Nijer'de darbe destekçileri "çok yaşa Putin" sloganlarıyla Fransa Büyükelçiliği'ni basmaya çalıştı

Batı Afrika ülkeleri cunta yönetimine bir hafta süre verdi

1960'dan bu yana 4 askeri darbenin gerçekleştiği Nijer'de, ikisi yine Bazum hükümetine yönelik olmak üzere sayısız darbe girişimi de yaşandı (Reuters)

Batı Afrika ülkesi Nijer'de darbe destekçisi binlerce kişi pazar günü Rus bayraklarının da açıldığı bir yürüyüş düzenleyerek ülkedeki Fransa Büyükelçiliği'ni basmaya çalıştı.

Ülkenin eski sömürge gücü Fransa'nın başkentteki diplomatik misyonu önünde toplanan göstericiler camları taşlarken, büyükelçiliğin kapısını da ateşe verdi.

Zaman zaman "çok yaşa Putin" ve "kahrolsun Fransa" şeklinde sloganlar atan göstericiler, Nijer ordusunun göz yaşartıcı gazla müdahelesinin ardından dağıldı.

Rusya ve Batı'nın etki mücadelesine giriştiği Sahel bölgesinde yer alan Nijer, Batı ülkelerinin bölgedeki son güvenilir ortaklarından biriydi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geçen hafta gerçekleşen darbeyle birlikte Nijer'in seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Bazum görevden uzaklaştırılmış ve ordu tarafından gözaltına alınmıştı.

Cunta lideri General Abdurrahman Tchiani kendini yeni devlet başkanı ilan etmişti.

Nijer'de gerçekleşen darbe başta Fransa olmak üzere Batı ülkeleri kadar Batı Afrika devletlerini de rahatsız etti.

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'nun (Ecowas) Nijerya'da gerçekleştirdiği olağanüstü toplantının ardından yapılan açıklamada darbecilere bir hafta süre verilerek, bir hafta içinde Bazum hükümetinin yeniden tesis edilmemesi durumunda güç kullanılacağı uyarısında bulunuldu.

Ecowas ülkelerinin liderleri geçen yıl İslamcı militanlarla mücadele ve darbeleri engellemek için bölgesel bir güç oluşturulmasına karar vermişti. Ancak bu askeri güçle ilgili detaylar açıklanmamıştı.

Nijer yönelik herhangi bir müdahale, Ecowas'ın tarihindeki ilk askeri eylem olacak.


Darbeyle devrilen seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Bazum iki yıl önce iktidarı devralmış ve bu olay 1960'da bağımsızlığını kazanan ülkede ilk barışçıl güç devri olarak kayıtlara geçmişti.

Cunta liderleri Bazum'un, İslamcı örgütlerin artan tehditlerine karşı ülkeyi koruyamadığını ve bu nedenle yönetime el koyduklarını açıklamışlardı.

Ülkede halihazırda 1500 Fransız askerinin yanı sıra, yaklaşık 1000 Amerikan askeri bulunuyor. Geniş uranyum yataklarına sahip olan Nijer, bu duruma karşın BM'nin İnsani Kalkınma Endeksi'nde genelde son sıralarda yer alıyor.


Independent Türke, Telegraph, AP, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU