Kenya'nın ilk resmi ateizm derneği hayatta kalma mücadelesi veriyor

"Burada Şeytan'a tapan biri olarak görülüyorsunuz"

Kuruculuğunu Mumia'nın yaptığı AKS'nin resmi statüsü 2016'da Yüksek Mahkeme tarafından askıya alınmış, daha sonra 2018'de karar bozulmuştu (Kenya NTV)

Kenya'nın ilk resmi ateizm derneği, bir piskoposun açtığı kapatma davasına karşı ülkedeki varlığını sürdürebilmek için mücadele veriyor.

Kenya Toplumunda Ateistler (Atheists in Kenya Society -AKS) adlı örgüt, Piskopos Stephen Ndichu'nun açtığı kapatma davasına karşı pazartesi günü mahkemeye itirazda bulunacak.

Farklı kiliselerin ve Hıristiyan kuruluşların yer aldığı Kenya Pentekostal Kiliseler Ulusal Kongresi adlı grubun başkan yardımcısı Ndichu, AKS'nin ülkede resmi bir dernek olarak tanınmasını sonlandırmak için eylülde Yüksek Mahkeme'de dava açmıştı.

Ateizmi "insanlık için tehlikeli" diye niteleyen Ndichu, derneğin anayasaya aykırı olduğunu da savunuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ndichu, Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian'a "Kenya'da hükümeti ve dini birbirinden ayıramazsınız. Hükümetteki kişilerin kilisenin parçası olduğunu, kilisedekilerin de hükümetin parçası olduğunu görürsünüz. Yani sınır yoktur" dedi.

AKS'nin kurucusu ve lideri Harrison Mumia ise özellikle Hıristiyanların ülkede baskın olduğuna dikkat çekerek, bunun hükümetin ateizme bakışını etkilediğini söyledi.

Mumia, "Mevcut yönetim aşırı dindar ve bu güçle hareket ediyor. Dolayısıyla laikliğin azaldığını ve dinin kamu hayatında daha büyük bir rol oynadığını görebilirsiniz" ifadelerini kullandı.

Kenya, inanç özgürlüğünün anayasayla koruma altına alındığı seküler bir ülke. 

53 milyona yakın nüfusa sahip Doğu Afrika ülkesindeki resmi verilere göre toplumun yaklaşık yüzde 85,5'i Hıristiyan. Yaklaşık 755 bin kişiyse kendisini ateist olarak tanımlıyor. Ancak Mumia, yaptıkları anketlerde kendilerini ateist olarak tanımlayan kişi sayısının bundan iki kat daha fazla çıktığını savunuyor. 

Ülkede geçen yıl yapılan seçimleri de Evanjelikal Protestan William Ruto kazanmıştı.
 


Mumia, Kenya'da hayatta kalma mücadelesi verdiklerini belirterek, "Burada Şeytan'a tapan biri olarak görülmeden ateist olamazsınız" dedi.

AKS, bu hafta Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, mahkeme masraflarının karşılanabilmesi için 800 dolar bağış toplamayı hedeflediklerini de duyurdu. 

Pazartesi görülecek davada, ülkedeki ilk resmi ateist derneğin akıbeti belirlenecek.


Independent Türkçe, Guardian, The Star

DAHA FAZLA HABER OKU