen gelişmelerin aynısını yaşadı ve Cumhurbaşkanı Muhammed Bazoum'a karşı yapılan darbeyle Sahel beşlisi, Moritanya hariç, askeri liderler tarafından yönetilen ülkeler haline geldi.
Bu liderlerin ortak özelliği, Batı'ya karşı düşmanlıkları ve Rusya ve Çin gibi Doğu ülkelerine karşı daha hoşgörülü yaklaşımları.
Nijer, Fransa ve ABD ile yakın ilişkiler kurmuş olan Bazoum döneminde özel bir konuma sahipti.
Coğrafi konumu, Nijer'in, terörle mücadele, uyuşturucu kaçakçılığı ve silah ticaretinde öncelikli muamele görmesini sağlıyordu.
Ancak, yeni hükümetin Batı'dan vazgeçip Doğu'ya yönelmeye karar vermesi durumunda, Nijer bu konumunu kaybedebilir.
Independent Arabia