İnsan kalbinin en detaylı haritası çıkarıldı

"Daha iyi ve hedefe yönelik antiaritmik ilaçların geliştirilmesi için kapı açıyor"

Kalp rahatsızlıkları genellikle göğüs ağrısı, nefes darlığı ve çarpıntıyla kendini gösteriyor (Unsplash)

Bir grup bilim insanı, kalp atışının başladığı özelleşmiş doku da dahil olmak üzere, insan kalbinin en ayrıntılı hücre kataloğunu üretti.

İnsan vücudundaki her hücre tipini haritalandırmayı amaçlayan İnsan Hücresi Atlası (Human Cell Atlas) konsorsiyumunun bünyesindeki Britanyalı ve Alman enstitülerden araştırmacılar, insan kalbinin 8 bölgesinin haritasını çıkardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aynı zamanda kalpteki hareketliliği sağlayan ve enfeksiyona karşı kendini savunmasına yardımcı olan 75 farklı hücre tipinin profilini de hazırladı.

Saygın bilimsel dergi Nature'da yayımlanan araştırmanın başyazarı Dr. James Cranley, "Kalp iletim sistemi, kalplerimizin düzenli ve koordineli atması için kritik öneme sahip. Ancak onu oluşturan hücreler tam olarak anlaşılamadı" ifadelerini kullandı.

Cranley ve ekibi, insan kalp hücrelerinin ilk kez bu kadar ayrıntılı bir haritasının elde edildiğini savnuyor. Çalışmalarından gelen bilgiler, kalple ilgili anlayışımızı büyük ölçüde geliştirebilir.

"Çalışmamız, bu hücrelerin profillerini ve içinde bulundukları çok hücreli nişleri tanımlayarak kalbe yeni bir ışık tutuyor" diyen bilim insanı, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu derin anlayış, gelecekte daha iyi ve hedefe yönelik antiaritmik ilaçların geliştirilmesi için kapı açıyor.

Antiaritmik ilaçlar kalpteki düzensiz elektriksel aktiviteye bağlı anormal kalp ritimlerini tedavi etmek için kullanılıyor.

Dr. Cranley ve ekibi, çalışmada 25 donörden alınan kalplerin doku örneklerini aldı. Hem sağlıklı hem de hastalıklı kalp hücrelerini inceleyen ekip, bunlar arasındaki farklılıkları da kaydetti.

Cranley ve meslektaşları, kalbin kas dokusunda özellikle strese ve iltihaplanmaya karşı hassas görünen bir hücre popülasyonu belirledi.

Birleşik Krallık'taki Wellcome Sanger Enstitüsü'nden Kazumasa Kanemaru, "Bu hücreleri bireysel ve genetik düzeyde anlayarak, potansiyel olarak kalp tedavilerini iyileştirmek için yeni yollar geliştirebiliriz" diye konuştu.

 

Independent Türkçe, Science Alert, Interesting Engineering

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU