Wagner'in Belarus'a yerleştirilmesinden endişelenen Polonya, sınıra asker gönderiyor

Wagner, Polonya sınırına 5 kilometre mesafede Belarus ordusunu eğitiyor

Belarus ordusu ve Wagner, dün Brest'te bir ortak tatbikat gerçekleştirdi (Belarus Savunma Bakanlığı)

Rus paralı asker grubu Wagner'e bağlı birçok birliğin Rusya'daki silahlı isyanın ardından Belarus'a sürülmesi komşu Polonya'da endişe yarattı.

Polonya Güvenlik Komitesi, Wagner savaşçılarının Belarus'a gönderilmesi nedeniyle ülkenin doğu sınırına birlik sevk etme kararı aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Güvenlik Komitesi Sekreteri Zbigniew Hoffmann konuyla ilgili, "Belarus ordusu ve Wagner grubunun ortak eğitim ve tatbikatları şüphesiz bir provokasyondur. Komite, Wagner askerlerinin sevk edilmesi gibi olası tehditleri inceledi ve Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak birliklerimizin ülkenin batısından doğusuna kaydırılmasına karar verdi" diye konuştu.

Polonya ordusunun ülkenin doğusuna sevk edeceği asker sayısına ilişkin henüz bir bilgi verilmedi. Varşova yönetimi, temmuz başında sınır hattına ek 1000 asker ve 500 polis gücü konuşlandırmıştı.

O dönem konuyla ilgili Kremlin'den yapılan açıklamada, "Elbette ki, bu bir endişe nedeni. Polonya'nın saldırganlığı bir gerçek. Belarus ve Rusya'ya karşı böyle düşmanca bir yaklaşım daha dikkatli olmamızı gerekli kılıyor" denmişti.


Sınır hattında yaşayan Polonya vatandaşları ise Wagner grubunun Belarus'a yerleştirilmesinin ardından artık silah ve helikopter seslerini yoğun şekilde duyduklarını söyledi.

Çarşamba günü bir açıklama yayımlayan Wagner lideri Yevgeni Prigojin, artık Ukrayna savaşında yer almayacaklarını ve Afrika'daki görevlerine dönmeden önce Belarus'ta güç toplayacaklarını ve Belarus ordusunu eğiteceklerini belirtmişti.

Wagner güçlerinin Polonya sınırına yaklaşık 5 kilometrelik bir mesafede Belarus Özel Kuvvetleri'ne eğitim verdiği biliniyor. Rusya Savunma Bakanlığı'na karşı başarısız bir isyan girişimine kalkışan Wagner'in yaklaşık 10 bin savaşçısının Belarus'a gönderildiği tahmin ediliyor.


Independent Türkçe, Reuters, Jerusalem Post

DAHA FAZLA HABER OKU