Wagner'in Belarus'taki birliklerinin komutanı Ukraynalı çıktı

47 yaşındaki Çubko, Rus ordusuyla I. Çeçen Savaşı'nda, Wagner'le Suriye ve Afrika'da görev yaptı

Wagner savaşçıları, ayaklanmada tanklarla sokaklara inmişti (AP)

Rus paralı asker grubu Wagner'in Belarus'taki birliklerinin başına komutan olarak atanan "Pioneer" (Öncü) kod adlı savaşçının Ukraynalı olduğu ortaya çıktı.

Açık kaynak istihbaratı alanında uzman Fransız sivil toplum kuruluşu (STK) OpenFacto ve İsviçre merkezli STK INPACT'ın yürüttüğü All Eyes on Wagner (Tüm Gözler Wagner Üzerinde) adlı projenin çalışmasında, savaşçının kimliğinin Sergey Vladimiroviç Çubko olduğu öne sürüldü.

Belaruslu muhalif Naşa Niva gazetesinin de katkı sağladığı araştırmada, Wagner lideri Yevgeni Prigojin'in, Çubko'yu 19 Temmuz'da Belarus'un Mahilyov Oblastı'ndaki Asipoviçi bölgesinde konuşlanan birliklerin başına getirdiği belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmada, 47 yaşındaki askerin Ukrayna'nın Çernivtsi şehrinde doğduğu, daha sonra ailesiyle 1990'ların başında Rusya'ya göçtüğü ifade edildi.

Çubko'nun 1994-2002'de Rusya Hava Kuvvetleri'nde görev yaptığı, bu yıllar arasında I. Çeçen Savaşı'nda yer aldığı belirtildi.

Ukraynalı askerin daha sonra Rusya'nın Krasnodar Krayı'nda Karadeniz kıyısında yer alan liman kenti Novorossisk'te belediye yönetimi kadrolarında çalıştığı ifade edildi.

2017'de Wagner'e katılan "Pioneer" kod adlı savaşçının ilk olarak Suriye'ye gönderildiği, burada başkent Şam'a yakın konumdaki Guta'da konuşlandırılan Wagner ekiplerinin komutanlığını yaptığı belirtildi.
 


Çubko'nun 2019'da Libya'ya atanarak buradaki Wagner savaşçılarının başında görevlendirildiği bilgisi de paylaşıldı.

2020'de Rusya'ya dönen askerin, bir süre lojistik ve güvenlik firmalarında çalıştıktan sonra Haziran 2021'de yeniden Wagner komutanı olarak Suriye'ye gittiği, bir ay sonra da paralı asker şirketinin Orta Afrika Cumhuriyetleri'ndeki faaliyetlerini yönettiği belirtildi.

Wagner ayaklanması

23 Haziran gecesi başlayan ayaklanmada Wagner savaşçıları, Rusya'nın Güney Federal Bölgesi'nin idari merkezi Rostov-na-Donu'daki askeri karargahı ele geçirmişti.

Prigojin, ilk etapta askerleriyle Rostov-na-Donu'dan başkent Moskova'ya kadar gideceklerini açıklamıştı. Fakat daha sonra Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'nun 24 Haziran'da devreye girerek sunduğu gerilimi azaltma planını kabul eden Prigojin, birlikleri geri göndererek ayaklanmayı bitirmişti.
 


Kremlin'den yapılan açıklamada da Wagner lideri hakkında başlatılan ceza davasının kapatıldığı bildirilmişti.  

Lukaşenko da "Wagner eğitmenlerine kapımız açık" diyerek, paralı askerleri ülkesine davet etmişti.  

Prigojin de geçen hafta yayımladığı açıklamada, artık Ukrayna savaşında yer almayacaklarını ve Afrika'daki görevlerine dönmeden önce Belarus'ta güç toplayıp ülkenin ordusunu eğiteceklerini belirtmişti.


Independent Türkçe, Kyiv Post, All Eyes on Wagner

DAHA FAZLA HABER OKU